Annonce
Fredericia

Lange og tonstunge kvinder i beton gør sig til i havnen

Helt specielt kunstprojekt med stærk lokal forankring ankommet til Fredericia. Afdøde Ole og Inger Davidsen blandt de bærende kræfter.

Annonce

Fredericia: Tre højst usædvanlige skibe ligger i Gl. Havn til og med tirsdag 20. juni.

De ankom onsdag fra Juelsminde og inviterer alle interesserede om bord til en snak om kunst og kvinder. Eller om hvordan man får et tolv meter langt, tre meter bredt og cirka tyve tons tungt fartøj med et skelet af stål og en krop af beton til at sejle.

Men det kan de, kunstbådene Life-Boats, skabt af den norske kunstner Marit Benthe Norheim, Mygdal ved Hjørring. Hun er i øvrigt gift med billedhuggeren Claus Ørntoft, tidligere Fredericia, og andre kendte lokale er også bærende kræfter i det flere år lange projekt, der gæster Fredericia for første gang.

Skibene og værket skal vække til eftertanke om, hvordan vi lever sammen og omgås hinanden, og de kommer som kunst selv rundt til byerne. Ligesom cirkus og gøglere gjorde det i gamle dage og var noget, man snakkede om

Torben Venndt, Fredericia, fmd. f. bestyrelsen i den selvejende institution bag betonskibene og kunstværket Life-Boats, der ligger i Gl. Havn

Åbent skib og debat

De tre betonskibe sejlede i 2016 i Limfjorden. I år har de været i Hou, Horsens, Juelsminde og nu Fredericia. 21. juni fortsættes til Middelfart, hvor de kan opleves til 24. juni. 22. juni kan man møde kunstneren bag Life-Boats, Marit Benthe Norheim, til debat på KulturØen klokken 16.00. Hendes skibe sejler videre til Sønderjyske havne, København og Aarhus.I Fredericia er der åbent skib torsdag fra klokken 09.00 til 16.00, fredag fra 15.00 til 20.00 og lørdag og søndag fra 10.00 til 16.00. Mandag og tirsdag er forbeholdt skolers besøg.

Et af de tre skibe har galionsfigurer af betydende kvinder. Blandt andet Arlette Andersen, Fredericia, (der ses forrest med brændt nummer på armen). Hun overlevede Hitlers KZ-lejre. Foto: Morten Kiilerich
Annonce

Galionsfigur af Arlette

Betonbådene er et tredelt portræt af kvinden i forskellige "almengyldige stadier og tilstande og bliver flydende kulturhuse, der skal sejle i Skandinavien og på Europas kanaler", kan man læse på projektets hjemmeside.

Så det lægger naturligt nok op til en debat om kvindeliv. Skibenes navne er "Mit skib er ladet med Længsel - den unge kvinde", "Mit skib er ladet med Liv - den gravide kvinde" og "Mit skib er ladet med Minder - den gamle kvinde". Sidstnævnte har en række galionsfigurer baseret på virkelige kvindeskæbner - og en enkelt mand. Blandt andet KZ-overleveren, Arlette Andersen, 92, Fredericia, og nu afdøde Inger og Ole Davidsen, Herslev, som var nogle af de engagerede bag realiseringen af Marit Benthe Norheims værk.

"Projektet vil ikke forholde sig til de respektive landes egne grænser, men først og fremmest binde deres byer sammen igennem en kulturel udveksling", hedder det endvidere.

"Mit skib er ladet med Længsel - den unge kvinde", "Mit skib er ladet med Liv - den gravide kvinde" (billedet9 og "Mit skib er ladet med Minder - den gamle kvinde", hedder Marit Benthe Norheims tre betonskibe. Foto: Morten Kiilerich
Annonce

Steiner og Krab også med

Life-Boats er en del af Aarhus 2017 Europæisk Kulturhovedstad.

Som sagt med afgørende støtte fra tidligere kulturpolitiker og tidligere entreprenør, Inger og Ole Davidsen. Formand for den selvejende institution bag Life-Boats er Torben Venndt, fundraiser for KFUMs Soldatermission og formand for støttekomitéen bag Bjørn Nørgaards kunstværk i Christianskirken i Fredericia. Fredericias tidligere borgmester, Uffe Steiner Jensen, og Fredericias tidligere kommunaldirektør, Jørgen Krab Jørgensen, sidder også i bestyrelsen. Tillige med tidligere revisor i Fredericia, Lars Bæk, og Else Marie Bukdahl, dr.phil. og kunsthistoriker.

Annonce

Fem knob i timen

- Projekt Life-Boats har været otte år undervejs, forklarede Torben Venndt til Fredericia Dagblad, da bådene lå ved kajen og tiltrak sig nogen opmærksomhed.

- Ole og Inger Davidsen lærte Marit og Claus at kende, fordi de havde sommerhus i Tversted og kom i kunstnerparrets hjem, forsatte Torben Venndt.

Han, Uffe Steiner og Jørgen Krab blev involveret og formåede sammen med de øvrige initiativtagere at skaffe penge fra regioner og fonde og ikke mindst fra Aarhus 2017's budget, så skibene kunne komme på første togt med tilhørende debatter i 2016. Budgettet er 10 mio. kr. Nu sejler de så igen - fem knob i timen på el.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia For abonnenter

Beboer i chok efter natligt knivoverfald på Devantiervej: Falske betjente stak kvinde

Fredericia

Efter badeulykke på Østerstrand: Badegæster siger ja tak til mere skiltning

Fredericia

Sikkerhed ved Østerstrand: Forbud mod hovedspring skærpes

Annonce