Annonce
Læserbrev

Landmand byder to kritikere på kaffe: Og nej, vi er ikke på taberholdet

Og husk, landbruget betaler jo omkring 400 mio. kr. i ejendomsskat hvert år, selv i et år med underskud, for at eje produktionsjord. Beløbet er i øvrigt ca. det samme, som de skrevne medier får i tilskud, for at vi har en avis at debattere i.

Læserbrev: Dette er svar til to landbrugskritiske indlæg 13. august ("Landbruget og den virkelige verden" af Anni Jakobsen og "Luk industrilandbruget" af Holger Øster Mortensen).

Anni Jakobsen skrev: "tilskud fra Vækstfonden til opbygning af svineproduktion i udlandet".

Det er direkte forkert.

Vækstfonden er en slags "bank", der hjælper med finansiering af risikovillig kapital mod en højere rente og tilbydes alle slags mindre virksomheder, som hjælp til opstart eller udvidelser.

De penge skal altså betales tilbage som alle andre lån. Vækstfonden gav tilmed et overskud til staten på 200 mio. kr. sidste år. Det er det modsatte af tilskud!

Hun skriver: "I har glemt, I fik en tørkehjælp på 380 mio. kr."

Og det er efter, at landmandsfamilier tilsammen har tabt omkring 4000 mio. kr. på et naturfænomen uden egen skyld.

Og husk, landbruget betaler jo omkring 400 mio. kr. i ejendomsskat hvert år, selv i et år med underskud, for at eje produktionsjord.

Beløbet er i øvrigt ca. det samme, som de skrevne medier får i tilskud, for at vi har en avis at debattere i.

Holger Ø. Mortensen, du er meget imod landbruget, og det er du i din ret til at være, men træls med den negative fordrejning.

Og ja, der er en spirende interesse for plantebaseret kost, så den producerer vi da gerne i landbruget.

Vi forsker alt det, vi kan, og er langt med at udvikle anlæg, der kan spalte græsproteiner, så mennesker og en-mavede dyr kan udnytte proteinerne, fordi vi kan dyrke store mængder græs med lille input og lille miljøbelastning.

Men de fleste indtager jo stadig kød og mælk, så de skal vel ikke sulte, grundet dine ønsker om at lukke den produktion?

Det må da være forbrugerne, der skal "omlægge" købet først. Som alle andre virksomheder, er vi nødt til at producere det, der efterspørges og kan sælges.

"Nutidens giftige, kemiske industribønder er på taberholdet. Og de ved det." skriver du. Flot, du kan få så mange negative ord i så kort en sætning!

Landbruget bruger under 0,5 pct. af de 20.000 kemiske stoffer, der bruges i Danmark, så hvis du er så meget imod kemiske hjælpemidler, bruger du vel ikke vaskemidler, sæbe, deodorant og da slet ikke tandpasta. For der er vel lukket for kemihusholdningen i Nexø?

Og nej, vi er ikke på taberholdet - det moderne landbrug leverer stadig sunde fødevarer fra over 90 pct. af det dyrkede areal.

Så til Anni og Holger: Kom ud og få en snak frem for at trætte læserne med flere påstande.

Jeg giver gerne kaffe. Tak for nu.

Knud Jeppesen. Arkivfoto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Forvaltning slår fast: Politikerne har sagt ja til ny daginstitution i Madsby - hvis det er muligt

Annonce