Annonce
Fredericia

Lille teater kæmper for overlevelse: Byen vil miste et vigtigt kulturtilbud

Teater Malstrøm er Fredericias frivilligt drevne teater med en håndfuld opsætninger om året i Det Bruunske Pakhus. Teatret frygter, at et tilskud på 250.000 kroner fra Fredericia Kommune bortfalder. Det vil være fatalt, anfører teatret i et høringssvar i forbindelse med budgetforhandlingerne for 2020. Her en scene fra den aktuelle kabaret om Liva Weel. Foto: Peter Leth-Larsen
Teater Malstrøm risikerer at miste tilskud på 250.000 kr. fra kommune. Sparekatalog i aktuelle forhandlinger om budget for 2020 peger på, at det kan sløjfes. Men den kvarte million er en dråbe i havet i forhold til støtten til det store Fredericia Teater, mener Malstrøm.

Fredericia: Byen vil miste et vigtigt kulturtilbud, hvis 250.000 kroner spares på Fredericias teater nummer to, Teater Malstrøm.

Det gør Teater Malstrøm opmærksom på i det høringssvar, teatret har sendt ind i forbindelse med Fredericia Kommunes igangværende budgetlægning for 2020.

Den kvarte million blev afsat af byrådet i budgettet 2019 til det frivilligt drevne teater. Det er en forening, som holder til i Det Bruunske Pakhus.

Ifølge Teater Malstrøm svarer beløbet til to procent af tilskuddet, kommunen hvert år sender afsted til det professionelle Fredericia Teater.

De 250.000 kroner figurerer imidlertid som sparemulighed i et politisk bestilt katalog, politikerne har fået fra rådhuset.

Vi tilbyder en bred vifte af teatergenrer, man ikke kan se på Fredericia Teater. Samtidig tilbyder vi intime teateroplevelser, der adskiller sig meget fra Fredericia Teaters produkt.

Fra Teater Malstrøms høringssvar

En del af bred vifte

I Teater Malstrøms høringssvar betones det endvidere, at tilskuddet er helt nødvendigt, hvis ensemblets program for 2020 - som netop er offentliggjort - overhovedet skal kunne gennemføres.

Skuespillerne arbejder uden løn, mens fagfolk bag scenen - så som lydmænd og kostumierer - lønnes. Teater Malstrøms øvrige indtægter kommer fra billetsalg, omsætning i baren i pakhuset og medlemskontingenter.

På vegne af teatret argumenterer teaterleder Martin Bach Sørensen, at kommunalt tilskud er vigtigt:

- Ikke bare for Teater Malstrøm og det store frivillige fællesskab, der er om teatret med dets mange aktive og medlemmer, men også for Fredericia som helhed.

- Det vil gøre kulturtilbuddene i Fredericia fattigere, reducere omsætningen på spisesteder, hoteller og butikker og ikke mindst fjerne noget af det, der gør fredericianerne stolte af vores by, hvis tilskuddet bortfalder.

Annonce

Vi kan noget andet

Teater Malstrøm spiller sine tre til fire årlige forestillinger cirka 75 gange. 90 procent af arbejdet på teatret udføres af frivillige. Der er cirka 70 personer involveret i hver opsætning.

- Vi tilbyder en bred vifte af teatergenrer, man ikke kan se på Fredericia Teater, kan man læse i høringssvaret:

- Samtidig tilbyder vi intime teateroplevelser, der adskiller sig meget fra Fredericia Teaters produkt.

- Vi mener ikke, det er realistisk at hæve billetpriserne, der ligger på omkring 200 kroner for voksne, når det ikke er et fuldt professionelt produkt, anføres det i den forbindelse:

- Tværtimod bliver vi rost for, at vores forestillinger gør det muligt for familier at få en god teateroplevelse til en overkommelig pris.

Annonce

Måske teaterskole?

Teatret vil under alle omstændigheder gerne i dialog med Fredericia Kommune og byrådet om en udvikling af teatret, understreger Martin Bach Sørensen:

- Vi har blandt andet sendt et forslag om at oprette en privat teaterskole i Teater Malstrøm regi, der kan være med til at give byen endnu flere uddannelsestilbud og være med til at gøre Fredericia til en endnu stærkere kulturby.

Fredericia Kommune har på sin hjemmeside oprettet en portal, hvor alle kan indsende deres bidrag.

Budget 2020 skal vedtages i byrådet senest november, men den almindelige forventning er forlig i denne måned.

Annonce
Fredericia

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

FC Fredericia For abonnenter

Live: FC Fredericia kan spille sig videre til pokalkvartfinalen med en sejr - måske venter en kassekamp, hvis det lykkes

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om politi og trafik

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Hvilke kandidater kan knockoute fodgængere? Dagbladet tjekkede valgplakater

Fredericia For abonnenter

1800 studerende og 300 ansatte skal have deres hverdag i et campus i Kanalbyen - men hvad med trafikken?

Fredericia

Thansen vil være mere familievenlig: Nye butikslokaler plads til flere varer og bedre kundeoplevelse

Erhverv

Bank slår to filialer sammen og flytter til Snoghøj: - Folk efterspørger parkering og nem adgang

FC Fredericia

Hvis FC Fredericia vinder tirsdag aften, skal klubben prøve noget, den aldrig har prøvet før

Fredericia For abonnenter

AP Pension er klar med tre-cifret millionbeløb til energihus på kajen i Kanalbyen

Erhverv

Stress førte til karriereskifte: Nu står Renate på egne fødder og åbner klinik

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om politi og trafik

Fredericia

- Lige nu ligger vi vandret for at gøre butikken klar: Lingeributik indretter herrehjørne i nye lokaler

Danmark

Heunicke: Flere skal vaccineres hvis Danmark skal være åbent

Fredericia

Analyse: Derfor snupper Venstre et mandat fra S i meningsmåling

Fredericia For abonnenter

Central gågade-ejendom får nyt liv: Tidligere bank bliver til to butikker og et kontor

Erhverv

Intet problem at få fikset toilettet, men større opgaver kræver tålmodighed: Vi skal vænne os til, at håndværkerne ikke kan komme i næste uge

Annonce