Annonce
Kultur

Lars Ravn fylder 60 år: Kunstnerfødselsdag markeres med to udstillinger i Vejle

Maleren Lars Ravn markerer sin 60-års fødselsdag med to udstillinger i Vejle, der begge åbner lørdag. Arkivfoto: Maria Tuxen Hedegaard
Kunstneren Lars Ravn, der en tid boede på Spættevej i Vejle og siden nåede til Kina, sætter sit præg på Vejle med to udstillinger, der åbnes lørdag 31. august.

Vejle: Kunstneren Lars Ravn fejrer sin 60-års fødselsdag (14. august) med manér. På lørdag åbner to udstillinger i Vejle med eksempler på hans værker.

Via sin mor har Lars Ravn rødder i Ravn-slægten fra Jelling. Han er født i Aalborg, men da hans far døde i en trafikulykke, flyttede moderen retur til hjemegnen, så Lars kom til Vejle i 1973 som 14-årig.

Han begyndte på Rosborg Gymnasium i 1976 og arbejdede meget med keramik, mørkekammer og maleri, støttet af billedkunstlærerne Helle Bøggild og Vigand Rasmussen.

Ravn skilte sig allerede i gymnasietiden ud fra sine kammerater og udførte tilskyndet af sine billedkunstlærere udsmykningsprojekter, udstillinger og performances. I 1980 - året efter studentereksamen - deltog han i kunstneren Peter Louis-Jensens usædvanlige udstillingsprojekt "Billedmesse til Vejle" på Vejle Kunstmuseum. Dette projekt fik afgørende betydning for den unge Ravn, fordi han her fik indblik i den kraft, kunstens udsagn kan bære med sig.

Nina Damsgaard

Skilte sig tidligt ud

- Ravn skilte sig allerede i gymnasietiden ud fra sine kammerater og udførte tilskyndet af sine billedkunstlærere udsmykningsprojekter, udstillinger og performances. I 1980 - året efter studentereksamen - deltog han i kunstneren Peter Louis-Jensens usædvanlige udstillingsprojekt "Billedmesse til Vejle" på Vejle Kunstmuseum. Dette projekt fik afgørende betydning for den unge Ravn, fordi han her fik indblik i den kraft, kunstens udsagn kan bære med sig, fortæller en af de aktuelle udstillingers arrangører, Nina Damsgaard.

Tiden som militærnægter på Silkeborg Kunstmuseum gav Lars Ravn yderligere næring, og han begyndte at gå i mesterlære hos keramikeren Erik Nyholm, glasmesteren Per Hebsgaard og multikunstneren Bjørn Nørgaard, ligesom han blev tilknyttet Niels Borch Jensens kobbertrykkeri.

Ravn fik sit store gennembrud med en soloudstilling på Tranegården i Hellerup i 1982, og derefter var han en selvskreven gæst på udstillingsscenens gruppeudstillinger. I 1985 valgte han igen at udstille solo - denne gang i en cykelkælder på Nørrebro. Den første omfattende museumsudstilling lagde Vejle Kunstmuseum lokaler til i 1987. Nu begyndte en travl tid med udstillinger, salg og bestillingsopgaver.

Unge Ravn modne Ravn

Vejle Kunstmuseum og Vejle Kunstforening er gået sammen om at udstille Lars Ravns værker. De to udstillinger viser henholdsvis den helt unge Lars og den modne Ravn i Kina.

På Vejle Kunstmuseum kan ses et udvalg af museets omfattende samling af Ravns værker. Fokus ligger på de tidlige værker fra begyndelsen af 1980'erne, blandt andet ses gennembrudsværker fra censurerede udstillinger samt værker, der var med på Tranegården og i cykelkælderen.

Lars Ravn skaber til udstillingen en installation af nogle af sine allertidligste arbejder. Udstillingen kurateres af Lars Ravn og tidligere leder af kunstmuseet Nina Damsgaard samt inspektør Trine Grøne ved Vejle Kunstmuseum.

I Vejle Kunstforenings lokaler i Vejle Vindmølle kan ses eksempler på Ravns kunst fra de seneste år. Disse værker er skabt i Kina, der er blevet Ravns andet hjemland. Der bliver stillet en container op ved møllen, der symboliserer kulturudvekslingen mellem Danmark og Kina. Som formand for kunstnersammenslutningen Corner har Lars Ravn været medvirkende til at genoplive kultursamarbejdet.

I forbindelse med udstillingen udgives en bog om Ravns tidlige kunstneriske bane samt om hans Kina-tid. I bogen vil der være ikke tidligere publiceret materiale. Nina Damsgaard har redigeret bogen på 96 sider.

-

Udstillingerne åbnes lørdag 31. august i Vejle Vindmølle klokken 11 og på Vejle Kunstmuseum klokken 15.

En del af Lars Ravns værker har menneskekroppen som emne.
Annonce
Forsiden netop nu
112 For abonnenter

Lå på sofaen da det bankede hårdt på døren: Beboer advarede Anne om brand i nabolejlighed

Erhverv

Virksomheder og studerende mødte Google i Fredericia: Danske Medier er kritiske over for Googles bustur

Annonce