Annonce
Danmark

Lad os løfte blikket en smule

Annonce

Omskæringer et emne,der kan sætte sindene i kog blandt både tilhængere og modstandere.

Fx kaldte biskopperne i et indlæg her i avisen et forbud for ”et afgørende slag mod religionsfriheden”. Det er et helt forfejlet synspunkt. Det handler nemlig ikke om, hvad man må, men hvem der må. Og det er ikke et forbud, men en aldersgrænse.

For mig er svaret klart: Det er kroppens indehaver, der må. Ikke forældre, religiøse autoriteter eller andre. Det skal stå enhver frit selv at bestemme. Og derfor skal der være en aldersgrænse på 18 år ligesom for andre kosmetiske operationer –men ikke et forbud.

Lisbeth Torfing  Foto: Morten Pape

Hvis vi alligevel et øjeblik leger med på biskoppernes præmis –at muligheden for omskæring er forbundet med religionsfrihed –så viser der sig en logisk fejlslutning. For hvis man bliver omskåret som spæd, så får man jo ikke selv det religiøse valg. Dermed vil biskopperne i virkeligheden krænke barnets religionsfrihed for at tage hensyn til forældrenes.

Hvis vi går videre i biskoppernes spor, hvilke andre indgreb skal vi så acceptere, som er religiøst eller kulturelt betinget? Debatten bør ikke være begrænset til lige præcis omskæring, for den handler om principper. Og der findes mange andre traditioner, som har mindre risiko for komplikationer end omskæring, men som vi ikke accepterer her i landet.


Hvis vi går videre i biskoppernes spor, hvilke andre indgreb skal vi så acceptere, som er religiøst eller kulturelt betinget?


Fx har de koptiske kristne en tradition med at tatovere et lille kors på deres babyer for at markere religiøst tilhørsforhold. Men i Danmark har vi en aldersgrænse på 18 år for tatoveringer. Skal vi ophæve den, så de koptiske kristne forældre frit kan følge deres tradition? Selvfølgelig ikke.

Den nærmeste parallel til omskæring er nok i virkeligheden det såkaldte ’scarification’, hvor man med vilje laver permanente ar på kroppen. Det bruges traditionelt i en hel del kulturer til at markere identitet og tilhørsforhold. Nogle udfører det også på børn, ligesom med omskæring.

Skal vi ophæve aldersgrænsen, så man i lighed med omskæring kan udføre rituel scarification af børn? Selvfølgelig ikke.

Det mest absurde eksempel på uligheden mellem omskæring og andre traditioner er de grønlandske ansigtstatoveringer. Vi har et nært forhold til Grønland og er i rigsfællesskab, men ansigtstatoveringerer i Danmark ulovlige at lave, selv på voksne. Her er der faktisk tale om et forbud, som vi nok burde ændre til en aldersgrænse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Fem nye smittede med corona

Fredericia For abonnenter

Indtørret blod og kødrester på gulvrist: Slagterforretning får to sure smileys i træk og bøder for flere tusinde kroner

Alarm 112

Peter Madsens flugtforsøg: Truede med bombeattrap og hoppede ind i hvid varevogn

Fredericia

Mand mere end 7000 km fra Fredericia tiltrak sig stor interesse mandag aften: Hvad gør vi med Trump?

Annonce