Annonce
Udland

Lektor forudser splittet Polen med kurs mod isolation i EU

Janek Skarzynski/Ritzau Scanpix
Polen styrer med genvalg af konservativ præsident mod konfrontation og isolation i Europa, forudser lektor.
Annonce

En snæver valgsejr til den siddende præsident Andrzej Duda efterlader Polen med en splittet befolkning og med et endnu mere anstrengt forhold til EU end før.

Det vurderer cand. mag og lektor emeritus Svend Gottschalk Rasmussen, Syddansk Universitet.

- Det er den fattige og lavere uddannet del af befolkningen, der har magten, og man vil ikke have eliten til at reagere.

- Det er et meget delt Polen, der står tilbage, siger Svend Gottschalk Rasmussen med speciale i polske samfundsforhold.

Den konservative Andrzej Duda er ifølge lektoren lykkedes med at appellere til den fattigere del af befolkningen især i landets yderområder.

Udfordreren Rafal Trzaskowski, der er borgmester i Warszawa, har ifølge Svend Gottschalk Rasmussen især støtte blandt veluddannede i byerne.

Duda, der er allieret med regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS), er blevet populær på en række nye velfærdsordninger, heriblandt en børnecheck på 830 kroner om måneden og mere i pension til de ældre.

- Præsidenten og regeringspartiet har strøet om sig med penge for at vinde valget, siger Svend Gottschalk Rasmussen.

Han tvivler på, at det vil lykkes præsidenten at samle befolkningen efter valgsejren.

- Når man ser på den kampagne, han har ført, hvor han sværtede folk til og talte dårligt om seksuelle minoriteter, er det svært at tro på en reel vilje til forsoning.

Polen har et anstrengt forhold til EU, blandt andet som følge af en retsreform, der er blevet udlagt som regeringens forsøg på at underminere domstolenes uafhængighed.

Svend Gottschalk Rasmussen forudser, at der med den genvalgte præsident vil blive lagt endnu mere pres på domstolene, og at uafhængige mediers spillerum indsnævres.

Det vil ifølge den pensionerede lektor betyde et - om muligt - endnu ringere forhold til EU end hidtil.

- Jeg tror, at forholdet mellem EU og Polen vil blive endnu værre, og at Polen vil blive endnu mere isoleret, hvis den nuværende kurs forudsætter.

- Det kan ende med, at EU lukker for pengestrømmen til Polen, hvis landet fortsat bryder med elementære retsprincipper og ikke beskytter mindretal, forudser Svend Gottschalk Rasmussen.

/ritzau/

Annonce
Middelfart

Tanja blev meldt til politiet for at holde sin salon åben: - Det er aldrig sjovt at blive beskyldt for noget, man ikke har gjort

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Vi vil have rent vand i hanerne

Coronavirus

Live:  Danmark finder første tilfælde af sydafrikansk virusvariant

Fredericia For abonnenter

FHK's liga-ambitioner fik første prioritet da FIC skulle bygges om - bredden måtte vente

Annonce