Annonce
Læserbrev

Landmand byder to kritikere på kaffe: Og nej, vi er ikke på taberholdet

Og husk, landbruget betaler jo omkring 400 mio. kr. i ejendomsskat hvert år, selv i et år med underskud, for at eje produktionsjord. Beløbet er i øvrigt ca. det samme, som de skrevne medier får i tilskud, for at vi har en avis at debattere i.

Læserbrev: Dette er svar til to landbrugskritiske indlæg 13. august ("Landbruget og den virkelige verden" af Anni Jakobsen og "Luk industrilandbruget" af Holger Øster Mortensen).

Anni Jakobsen skrev: "tilskud fra Vækstfonden til opbygning af svineproduktion i udlandet".

Det er direkte forkert.

Vækstfonden er en slags "bank", der hjælper med finansiering af risikovillig kapital mod en højere rente og tilbydes alle slags mindre virksomheder, som hjælp til opstart eller udvidelser.

De penge skal altså betales tilbage som alle andre lån. Vækstfonden gav tilmed et overskud til staten på 200 mio. kr. sidste år. Det er det modsatte af tilskud!

Hun skriver: "I har glemt, I fik en tørkehjælp på 380 mio. kr."

Og det er efter, at landmandsfamilier tilsammen har tabt omkring 4000 mio. kr. på et naturfænomen uden egen skyld.

Og husk, landbruget betaler jo omkring 400 mio. kr. i ejendomsskat hvert år, selv i et år med underskud, for at eje produktionsjord.

Beløbet er i øvrigt ca. det samme, som de skrevne medier får i tilskud, for at vi har en avis at debattere i.

Holger Ø. Mortensen, du er meget imod landbruget, og det er du i din ret til at være, men træls med den negative fordrejning.

Og ja, der er en spirende interesse for plantebaseret kost, så den producerer vi da gerne i landbruget.

Vi forsker alt det, vi kan, og er langt med at udvikle anlæg, der kan spalte græsproteiner, så mennesker og en-mavede dyr kan udnytte proteinerne, fordi vi kan dyrke store mængder græs med lille input og lille miljøbelastning.

Men de fleste indtager jo stadig kød og mælk, så de skal vel ikke sulte, grundet dine ønsker om at lukke den produktion?

Det må da være forbrugerne, der skal "omlægge" købet først. Som alle andre virksomheder, er vi nødt til at producere det, der efterspørges og kan sælges.

"Nutidens giftige, kemiske industribønder er på taberholdet. Og de ved det." skriver du. Flot, du kan få så mange negative ord i så kort en sætning!

Landbruget bruger under 0,5 pct. af de 20.000 kemiske stoffer, der bruges i Danmark, så hvis du er så meget imod kemiske hjælpemidler, bruger du vel ikke vaskemidler, sæbe, deodorant og da slet ikke tandpasta. For der er vel lukket for kemihusholdningen i Nexø?

Og nej, vi er ikke på taberholdet - det moderne landbrug leverer stadig sunde fødevarer fra over 90 pct. af det dyrkede areal.

Så til Anni og Holger: Kom ud og få en snak frem for at trætte læserne med flere påstande.

Jeg giver gerne kaffe. Tak for nu.

Knud Jeppesen. Arkivfoto: Mette Mørk
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Troels Lund skyder igen: Jeg sigter meget præcist på de røde, transportminister

Læserbrev: Veje og kollektiv transport bør ikke være en politisk kampplads, mener transportminister Benny Engelbrecht, der derfor beder mig sænke sigtekornet. Hertil er der vel blot at sige: Jo, investeringer i vores fælles infrastruktur - veje, tog, broer - er i høj grad en politisk kampplads, og især nu, hvor en svag socialdemokratisk regering har ladet hele sin overlevelse afhænge af de røde partier i Folketinget. Fakta er nemlig, at den brede transportaftale, som transportministeren drømmer om, kan ende med at blive et mareridt for alle virksomheder og borgere i Østjylland og mange andre steder i landet. De røde støttepartier siger klart fra overfor "mere asfalt", som de kalder det. Det kan så meget vel resultere i, at E45 ikke udbygges - selv om det var en central del af både den tidligere regerings plan og også et meget klart løfte fra fremtrædende socialdemokrater i valgkampen. Finansminister Nicolai Wammen, der er valgt i Aarhus, skrev meget specifikt i sin kandidattest på TV 2: "På den korte bane har E45 topprioritet." Nu er regeringens topprioritet at lave en bred aftale med motorvejs-fjendske partier som SF og Enhedslisten. Derfor er der i høj grad brug for at rette sigtekornet præcist på de røde - i håb om blot at plaffe de værste vildskud ned.

Annonce