Annonce
Kultur

Læser undrede sig: Hvorfor er der lys i det hvide vandtårn om natten?

Et af byens vartegn i mørke. Det hvide vandtårn. En læser undrede sig over, hvorfor der var lys i tårnet både aften og nat, og det har Fredericia Dagblad nu undersøgt. Det tog dog lidt tid, før vi fandt frem til indehaveren af svaret. Foto: Thomas Nedergaard Rasmussen
Vidste du, at der er 81 trin op til udkigspladsen i det hvide vandtårn? Eller at det kostede omkring 24.500 kroner at bygge i 1909? En læser undrede sig over, at der i dag er lys i tårnet om aftenen og natten. Det svar gik Fredericia Dagblad på jagt efter.

Fredericia: Mange har sikkert set det, uden at tænke nærmere over det. Lyset i det hvide vandtårn på volden i Fredericia.

Det gjorde Bodil Jørgensen også. Hun nøjedes dog ikke med at tænke, konstatere og gå videre. Hun valgte at undre sig, og netop den undren har Fredericia Dagblad forvandlet til en historie om netop lys på volden. En historie, der umiddelbart virkede nem at gå til, men vi skulle både forbi voldmesteren, som intet havde med driften at gøre.

Det måtte være biblioteket, dagbladet skulle finde svaret hos, lød meldingen. Svaret fra Jytte Bræmer fra biblioteket lød, at de kun administrerede nøglerne til vandtårnet.

Det måtte derfor være kommunens ejendomsafdeling, der skulle være den berømte nål i høstakken. Her kunne vi få det endelige svar – efter lidt tid.

- Hvorfor er der lys i det hvide vandtårn både aften og nat?

- Vi vil jo gerne vise et af byens vartegn frem, så det kan ses – også om natten.

Jacob Degn Larsen, leder af ejendomsafdelingen, Fredericia Kommune

Lille strøm-udgift

Spørgsmålet kom bag på leder af ejendomsafdelingen, Jacob Degn Larsen. Han mente, at det vistnok handlede om noget med…. Også Jacob Degn måtte gå videre med Bodil Jørgensens undren. For det eksakte svar lå Jacob Degn Larsen ikke umiddelbart inde med.

Men efter frem og tilbage – hvor der som bekendt er lige langt – fandt vi frem til svaret på spørgsmålet.

- Vi vil jo gerne vise et af byens vartegn frem, så det kan ses – også om natten, lyder forklaringen fra Jacob Degn Larsen.

Efter renoveringen af det hvide vandtårn blev der installeret LED-belysning. Det betyder rent økonomisk, at der er en meget lille udgift til strøm. Derudover er vandtårnet også blevet udstyret med noget så smart som et skumringsrelæ. Hvad er det, tænker du måske - og det samme gjorde vi.

Og der er ikke lys i vandtårnet, men på. Det er nemlig projektører, der lyser tårnet op.

Annonce

Intelligent lys

Et skumringsrelæ er simpelthen en intelligent løsning, som fortæller – eller viser – når det enten er mørkt eller lyst.

- Det er et relæ, der registrerer, hvornår dagslyset er så tilstrækkeligt lavt, at LED-lyset skal tænde. Det tænder og slukker automatisk, fortæller lederen af ejendomsafdelingen.

Han synes selv, det ser rigtig godt ud, som belysningen lyser det hvide vandtårn op både aften og nat. Mon ikke flere fredericianere deler den opfattelse?

For at komme op i det 16 meter høje vandtårn skal du leje en nøgle på biblioteket. Så kan du til gengæld også derefter gå de 81 trin op til udkigspladsen. I 1909 kostede det omkring 24.500 kroner at bygge.

Er der noget, du undrer dig over, når det kommer til byudvikling i Fredericia Kommune? Så del den eller stil dit spørgsmål i boksen herunder.

Derfor bringer vi historien

Med jævne mellemrum bringer vi en historie, der udspringer af et spørgsmål eller en undren – stillet direkte fra en af vores brugere.

Det er en del af et nyt projekt, som hedder ”Byen spørger – vi svarer”. Her har du nu et sted at gå hen, hvis du har et spørgsmål eller en undren vedrørende byudvikling i Fredericia Kommune.

Vi vil gerne forstærke den bro, der allerede eksisterer mellem os og jer læsere, og det vil vi blandt andet gøre ved at grave svarene frem på jeres spørgsmål. Men vi har brug for din hjælp og dit input.

På vores hjemmeside, www.frdb.dk, kan du finde den spørgeformular, du skal bruge for at sende os dit spørgsmål eller undren. Her kan du samtidig læse meget mere om vores projekt, se tidligere besvarede spørgsmål og meget mere.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Kommunen har penge i kassen men må ikke bruge dem: Udvalg har udskudt besparelser til august

Danmark

Lørdagens coronatal: 749 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Veninder har gode idéer til bymidten: Lad os få flere træer og mere vand

Alarm 112 For abonnenter

Mor på 85 sad også fast i elevator: Datter hamrede hul i glas for at få frisk luft ind til hende

Alarm 112

Indbrud i flere kælderrum: Politiet har endnu ikke fået alle anmeldelser

FC Fredericia

FC Fredericia-træner: Spillerne fortjener så meget kredit

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Det ubærlige liv

Fredericia

Så enkelt kan det gøres: Klodset løsning kan hjælpe handicappede på café

Danmark

Lørdagsbilister kan forvente trafikklumper og kødannelse

Fredericia

Ny borgerliste på plads: Ekskluderet konservativt trekløver går til valg på egen liste

FC Fredericia For abonnenter

Analyse: FC Fredericia begyndte godt - og måske bliver det bedre

FC Fredericia

FC Fredericias målhelt: Jeg vil gerne til en større klub

Annonce