Annonce
Fredericia

Læser undrer sig: Hvad sker der med overskuds-vacciner i Fredericia?

Region Syddanmarks pop up-vaccinestation i MesseC i Fredericia. Foto: Michael Svenningsen
Når man kan skrive sig på en liste til rest-vacciner andre steder - hvorfor kan man så ikke i Fredericia?

Fredericia: Hvorfor kan man ikke skrive sig på en venteliste til at modtage overskuds-vacciner eller rest-vacciner fra Region Syddanmarks vaccinestation i Fredericia?

Det spørger en Fredericia Dagblad-læser om. Hun vil gerne på listen over folk, der rykker ud med minutters varsel for at få et vaccinations-skud, når der er rester tilbage efter en dags program på vaccinestationen i MesseC. Sådan en liste kaldes en ringe-liste.

- Men jeg kan ikke komme på nogen liste i Fredericia. Jeg kan godt i Vejle og i Kolding, men ikke i Fredericia. Det undrer mig, og jeg håber ikke, at det betyder, at vaccine-rester i Fredericia bliver smidt ud, siger læseren, der ønsker at være anonym.

Annonce


De overskydende vacciner fra Fredericia blev ikke smidt ud.

Cathrin T. Bræstrup, Sygehus Lillebælt


Men vaccinerne bliver ikke smidt ud, oplyser Sygehus Lillebælt: I første omgang blev de tildelt folk, der havde skrevet sig på ringe-listen i Vejle. Men næste gang vaccinestationen i Fredericia har åbent, kan der måske være etableret en lokal ringe-liste.

Vaccinestationen i Fredericia er en såkaldt popup-station, som har åbent cirka en gang om ugen. I Kolding og Vejle er der faste vaccine-stationer, som har åbent hver dag.

Venteliste er måske på vej

Ifølge Region Syddanmark er rest-mængderne på popup-stationerne små. Dels fordi planlægningen sørger for, at der er doser nok til de patienter, der kommer - hverken mere eller mindre. Men det spiller også ind, at vaccine-mængderne endnu ikke har været kæmpestore.

Derfor er en lokal ringe-liste indtil nu blevet valgt fra.

Knap 30 vacciner til overs på første dag i Fredericia

Kommunikationschef ved Sygehus Lillebælt Cathrin Tromborg Bræstrup oplyser, at popup-vaccinecenteret i Fredericia på sin første åbningsdag - i mandags - havde lige knap 30 vaccine-portioner tilbage, da dagen var omme.

De overskydende vacciner blev ikke smidt ud, men blev givet til personer, der havde skrevet sig på ringelisten i Vejle, og som hurtigt kunne rykke ud.

Når antallet af rest-vacciner var så højt, skyldtes det ifølge Cathrin Tromborg Bræstrup flere faktorer.

- Dels at der var udeblivelser fra nogle af de personer, der selv havde booket en tid. Dels at kommunen ikke fyldte helt op med de pladser til borgere, som de havde til rådighed (kommunen får tildelt et antal pladser til borgere, som ellers har vanskeligt ved selv at transportere sig til et vaccinationssted længere væk). Og dels at der i nogle af vaccineglassene kunne trækkes flere end seks vacciner ud, skriver hun i en mail til Fredericia Dagblad.

Popup-centrene booker ikke "helt til grænsen" med hensyn til det antal stik, de kan trække ud af vaccinerne. Blandt andet fordi popup-centrene ikke har mulighed for at tilpasse og gemme vacciner, sådan som de faste centre kan. Det indebærer en risiko for at have vacciner til overs, når dagen er omme - til gengæld sikrer det mod at løbe tør.

Men ifølge Region Syddanmarks kommunikationsafdeling skal regionens taskforce på vaccine-området i næste uge se på, om en ny ringe-liste skal introduceres - også for popup-stationer som den i Fredericia.

I takt med, at antallet af vacciner til rådighed stiger, vil også antallet af indkaldte til vaccination stige. Og med de to stigninger kan også mængden af rest-vacciner stige. Og så giver det måske mere mening med en lokal liste. Den beslutning tages i næste uge, oplyser pressechef Carsten Bruun.

Ringe-listerne slettes og opdateres dagligt, så de altid kun er fyldt med navne, der rent faktisk kan komme med kort varsel den pågældende dag. Følg linket på Region Syddanmarks hjemmeside og udfyld listen i tidsrummet fra midnat og frem til klokken 14.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Intern afdækning afslører nyt rod: Kommunen skal betale 100.000 kroner tilbage

Annonce