Annonce
Erhverv

Landbrugsformand: En ubekvem men afgørende sandhed om vandmiljø

Det er udledningen fra renseanlæg, ikke kvælstof fra landmændenes gødning, der primært giver næring til de skadelige alger i sommerhalvåret, skriver landbrugets formand, Søren Søndergaard. Arkivfoto: Mette Mørk

Lad os skrue tiden frem til august 2021. Vi har en god dansk sommer med høj sol og høje varmegrader.

En dag er en af de store historier i TV Avisen, at der er konstateret algevækst og alvorligt iltsvind i en dansk fjord. Historien breder sig hurtigt til andre medier, og konklusionen bliver ukritisk: "Iltsvindet i fjorden skyldes kvælstof fra landbruget". Sådan er automat-fortællingen om iltsvind desværre.

Og lad os da bare slå fast, at kvælstof fra landbruget er en af de faktorer, der kan belaste vandmiljøet. Det er bare ikke hele fortællingen.

Annonce

Et af de vigtige elementer, som nærmest ignoreres i indsatsen mod algevækst og iltsvind, er spildevand. Altså hvad der udledes fra køkkenvaske, toiletter og vaskemaskiner i området.

Et andet er tidspunktet for udledningen. For nok bidrager landbruget med størstedelen af kvælstoffet, men udledningen af kvælstof fra dyrkning af jorden sker først og fremmest i vinterhalvåret.

Når fjordene rammes af iltsvind, så er det om sommeren. Men kvælstoftilførslen med drænvand og regnvand fra landbruget til fjorden er noget, der sker om vinteren. Udledningen fra rensningsanlæggene er til gengæld den samme hele året.


Det betyder, at det altså er udledningen fra renseanlæg, ikke kvælstof fra landmændenes gødning, der primært giver næring til de skadelige alger i sommerhalvåret.


Det betyder, at det altså er udledningen fra renseanlæg, ikke kvælstof fra landmændenes gødning, der primært giver næring til de skadelige alger i sommerhalvåret. Det gælder de steder, hvor man har leret jord ud til fjordene, hvor det regner mere om vinteren, end om sommeren, og hvor der er byer i oplandet. For eksempel på Fyn, i Østjylland og på Sjælland.

Det er nu dokumenteret af analyser fra SEGES, og Avisen Danmark skrev for nyligt en artikel om dette. I den artikel afviste en forsker fra Aarhus Universitet, at Aarhus Universitet havde overset den vigtige pointe. Det er jo ikke overraskende.

I artiklen blev det, som god journalistisk skik tilsiger, understreget, at SEGES er landbrugets eget videnscenter. Ja, det kunne jo føre til spørgsmålet om, hvorfor den viden ikke kommer fra offentlige forskere og myndigheder?

Sommeren 2020 bød igen på historier om alger og iltsvind danske fjorde, her Limfjorden ved Skive. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Det er en ubekvem, men helt afgørende sandhed, at godt vandmiljø handler om mere end kvælstof fra landbruget, og at man ikke bare se kan se udledningen over året som helhed. Vi er nødt til at se på de andre faktorer – blandt andet altså spildevand, men også på tilførslen fra andre lande.

I Folketingets miljøudvalg har de i denne uge haft besøg af den portugisiske professor, João Ferreira, der netop sætter spørgsmålstegn ved den faglighed, som ligger til grund for det politiske arbejde.

Hvis jeg var folketingspolitiker og fik at vide at, at den plan ikke tager højde for, at kvælstoffet fra landbruget for længst er væk om sommeren, når algerne gror, og at den heller ikke forholder sig til spildevand, så ville jeg bede om en god forklaring.

Dansk kvælstof kan nemlig kun forklare mellem 5 og 10 procent af algevæksten i fjordene og de kystnære havområder. Det er en rapport fra DHI, som Miljøministeriet selv har bestilt, som fortæller den historie.

Det er på denne baggrund, at vi i dansk landbrug mener, der er behov for en ny uvildig second opinion på grundlaget bag de politiske beslutninger. Fordi det er helt afgørende, at så vigtige beslutninger tages på et solidt fagligt grundlag. Vandmiljøet i Danmark kan ikke være tjent med andet.

De skriver Erhvervsklummen

Erhvervsklummen skrives på skift af:

Brian Mikkelsen, direktør, Dansk Erhverv

Mira Lie Nielsen, bolig- og formueøkonom, Nykredit

Lizette Risgaard, formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation

Søren Søndergaard, formand, Landbrug & Fødevarer

Lars Sandahl Sørensen, direktør, Dansk Industri

Lars Aagaard, direktør, Dansk Energi

Annonce
Fredericia For abonnenter

Ejendomsmægler fremhæver Nørrebrogade-ejendom: - Det er meget sjældent, at denne type bolig bliver udbudt

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Er dette løsningen? Kaos-kryds skal måske udstyres med hjemmelavede skilte

Fredericia For abonnenter

Karsten istandsatte tidligere kirke med hjælp fra kendt arkitekt - nu skal den sælges

Alarm 112

Pjedsted indhyllet i røg under halmbrand: Ejer bliver nu sigtet

Fredericia

Efter kritik af udledning af grundvand fra Kanalbyen: Miljørapport viser ingen overskridelser

Erhverv For abonnenter

Coronapandemien slog hårdt til på Trinity: Sådan går det på hotellet, som landede millionunderskud

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv

Tandlægeklinik får nye ejere: Mangeårig ejer takker af

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Fredericia

Genåbning af Nørreport trækker ud: Men nu lysner det for bilisterne

Indland

Skal du til Amsterdam og se ottendedelsfinalen? Her er reglerne

Fredericia

Efter to års pause: Studenter var tilbage på  Landsoldatpladsen

Fredericia For abonnenter

Enhedslisten og Dansk Folkeparti vil hjælpe de ansatte: - Familieafdelingen skriger på flere flere folk

Fredericia

Lille parti med stort valgprogram: Men personsager vil også fylde i efteråret

Annonce