Annonce
Erhverv

Lige linje fra Erritsø-virksomhed til dansk Nobelprismodtager: At komme virus til livs med lys er ikke nyt

Den dansk-færøske læge, Niels Finsen (1860-1904), modtog i 1903 Nobelprisen i medicin. Han blev først kendt for en afhandling om rødt lys og dets gunstige virkning på koppesygdommen. Fik senere sit internationale gennembrud ved at indføre kulbuelysbehandling som behandling af tuberkulose i huden. Hædret med Nobelprisen for sin enestående forskning i og behandling med ultraviolet lys. Foto: Det Kongelige Bibliotek
Nordicco udnytter ultraviolette stråler i ventilatorer. Men det var grundlæggende lægen Niels Finsen, der opdagede UV-lysets effekt på uvæsen og i 1903 indlagde sig evig berømmelse.
Annonce

Fredericia: Sygdomsfremkaldende bakterier findes overalt i vores hverdag.

Også i luften, hvor de for eksempel er med til at sprede coronavirus. Sådan har det altid været.

En af de måder, man bruger til bekæmpelse af bakterier, virus og svampe, er at belyse med UV. UV-lys er usundt for mennesker i for store mængder, men også bakterier, virus og svampe er følsomme over for UV-lys.

Principperne er slet ikke nye.

Det var endda den dansk-færøske læge, Niels Finsen (1860-1904), der som den første brugte lysbehandlinger mod hudturberkulose - hvilket han blev hædret med Nobelprisen i medicin for i 1903.

Annonce

Kan også bruges i toiletter

UV-lys til hygiejneformål ses mange steder, men indbyggede UV-lamper i loftsventilatorer er nyt herhjemme, og firmaet Nordicco i Erritsø er pioner.

Ultraviolet lys kan såmænd også stråle og rense i toiletkummer og desinficere sengetøj. For eksempel på sygehuse.

Hvad er UV-lys?

Ultraviolet lys eller bare UV-lys er elektromagnetisk stråling.

Solen, der udsender UV-lyset, gør det i tre udgaver: UVA, UVB og UVC. Strålerne opsuges i atmosfæren eller i jordens beskyttende ozonlag - eller også når de frem til jorden om end i spredt og svækket tilstand, så vi kan tåle det. Eventuelt ved at smøre solcreme på.

Men ultraviolet lys kan imidlertid også frembringes ved hjælp af særlige lamper.

Almindelige gammeldags glødepærer udsender en beskeden mængde UV. Lysstofrør og andre typer af lyskilder udsender en mere effektiv - men til dels også skadelig - portion UV. For eksempel i solarier.

Frembragt UV-lys i rette doser kan imidlertid anvendes fornuftigt. For eksempel til desinfektion mod bakterier, virus og svampe.

Statens innovationsfond har støttet Nordicco.

Det samme er tilfældet med en fynsk virksomhed, der har designet et skab på størrelse med en opvaskemaskine. Man putter for eksempel værktøjer og andre arbejdsredskaber, hvorpå der sidder bakterier og smitsom virus, ind i skabet og belyser det med UV, så tingene - der måske anvendes i en klinik, på et plejehjem eller i en restaurant - desinficeres.

Ultraviolette stråler - UV-lys - kommer fra solen, og dem skal man på en hed sommerdag som denne beskytte sig mod. Men UV kan også frembringes i lamper og i de rette doser være gavnlige. F.eks. til desinfiktion mod bakterier, virus og svamp. Vi er på stranden i Blokhus i sommeren 2019. Arkivfoto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia For abonnenter

69-årig lungepatient brugte seks timer på at få tid til en coronavaccination - regionen forklarer, hvad der gik galt

Debat

Arbejdsmiljø: 'Sørg for at have hoffet med' - man må stærkt betvivle, at kommunen har haft det

Annonce