Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Opfundet effektiviseringsgevinst på supersygehus sluger penge fra psykiatrien

Læserbrev: Regeringen har tildelt det danske sundhedsvæsen 1000 ekstra sygeplejersker. Det er jo umiddelbart rigtig godt. Sygeplejerskerne skal endda både gå til somatik og psykiatri - alle kan være glade.

Det ser dog knap så rosenrødt i virkeligheden. Rundt omkring i det ganske land rejser sig flotte supersygehuse. En gammel aftale fra 2008 skal nu realiseres. Man skal afgive otte pct. af budgettet på de nye sygehuse - den såkaldte ”effektiviseringsgevinst”.

En gevinst man på papiret for 12 år siden fra den daværende regering, syntes så rimelig ud. Når nu det hele bliver super flot og smart, må I kunne gøre det hele for mindre. Man satte dyre konsulenter til at komme med et bud på, hvad der kunne spares. Det viste sig efterfølgende at være et kæmpe blufnummer.

Deloitte-konsulenter fortalte om en nyt sygehus i Norge, der havde formået at spare 11 pct. efter nybyggeri – et sygehus der senere viste sig slet ikke var bygget. Der blev også henvist til et hospitalsbyggeri i Ålborg, hvor man skulle have effektiviseret 15 pct. Heller ikke dette tal kan man i dag redegøre for.

De otte pct. ”effektiviseringsgevinster” som de nye hospitaler nu rundt omkring skal aflevere af eget budget, er fuldkommen urealistisk. Der er i virkeligheden tale om otte pct. besparelser oven i de øgede udgifter, der er ved ibrugtagning af nyt byggeri. Spørgsmålet er nu: Vil regeringen slå en streg over dette hokus-pokus-krav?

I Region Midtjylland får man penge til ca. 215 varige sygeplejerskestillinger. Ser man på den interne fordeling betyder det ca. 40 sygeplejersker til psykiatrien og 175 til somatikken. Men somatikken står med en dødvægt om benet - kravet om ”effektiviseringsgevinst” - og nu er turen kommet til det nye hospital i Gødstrup. Her står man til at skulle fyre ca. 87 sygeplejersker på baggrund af ”effektiviseringsgevinsten”. Samtidig får man på papiret tilført 40 sygeplejersker af regeringens 1000.

Reelt mister man så ca. 47 sygeplejersker, og kommer derved ikke i mål i forhold til regeringens krav om tilførelse af nye sygeplejersker. Så hvad gør man så? Man lader psykiatrien betale sine 40 nye sygeplejersker selv, så man derved har penge i overskud til at holde hånden under Gødstrup.

På bundlinjen står: Regeringen kan stolt fremvise at de prioriterer både somatik og psykiatri. De tilførte midler i Region Midt dækker de usaglige krav om en ”effektiviseringsgevinst” i somatikken. Psykiatrien får ingenting.

Hvor kunne det være befriende, hvis man fra politisk side i stedet meldte klart ud. ”Effektiviseringsgevinsten” er usaglig og bør sløjfes, og så må vi bagefter se, hvor mange penge, der er tilbage til at tilføre reelt nye sygeplejersker.

Og et lille ønske mere. Øremærk altid penge som I fra Christiansborg reelt ønsker skal gå til psykiatrien.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

USO åbner pop-up outlet i Vendersgade: Vi har fået gode tilbud fra leverandører

Læserbrev

Slap af, alle I forurettede danskere, inden I gør vores dejlige nation lidt til grin

Læserbrev: Reaktionen på SAS' reklamekampagne er ulidelig, tåbelig og politisk helt ude af proportioner. Lad være, at vi danskere ikke kan lide, når der bliver pillet ved vores egen selvforståelse. Det er vel et spørgsmål om at forstå humor eller ikke forstå - eller forstå en kontekst eller ikke forstå. Men at iværksætte demonstrationer på grund af en løjerlig, let finurlig SAS-reklame er vel at sidestille vi danskeres reaktioner med reaktionen på Muhammed-tegningerne. Altså helt ude at dimensioner. Vi danskere har nu engang en trang til at prale lidt med lånte fjer. Derfor puster vi os ofte op. Det er ikke særligt klædeligt, men er vel et udtryk for en form for mindreværdskompleks. Det er et betydeligt selvmål. For vi afslører i virkeligheden, hvor små vi betragter os selv. Det er sgu da dumt. Vi plagierer som så mange andre, og det er der for så vidt ikke noget i vejen med. Det gør japanerne og kineserne også. I virkeligheden er vi i samme båd som disse to lande. Men de har også som os forstået at forny og forbedre en lang række produkter til glæde for os alle. Tænk blot på den forædlede hvidløgspresse. Japanerne og kineserne har altså ikke brugt tid på at opfinde vognhjulet. De har sikkert heller ikke brugt megen tid og ressourcer på den pølsevogns-iværksætterkultur, som har hersket i Danmark. Men før jeg skyder alt for mange balloner ned, ja, så har vi danskere gjort enorme indsatser, som vi kan være stolte af. Men at slæbe Tour de Frances cykelcirkus til Danmark er blot det seneste eksempel på, hvordan vi plagierer i stedet for selv at hitte på. Dermed plæderer jeg bestemt ikke for, at vi skal skjule store danskeres unikke tilstedeværelse i verdenshistorien: H.C. Ørsted, H.C. Andersen, Niels Finsen, Michael Laudrup, Carl Nielsen og Jacob Gade, Bille August, August Bournonville og de store forskerhjerner bag Novo og Nordisk Droge, i dag Novo Nordisk. Derfor slap af, alle I forurettede danskere, inden I gør vores dejlige nation lidt til grin. Afslutningsvis vil jeg dog lige bemærke, at jeg ikke synes SAS' håndtering af den shitstorm, der blussede op, var til UG med kryds og slange. Flyselskabet har ikke fået lagt eftertrykkeligt låg på sagen til alles tilfredshed. Og det betyder selvsagt, at shitstorm-branden ikke er slukket endnu. Go ahead SAS og få sagen lukket helt uden at gå i "flyverskjul" (undskyld, den lå lige til venstrebenet).

Fredericia

Frisør håber på biler i Vendersgade: Kunder parkerer for langt væk i dag

Fredericia

Efter voldskred: Rydnings-firma er ekstra opmærksom i regnen

Annonce