Annonce
Debat

Debat: Løn som fortjent? Heldigvis ikke!

Debat: Det er sæson for lønforhandlinger. Den danske model er virksom. Lønmodtagerne er håbefulde. Arbejdsgiverne er tilbageholdende. Individet forhandler med helheden.

Rasmus Elkjær Larsen, præst og byrådsmedlem i Aabenraa.

Sygeplejerskerne og pædagogerne er to faggrupper, der virkelig har været spændt for det seneste år. Sygeplejerskerne har stemt nej til 5 procent mere over de næste tre år. De siger, de er mere værd. Pædagogerne mener modsat at ca. 5 procent er passende.

Det rejser spørgsmålet om, hvad et menneske er værd? Og hvem eller hvad, der skaber de økonomiske værdier? For de menneskelige iboende værdier er jo grundlæggende.

Løn er en let måde at beregne sin værdi på. Men den er så langtfra dækkende. Mange ønsker bedre arbejdsvilkår, mere fleksibilitet, bedre mellemledere og mere inddragelse på jobbet. For det har stor værdi.


Løn er en let måde at beregne sin værdi på. Men den er så langtfra dækkende.

Fra debatindlægget


Ligeledes er det uvurderligt at vokse op i Danmark, som sikrer enhver tryghed, uddannelse og sundhed. Det giver den enkelte mulighed for at kvalificere arbejdspladsernes behov og indgå i en gensidighed og realisering af andres initiativer, investeringer og iværksætteri.

Ser vi samfundsøkonomisk på det, så skal vi støtte op om iværksætteri og investeringer. For det er her, arbejdspladser bliver til, og arbejdspladser har brug for arbejdstagere, og så er den store gensidighed sat i gang. Udbud og efterspørgsel bestemmer værdiansættelsen, og her lægges kimen til lønniveauet.

Det skal kunne betale sig at arbejde, men hvis løn alene fik mennesker til at føle sig værdsat, så ville vi ikke opleve uværdige situationer på arbejdspladserne. Vi har alle et personligt ansvar over for andre, uanset om man er direktør eller ansat.

Sandheden er, at de fleste af os har fået meget mere end fortjent, og den investering, samfundet har lagt i enhver af os, er en gave, vi selv skal tage ansvar for. Det gør vi ved at værdsætte andre og behandle alle med værdighed og være opmærksomme på dem, der har ekstra brug for det.

For værdi er noget, vi skaber sammen.

Derfor lever jeg efter fem enkle, men værdifulde huskeregler.

1) Værdsæt andre mennesker, fordi alle allerede har værdi.

2) Overvej, hvordan du kan værdsætte andre mennesker.

3) Vær praktisk opsøgende på måder, du kan værdsætte andre på.

4) Gør det! Værdsæt andre. Omsæt dine tanker til handlinger.

5) Opmuntre andre til at værdsætte andre.

På kant-skribenter

På Kant skrives på skift af MEP Morten Helveg (R), MF Karsten Hønge (SF), fhv. PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen, lektor og forfatter Mikael Busch, forfatter Svend Løbner, Balance Danmark-formand Kim Ruberg, præst og byrådsmedlem i Aabenraa Rasmus Elkjær Larsen (K), indehaver af Mand & Bil Mikael K. Bjerre, byrådsmedlem i Horsens Lisbeth Torfing (EL) samt folketingskandidat for i Syd- og Sønderjylland Nanna Bonde (SF).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia For abonnenter

Kommunal chef forsøgte to gange at gå videre med affære-rygter - Bjerregaard sagde nej

Debat

Klumme: Vi bør aldrig blive helt voksne

Alarm 112

Spøgelsesbilist passerede 15-20 andre bilister uden at ane uråd: Nu er han varetægtsfængslet

Fredericia For abonnenter

Borgmestersag betød farvel til 'den perfekte embedsmand': - Jeg tager afskedigelsen til efterretning

Annonce