Annonce
Fredericia

Lidt bøvlet, men fint: Mange fredsvalg har udløst ny valgform til kirkernes råd

Et menighedsråd kommer ind over mange opgaver. I Christianskirken har den store opgave været afslutningen på Bjørn Nørgaards kirkeudsmykning. Det førte bl.a. menighedsrådet og præster til besøg i Bjørn Nørgaards atelier. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Et opgør med mange års tradition med valgkort, lister og afstemningssteder bliver realiseret på tirsdag 15. september. Overalt i sognene i Fredericia Provsti er menighederne indbudt til valgforsamlinger, hvor nye menighedsråd skal sammensættes.
Annonce

Fredericia: Det er altid lidt bøvlet, når gamle vaner skal ændres, og nye systemer indføres. Det kan de skrive under på i provstiets 10 menighedsråd, som på tirsdag har indkaldt til valgforsamlinger i kirker og sognegårde.

Valgforsamlingen erstatter de tidligere menighedsrådsvalg. Det betyder, at sognebørnene i stedet for at gå til valgurnerne skal møde op til valgforsamlingen, som i princippet er sognets generalforsamling. Valgforsamlingerne afvikles den 15. september over hele landet.

- Det er nyt for os alle og derfor pr. definition en smule bøvlet, men princippet synes jeg er ok, lyder det fra Niels Christian Henneberg, formand for menighedsrådet ved Taulov Kirke.


Det er som sådan fint nok med en generalforsamling fremfor et valg, men det er lidt omstændeligt. Vi har skullet afvikle et orienteringsmøde, som optakt til valgforsamlingen, og det giver lidt ekstra arbejde. Det kunne måske have været afviklet samme dag.

Formand for menighedsrådet ved Hannerup Kirke - Torben Vesterlund


Det giver Torben Vesterlund, formand for menighedsrådet ved Hannerup Kirke medhold i.

- Det er som sådan fint nok med en generalforsamling fremfor et valg, men det er lidt omstændeligt. Vi har skullet afvikle et orienteringsmøde som optakt til valgforsamlingen, og det giver lidt ekstra arbejde. Det kunne måske have været afviklet samme dag, siger Torben Vesterlund.

I det store Christians Sogn kunne den nye valgform byder man den nye valgform velkommen. Der har ikke været kampvalg i årevis. Men den nye form kunne have været en udfordring.

- Den ville i realiteten betyde, at menighedsrådet ville være nødt til at leje MesseC, hvis alle 7000 stemmeberrettigede ville møde op for at afgive deres stemme, konstaterer formand for menighedsrådet Per Møller Henriksen men konkluderer samtidigt, at det næppe sker.

Annonce

Mere gennemsigtigt

I Christians Sogn har der indtil nu været både en socialdemokratisk liste og en fælleskirkelig liste, som hver for sig har opstillet et antal kandidater.

- Efterfølgende har man blandet listen, og da der ikke kom andre lister, var det dem, som blev valgt. Med den nye valgforsamling bliver det mere transparent, vurderer Per Møller Henriksen.

Niels Christian Henneberg ser både fordele og ulemper ved den nye valgform.

- Fordelen er, at valghandlingen er mere gennemsigtig og åben. Ulempen er, at resultatet kan blive noget mere tilfældigt, da der nu hverken er lister eller kræves stillere. Der er heller ingen frist for opstilling. Det gør valget mere uforudsigeligt, konstaterer han.

De nye regler for valget er afledt af, at de fleste menighedsråd gennem de senere år er valgt via "aftalevalg".

Annonce

Tjek på medlemskab

Valghandlingen sker tirsdag den 15. september over hele landet.

- Alle kandidater får mulighed for at præsentere sig lige som ved en generalforsamling i andre foreninger. Derefter er der skriftlig afstemning, og så tælles stemmerne op. Vi skal sikre, at både kandidater og de der stemmer rent faktisk er medlem af folkekirken og dermed har stemmeret, forklarer Torben Vesterlund.

I alle sogne forventer man, at det lykkes at få nedsat et fuldgyldigt menighedsråd i den kommende uge. Menighedsrådenes nye periode indledes 1. søndag i advent 2020.

Rådene konstituerer sig efterfølgende og vælger formand, næstformand og kasserer. I nogle sogne kan kortene blive blandet undervejs i valgperioden.

- Jeg vil gerne fortsætte som formand, men nu skal jeg først vælges. Og formandsposten er til afstemning hvert år i perioden, så nu ser vi, siger Torben Vesterlund.

Store valgdag

 På valgforsamlingen kan man både stille op til valget og være med til at forme det nye menighedsråd.

Alle fremmødte folkekirkemedlemmer over 18 år fra sognet kan deltage, stille op og stemme.

Bredstrup-Pjedsted 15.09.2020 kl. 19.00, Bredstrupvej 128.

Christians 15.09.2020 kl. 19.00, Christiansvej 4.

Erritsø 15.09.2020 kl. 19.30, Bytoften 4.

Hannerup 15.09.2020 kl. 19.00, Prangervej 114.

Herslev 15.09.2020 kl. 19.00, Herslev Bygade 8a.

Lyng 15.09.2020 kl. 19.00, Højmosevej 3-5.

Sct. Michaelis 15.09.2020 kl. 19.30, Vendersgade 30b.

Taulov 15.09.2020 kl. 19.30, Taulov Kirkevej 50.

Trinitatis 15.09.2020 kl. 19.00, Danmarksgade 61.

Vejlby 15.09.2020 kl. 19.00, Egeskov Bygade 15

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Kommunen hjælper med at opspore smittede: - Jeg bliver ikke overrasket, hvis smittetallet stiger over de kommende dage

INFO

Pressenævnet kritiserer Fredericia Dagblad

Fredericia

Testbil kommer til Fredericia: 16 gymnasieelever og én lærer smittet - over 800 elever og lærere skal testes for corona

Fredericia For abonnenter

Coronaramt gymnasieelev kalder kritik af fester for 'unfair': - Vi unge er udsat for en heksejagt

Annonce