Annonce
Fredericia

Læsere undrer sig over genbrugsplads-lukning: - Hvad er problemet?

Genbrugspladserne i Danmark hører ikke under en såkaldt kritisk infrastruktur. Det er altså ikke en absolut nødvendighed, som det eksempelvis er tilfældet med afhentning af folks husholdningsaffald. Den vurdering er baggrunden for, at genbrugspladserne på Industrivej og Bundgårdsvej er lukket. Foto: Thomas Nedergaard Rasmussen
To læsere har spurgt Fredericia Dagblad, hvorfor genbrugspladserne til private er lukket. Ifølge dem er der masser af frisk luft og god plads. Kommunen belyser baggrunden for lukningen.
Annonce

Fredericia: Skal du af med din udtjente sofa og haveaffaldet, må du vente lidt endnu.

Mandag stod det klart, at lukningen af blandt andet genbrugspladser landet over forbliver lukket, foreløbig frem til efter påske. Men er det overhovedet nødvendigt at lukke genbrugspladserne for de private?

Hvad er den fornuftig forklaring på lukkede genbrugspladser?

Læserspørgsmål fra Søren Staghøj Hansen

Annonce

Plads og frisk luft

Søren Staghøj Hansen og Flemming Kolkjær Sørensen har begge stillet et spørgsmål til Fredericia Dagblad, der handler om de lukkede genbrugspladser på Bundgårdsvej og Industrivej.

- Hvad er den fornuftig forklaring på lukkede genbrugspladser? spørger Søren Staghøj Hansen.

Han mener, at der er ”god plads på pladserne”. Flemming Kolkjær Sørensen undrer sig også.

- Hvad er problemet med at holde genbrugspladserne åbne?

Ifølge Flemming Kolkjær Sørensen er der ”masser af plads og frisk luft”. Og han ifølge ham behøver ingen komme i kontakt med personalet.

Egentlig havde Fredericia Dagblad bragt en historie om lukningen af genbrugspladserne i forbindelse på et spørgsmål om, hvorvidt der stadig blev afhentet restaffald og grønt affald.

Annonce

Skraldespande hentes

Til at få besvaret spørgsmålet om baggrunden for lukningen, skulle vi en tur forbi Fredericia Kommune igen. Og årsagen til, at genbrugspladserne er lukkede for private – både i Fredericia og i resten af landet – er retningslinjer fra myndighederne.

Meldingen fra regeringen var, at alt, der ikke var kategoriseret som såkaldt kritisk infrastruktur, skulle lukke. I den kategori hører genbrugspladserne. Afhentning af husholdningsaffald derimod hører under kritisk infrastruktur. Derfor bliver dine almindelige skraldespande stadig tømt.

- Genbrugspladserne er lukkede, fordi vi i Fredericia Kommune følger de nationale myndigheders vejledning på området, som er, at genbrugspladser for private er lukkede. Vi har etableret en ordning, så erhvervslivet stadig kan komme af med deres erhvervsaffald. Vi følger situationen og udviklingen inden for området, og såfremt der kommer nye meldinger, forholder vi os til dem, lyder det skriftlige svar fra René Olesen, chef for teknik og miljø i Fredericia Kommune.

Kunne det tænkes, at Fredericia Kommune vil kigge på en selvbetjeningsløsning, hvor folk lukkes ind i hold af for eksempel tre? Chef for teknik og miljø i kommunen afviser ikke. - Hvis anbefalingerne ændrer sig, vil vi se på, hvilke muligheder der kan være for begrænset adgang, lyder svaret. Foto: Thomas Nedergaard Rasmussen
Annonce

Åbent for erhverv

Men når nu en genbrugsplads er ‘ude i det fri’ - kunne man så ikke måske etablere en slags selvbetjeningsmodel, hvor få ad gangen blev lukket ind?

- Hvis anbefalingerne ændrer sig, vil vi se på, hvilke muligheder der kan være for begrænset adgang, svarer René Olesen.

Men som det er nu, må den aflagte sofa, haveaffaldet og de tomme dåser altså blive på borgernes egen matrikel.

Det er stadig muligt for de erhvervsdrivende at komme af med deres byggeaffald. Det vurderes, at den funktion hører under den såkaldte kritiske infrastruktur.

Genbrugspladsen til erhvervsvirksomheder på Vejlbyvej 40 holder åben, men har begrænset bemanding. Det er ikke muligt for private at benytte sig af denne genbrugsplads - heller ikke mod betaling.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se klippene - udvalgte spørgsmål til statsministeren: Kan jeg bryde loven og via min uvidenhed slippe for straf?

Annonce