Annonce
Debat

Lav om på skatteregler: Pensionister skal belønnes for at ville være tilforordnede ved valg

Peter Møller Andersen. Pressefoto

Læserbrev: Pensionister er en vigtig del af vores demokratiske samfund og skal fortsat være det, selvom man ikke mere går på arbejde.

Den første danske lov om offentlig økonomisk understøttelse af ældre blev vedtaget i 1891. Loven gjorde det muligt for værdigt trængende over 60 år, som havde indfødsret og bopæl i Danmark, at ansøge om en beskeden understøttelse, kaldet alderdomsunderstøttelse.

I 1922 ændrede Rigsdagen alderdomsunderstøttelsen til aldersrenten. Med den nye ordning fjernede man det tidligere kommunale skønsprincip og indførte i stedet et retsprincip, hvor alle, der levede op til værdighedskravene, og hvis indtægt og formue var under et vist beløb, havde ret til at modtage støtte.

Annonce

De første spadestik til folkepensionen blev taget, da den socialdemokratiske socialminister Johan Strøm (1898-1958) 6. februar 1948 nedsatte en kommission til undersøgelse af "en almindelig Folkepensionsordning".

I september 1956 nåede Folketinget efter lange forhandlinger så frem til et pensionsforlig, som de fire store partier alle kunne stemme for.

"Lov om ændring i lov om folkeforsikring" - eller som den hurtig blev døbt: folkepensionen - blev vedtaget og trådte i kraft 1. april 1957.

Folkepensionen gav enlige kvinder over 62 og andre borgere over 67 år, der var statsborgere og bosiddende i Danmark, ret til at modtage folkepensionens mindstebeløb. Loven er ændret flere gange siden, men den begrænser lysten til, at pensionister ønsker at modtage løn eller vederlag fra det offentlige, da man bliver trukket i pension eller boligydelse.

16. november har vi valg til regionsråd og kommunalbestyrelser. Ældre borgere, der hele deres liv har været politisk aktive eller engagerede i samfundsforhold, vil gerne fortsat være tilforordnede. Det er et begrænset beløb, man modtager for at stå mange timer på et valgsted, og tit trækker stemmeoptælling ud til ud på natten, så man kan være nødt til at tage en taxa hjem, fordi busser og tog ikke mere kører.

Efterfølgende bliver man så trukket i pension og boligydelse, og det gør desværre, at mange trækker sig fra at hjælpe til på valgstederne.

Peter Møller Andersen

Efterfølgende bliver man så trukket i pension og boligydelse, og det gør desværre, at mange trækker sig fra at hjælpe til på valgstederne.

Hvis loven blev ændret, og regeringen indførte samme skatteregler for tilforordnede ved valg, som hvis man har et bijob med privat rengøring eller som havemand, hvor man må tjene ca. 11.500 kr. om året, uden der skal betales skat, hvis man er pensionist, så ville vi i højere grad kunne glæde os over at møde vores ældre medborgere som tilforordnede ved valgurnerne, efter de har forladt arbejdsmarkedet.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Det bliver der råd til: Hyggelige plejehjem, cykelstier og ny børnehave

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia HK

Frygteligt angrebsspil kostede: FHK halsede efter hele kampen og tabte til Ribe-Esbjerg

Alarm 112 For abonnenter

Jens Peter så cykelkammerater styrte i asfalten efter voldsomt uheld: - De troede, at de skulle dø

Navne

Leg i klasseværelset på maskinmesterskole bærer frugt: Hæder og en halv million kroner til lokal underviser

Fredericia

Borgmesterens svendestykke - Derfor er partierne glade for budgetaftalen

Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

Leder For abonnenter

Klogt træk i sagen om havneslam ved Trelde Næs

Debat

Debat: Giv en hånd til unge, som lærer med hænderne

Fredericia For abonnenter

Ejer får grønt lys: Kystnær ejendom i Snoghøj kan blive til fire

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Fredericia For abonnenter

Den værste cykelsti trænger til ansigtsløft: Snart hopper håndtasken i cykelkurven ingen vegne

Fredericia For abonnenter

Livet hang i en tynd tråd som spæd - i dag stråler Regitze af livsmod

Livsstil

Kom til Fredericia for knap et år siden: Nu åbner Jan og Lars ny butik i et andet univers

Annonce