Annonce
Fredericia

Livet som julemand: Det handler om at holde liv i myten og uskylden

Oldermand hos Dansk Julemands Laug, Michael Kristensen, oplyser, at også Dansk Julemands Laug koordinerer julemænd til blandt andet velgørenhed. Foto: PR
Omkring 150 julemænd er medlem af Dansk Julemands Laug. Og livet som julemand er stærkt vanedannende.

Danmark: - Myten om julemanden skal tages alvorligt. Ellers forsvinder eventyret og uskylden.

Michael Kristensen er oldermand i Dansk Julemands Laug og dermed en slags formand for omkring 150 julemænd rundt om i Danmark.

- Vi er en sammenslutning af folk, der holder rigtig meget af jul. Altså: Rigtig meget, siger han.

Selv gik han for alvor ind i julemands-verdenen for 13-14 år siden. Så han har fuld forståelse for den dansk-amerikanske fredericianer, Dan Dorschel, og hans lyst til at agere velgørenheds-julemand i San Diego.

- Det er en rigtig god oplevelse at deltage i den slags.

Jul på Bakken

Dansk Julemands Laug tog sin begyndelse i 1957, hvor der blev arrangeret julemands-verdenskongres på Bakken, i det nordlige København.

- Det blev startet af Professor Tribini. Han var gøgler, og der er måske et slægtskab mellem julemand-sjælen og gøgler-sjælen. Det handler i begge tilfælde om at gøre folk glade og optræde i en rolle og en myte, siger Michael Kristensen.

Verdenskongressen finder sted i juli og tiltrækker hvert år omkring 200 julemænd fra 15-16 lande. I nogle dage hygger og erfaringsudveksler de til den hel store julemedalje.

Kan jul efter din mening starte for tidligt?

- Ja, det kan godt nå at blive for meget, hvis man starter alt for tidligt med julemusik og julepynt. Og det er ærgerligt, når det bliver for meget. Efter min mening er det en god idé først at gå i gang midt i november, siger de danske julemænds oldermand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia For abonnenter

Overblik: Her er 16 nøglepersoner i borgmestersagens efterspil

Annonce