Annonce
Fredericia

Liva Weel er stadig vedkommende viste fyldt premiere på kabaret: Over 100 sang med på klassikerne

Teater Malstrøm tiltrak over 100 premieregæster torsdag aften i Det Bruunske Pakhus til "Kabaret Liva Weel og de andre". En blanding af skuespil og et stort udvalg af visedronningen og revystjernens udødelige sange. Foto: Peter Leth-Larsen
Teater Malstrøms 10. forestilling i Det Bruunske Pakhus torsdag aften var velbesøgt. Åh hvor de, ih hvor de, uh hvor de huskede alle perlerne. Selv 67 år efter visedronningen og revystjernes død.

Fredericia: Livet er et kort sekund, men minderne har man da lov at ha’.

Sådan sang skuespilleren og revystjernen, Liva Weel, i 1932.

At dømme efter det aldersmæssigt ganske blandede publikum i Det Bruunske Pakhus torsdag, er erindringen om den måske bedste visefortolker, vi har haft, absolut levende 67 år efter hendes død. Der var fyldt op til Teater Malstrøms premiere på Kabaret Liva Weel og de andre. Ikke kun med den ældre generation. Også yngre og helt unge vuggede og grinte over en elegant blanding af replikløst skuespil om søstrene Ellen og Bolettes kappestrid om en bøvet revisor i 1930'erne og 40'erne - og så resten af det 11 mand store ensembles pluk fra Livas katalog. Tilsat habilt klaver og lidt rytmisk akkompagnement.

Weel er stadig vedkommende.

Liva: Høj PH-værdi

Liva Weel (1897-1952), født Olivia Olsen, gift Weel. Dansk skuespillerinde, revystjerne, sangerinde. Fortolkede ikke mindst PH - Poul Henningsens - viser i 1930'erne og 40'erne. Ofte til melodier af Kai Normann Andersen.

- Den intellektuelle vise berigede hun med så mange nuancer - svingende fra det blide til det stærke, fra det kloge til det barokke og fra det sentimentale til det satiriske - at hun står som dansk revys ubestridte dronning i 1900-tallet.

Blandt Weels bedste PH-viser er Ta' og kys det hele fra mig (1932), Naa (1937) samt Man binder os paa Mund og Haand (1940). Også i film med indlagte sange hentede hun solide succeser med bl.a. Odds 777 (med slageren Glemmer du, 1932).

Kilde: Den Store Danske Encyklopædi

Systue i legestue

Hendes miks af rent fjant, inderlige ballader og samfundskritik står dansk revy på skuldrene af den dag i dag. Man binder os på mund og hånd, men man kan ikke binde ånd - om tyskernes besættelse.

Kabareten, der spiller til 19. oktober, er det semiprofessionelle teaters 10. opsætning siden starten i 2015. Igen har systuen været i legestue. Kostumerne er fantasifulde, men også tidstypiske. De skrå brædders snilde indretning med sangscene i den ene side og søstrenes lejlighed i den anden - komplet med røvballegardiner, portræt af Stauning og amagerhylde - er smart. Det klæder desuden stykket, at flerstemmig sang forekommer. Endelig leger kabareten med kønsrollerne og bliver pikant sine steder, hvad der både er tradition i genren og på Teater Malstrøm. I to sæsoner har det haft succes med burlesqueshow, som har været afklædte og humorfyldte.

Annonce

Burlesque III?

Måske får vi en tredje runde med faste manderumper og svulmende brystholdere.

Teatret præsenterer sit repertoire for 2020 senere denne måned. Leder, Martin Bach Sørensen, er hemmelighedsfuld, men til Fredericia Dagblad røber han, at der både bydes på noget helt nyt og "en ny udgave af noget vi kender".

Malstrøm har i 2019 modtaget 250.000 kroner i støtte fra Fredericia Kommune. Tilskuddet skal drøftes hvert år på budgetforhandlingerne, men teamet i Det Bruunske Pakhus er fortrøstningsfulde. Teatret har i hvert fald kunnet præsentere stigende indtægter, flere publikummer og overskud i regnskabet, oplyser Martin Bach Sørensen, og sådan ser det også ud i '19. Sidste forestilling i år er Busters Verden for hele familien op til jul.

Både yngre og ældre hyggede sig, grinte og sang med på "Glemmer du, så husker jeg", "Den lille lysegrønne sang", "Man binder os på hånd og mund" og alle de andre. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce

Glemmer du?

Husinstruktør Michael Hansens kabaret hedder som sagt Liva Weel og de andre.

De andre kom til orde i et medley af slagere fra perioden og frem. Til publikums store glæde. For lille du, lille du er altid en succes. Også i regn en mandag på Solitudevej, selvom man måske ikke må noget for moar. Men der kommer jo altid en pige og en sporvogn til. Så lille Frk. Himmelblå kan sætte sin skæve hat på skrå og stige ombord og fra bagperronen følge, at duerne flyver. Flyver de hen til dig?

Vinger har Liva Weels sange stadig. Glemmer du, så husker Teater Malstrøm det ord for ord.

Liva Weel (1897-1952) og hendes leverandører af musik og tekst blandede elegant det rene fjant, inderlige ballader og samfundskritik. Foto: Peter Leth-Larsen
"Kabaret Liva Weel og de andre" spiller i Det Bruunske Pakhus til den 19. oktober. På scenen er Vibeke Holm Hansen, Pia Holst Jeberg, Melanie Holm Ranch Hansen, Sidsel Nygaard, Alexander Bryld Obaze, Poul Erik Petersen, Peter Beierholm, Emil Faarborg Mikkelsen, Michael Sirach, Sophie Stjerne Lauritzen, Maja Hørlykke og kapelmester Sofie Karoline. Michael Hansen har instrueret og skrevet. Foto: Peter Leth-Larsen
Liva Weel er stadig vedkommende, og sangene lever. Foto: Scanpix
Foto: Peter Leth-Larsen
Foto: Peter Leth-Larsen
Foto: Peter Leth-Larsen
Foto: Peter Leth-Larsen
Foto: Peter Leth-Larsen
Foto: Peter Leth-Larsen
Foto: Peter Leth-Larsen
Foto: Peter Leth-Larsen
Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Livsstil For abonnenter

Treldes campingchef vil have flere til at opdage Fredericias fortræffeligheder

Danmark

Søndagens coronatal: 893 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

FC Fredericia kan bare ikke tabe i Nykøbing Falster

Fredericia For abonnenter

Nyt boligområde på vej med 225 boliger: 'Forventer at grundene hurtigt er væk'

Sport

Holvad på vej mod sin gamle styrke efter sin skade

Sport

Fredericia fik udvidet truppen med tre mand

Fredericia For abonnenter

Rasmus har holdt ferielejr for udsatte børn i 10 år: Et håndskrevet brev gjorde særligt indtryk

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Sport

Vi betaler stadig lærepenge

Fredericia

25-års fødselar med én ting på ønskesedlen: Krisecenter kæmper for mænd

Sport

Se triumfen i billeder og video: Rindoms vilde rutsjebanetur endte med guld

Fredericia

Svovlsyrekajen eller Esplanaden? Skal kajen ikke have et nyt navn, spørger flere læsere

Fredericia For abonnenter

Så er der ferie: Sådan går det hos overnatningsstederne

Sport

Amerikaner vinder cykelklassiker for næsen af Mikkel Honoré

Annonce