Annonce
112

Ledelse tabte i arbejdsretten: Beredskabsdirektør tager afgørelse til efterretning

Beredskabsdirektør Jarl Vagn Hansen tiltrådte 1. februar 2018, og arvede da en gammel strid mellem selskabet og FOA om rådighedsvagter og betaling til brandfolk i Fredericia. Sagen er nu afgjort i en faglig voldgift, og direktøren håber inden 1. november at kunne få lavet en ny aftale med brandfolkene. Arkivfoto: Mette Mørk
En faglig voldgift har givet FOA medhold i, at man ikke kan pålægge brandfolk at stå til rådighed på deres fridage uden en aftale. Det pålagde man brandfolk i Fredericia, men det stopper 31. oktober, hvis ikke der kan findes en ny aftale med tillidsfolk og ledelse. Beredskabsdirektør og tillidsfolk har været tæt på flere gange.

Fredericia: Beredskabsdirektør Jarl Vagn Hansen tager arbejdsrettens afgørelse i en faglig voldgift om rådighed over fastansatte brandfolks fridage til efterretning.

- Arbejdsretten har talt, og det står ikke til diskussion. Vi må betale den erstatning, vi er blevet pålagt, og så skal vi forsøge at få lavet en ny aftale med brandfolkene, siger Jarl Vagn Hansen.

Han arvede striden mellem brandfolkene og FOA på den ene side og Trekantområdets Brandvæsen på den anden. Den tidligere ledelse besluttede i februar 2017 at opsige aftalerne med brandfolk i Fredericia, men pålagde dem samtidigt, at de skulle stå til rådighed på deres fridage.

- Det var et brud på ledelsesretten, og jeg kender ikke baggrunden for, at man valgte den vej. Sagen endte i det fagretslige system, så selv om jeg både i 2018 og ved fire møder i 2019 har været i fin dialog med tillidsmanden og FOA Lillebælt siden omkring en ny aftale, så var løbet ligesom kørt, og vi har måttet afvente afgørelsen i arbejdsretten, siger Jarl Vagn Hansen, som tiltrådte 1. februar 2018.

Jarl Vagn Hansen understreger, at brandfolkene har fået den betaling, de har haft krav på i forhold til den gamle aftale.

- Men de havde i forbindelse med forhandlingerne om en ny aftale krævet næsten det dobbelte af, hvad de tidligere havde fået. Den erstatning på 600.000 kroner, vi er blevet pålagt at betale, svarer til et kompromis mellem det, de fik og deres krav, siger Jarl Vagn Hansen.

Annonce

Jeg har været i fin dialog med tillidsmanden og FOA Lillebælt siden omkring en ny aftale, men løbet var ligesom kørt, og vi har måttet afvente afgørelsen i arbejdsretten.

Beredskabsdirektør i Trekantområdets Brandvæsen Jarl Vagn Hansen

Unik aftale

Det er kun i Fredericia, at man har haft en aftale, hvor der i vagtplanen er navne på, hvilke brandfolk der står til rådighed på fridage.

- På andre stationer er det mere løst og op til de enkelte brandfolk, om de vil komme ind på deres fridage. Det får de naturligvis penge for, men det er frit, siger Jarl Vagn Hansen.

Dimensioneringen af Trekantområdets Brandvæsen tilsiger, at der til en hver tid skal kunne stille 12 mand på stationerne i Fredericia, Vejle og Kolding, men der er ingen krav til, om det er deltidsansatte eller fastansatte.

I Fredericia har aftalen været, at de fire der har udgjort vagtholdet sammen i et døgn har fået betaling for at stå til rådighed i det efterfølgende døgn.

- Det er helt unikt, så derfor vil afgørelsen i arbejdsretten ikke få betydning andre steder i landet, siger Jarl Vagn Hansen.

Inden 31. oktober håber han, at en ny aftale kan være faldet på plads.

- Vi har som sagt haft en række møder om en ny aftale, og begge parter er enige om, at vi gerne vil have det på plads. Men vi skal sikre, at aftalen lever op til arbejdstidsreglerne og så skal vi blive enige om de økonomiske rammer, siger Jarl Vagn Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Morten og Lui gør natten sikker

Fredericia

Det kræver sit skæg: Tidligere leder af Det Bruunske Pakhus er 'ægte' julemand i San Diego

Annonce