Fredericia: Sygdomsfremkaldende bakterier findes overalt i vores hverdag.
Også i luften, hvor de for eksempel er med til at sprede coronavirus. Sådan har det altid været.
En af de måder, man bruger til bekæmpelse af bakterier, virus og svampe, er at belyse med UV. UV-lys er usundt for mennesker i for store mængder, men også bakterier, virus og svampe er følsomme over for UV-lys.
Principperne er slet ikke nye.
Det var endda den dansk-færøske læge, Niels Finsen (1860-1904), der som den første brugte lysbehandlinger mod hudturberkulose - hvilket han blev hædret med Nobelprisen i medicin for i 1903.
Kan også bruges i toiletter
UV-lys til hygiejneformål ses mange steder, men indbyggede UV-lamper i loftsventilatorer er nyt herhjemme, og firmaet Nordicco i Erritsø er pioner.
Ultraviolet lys kan såmænd også stråle og rense i toiletkummer og desinficere sengetøj. For eksempel på sygehuse.
Hvad er UV-lys?
Ultraviolet lys eller bare UV-lys er elektromagnetisk stråling.
Solen, der udsender UV-lyset, gør det i tre udgaver: UVA, UVB og UVC. Strålerne opsuges i atmosfæren eller i jordens beskyttende ozonlag - eller også når de frem til jorden om end i spredt og svækket tilstand, så vi kan tåle det. Eventuelt ved at smøre solcreme på.
Men ultraviolet lys kan imidlertid også frembringes ved hjælp af særlige lamper.
Almindelige gammeldags glødepærer udsender en beskeden mængde UV. Lysstofrør og andre typer af lyskilder udsender en mere effektiv - men til dels også skadelig - portion UV. For eksempel i solarier.
Frembragt UV-lys i rette doser kan imidlertid anvendes fornuftigt. For eksempel til desinfektion mod bakterier, virus og svampe.
Statens innovationsfond har støttet Nordicco.
Det samme er tilfældet med en fynsk virksomhed, der har designet et skab på størrelse med en opvaskemaskine. Man putter for eksempel værktøjer og andre arbejdsredskaber, hvorpå der sidder bakterier og smitsom virus, ind i skabet og belyser det med UV, så tingene - der måske anvendes i en klinik, på et plejehjem eller i en restaurant - desinficeres.