Annonce
Fredericia

Livligt vælgermøde mandag: Hvordan trækker man byggeri til Fredericia uden at tvære almindelige borgere ud?

Der må findes en balance: Vedtagne lokalplaner skal kunne justeres for at imødekomme bygherrer. Men "uden at pisse på folk". Jo, velbesøgt møde i Skærbæk var bramfrit.

Fredericia: Da Fredericia Dagblads ordstyrer, Peter Friis Autzen, mandag aften bad de fremmødte på det første af en række vælgermøder, vi arrangerer, om at række hånden op, hvis de var enige i to udsagn, blev der stille.

Det havde der ellers ikke været i Skærbækhus indtil da. Ikke et host kunne høres. Ingen rømmede sig.

- Hvor mange af jer synes, den politiske proces op til de lokalplaner, der har betydet flere udstykninger i Skærbæk, har været god nok?

Annonce

Nul hænder fra de godt 60 i salen.

- Hvor mange af jer synes, den politiske beslutning efter processen op til de lokalplaner, der har betydet flere udstykninger i Skærbæk, har været god nok?

Nul hænder.

For de, der havde fundet vej til denne gode gammeldags meningsudveksling mellem vælgere og fire kandidater til byrådsvalget, synes i det store hele ikke, lokalsamfundet med havn og fjord er blevet ordentlig hørt.

Over 60 mødte frem til det første af en række vælgermøder, Fredericia Dagblad arrangerer. Premieren fandt sted i Skærbækhus, hvor "Byers vokseværk, lokalplaner og byggesagsbehandling" i hele kommunen var temaet. Det meste handlede dog om de lokale forhold: Nye boliger skyder op i byen ved havn og fjord. Ikke til udelt begejstring. Skærbæk Beboerforening var gæstfri medarrangør af mødet. Foto: Morten Kiilerich

Eller også sagde de det ikke under debatten inden kaffen og kagen. Skærbæk vokser for hurtigt og planløst og til dels for grimt, kan man konstatere efter mødet.

Mangler helhedsplan

Der savnes en overordnet idé med væksten, mere fokus på god byggekvalitet og æstetik, et bedre miks af henholdsvis parcelhuse og rækkehuse og af ejerboliger og lejeboliger.

En helhedsplan faktisk - og ønsket manifesterede sig ikke kun for Skærbæks vedkommende. Vælgermødet mandag var for hele kommunen, og andre steder sukkes der også efter det lange lys på mødets tema: "Byers vokseværk, lokalplaner og byggesagsbehandling".

Sådan et værktøj, der som udgangspunkt skal følges i mange års planlægning af boligudbygningen i Fredericia Kommune, bør laves at et nyt byråd efter valget 16. november.

Det var aftenens kandidater ganske enige i. Ved bordet i Skærbækhus sad denne gang byrådskandidaterne Poul Rand (Liberal Alliance LA), Bent Bregendahl (SF), Henrik Thermansen Møller (Kristendemokraterne KD) og byrådsmedlem Kenny Bruun Olsen (V).

Andre mente, at der godt kan rummes flere i Skærbæk, men at natur, veje, institutioner og øvrig infrastruktur skal følge med.

Og som nævnt: Husene må gerne være pæne at se på og ikke bare fremstå som "plastik på en pløjemark, som man ikke tør tænke på, hvordan vil se ud om 100 år", som en tilhører bemærkede.

Annonce

Hele tiden dilemmaer

Det handler i høj grad om dilemmaer, og de blev berørt med balance og nuance af både spørgere og det politiske panel:

Er de nuværende høringer - inden en lokalplans vedtagelse - grundige nok? I høringer konsulteres også lokalsamfund som Skærbæk, men skal eksempelvis en beboerforening med i planprocessen langt tidligere?

Skal en lokalplan af en vis størrelse, der møder en vis modstand, sendes i lokal folkeafstemning?

Der savnes en overordnet idé med væksten, mere fokus på god byggekvalitet og æstetik, et bedre miks af henholdsvis parcelhuse og rækkehuse og af ejerboliger og lejeboliger.


Bør få protester mod et byggeri kunne standse det - eller må man bøje sig og eventuel stemme ja-politikere ud næste gang? Netop de folkevalgte skal kere sig om hele kommunen.

Er det imidlertid lumpent af dem at ændre i vedtagne lokalplaner, selvom man juridisk godt må, så byggehøjder og bebyggelsesprocent lige pludselig blødes op i bygherres favør, mens naboer ser deres udsigt ændre sig fra morgensol til murstensvæg?

Omvendt kan det frygtes, at ingen med penge gider bygge og skabe vækst i Fredericia, hvis de slet ikke kan få ændringer igennem, så deres projekter også tjener sig hjem. Det er ikke ulovligt at operere med profit.

Med andre ord skal der findes en balance: Mellem udvikling og muligheden for at justere på vedtagne lokalplaner, "men uden at pisse på folk", blev det bramfrit opsummeret.


Flere møder du kan være med i:

Vælgermødet i Skærbæk mandag var premieren på Fredericia Dagblad og en række samarbejdspartneres dækning af byrådsvalget 16. november.

Alle er velkomne. Følg med i avisen og på Frdb.dk.

Næste møde er mandag 1. november fra klokken 19.00 til 20.30 i Ungdommens Hus i Norgesgade 46A, hvor emnet er fremtidens kultur og idræt i Fredericia. Onsdag 3. november fra klokken 19.00 til 20.30 i Bøgeskov Skole er temaet bosætning og tilflytning.

Derudover holder Fredericia Gymnasium, Fredericia Bibliotek og Fredericia Dagblad det traditionelle, store vælgermøde tirsdag 26. oktober klokken 19.30. Her er alle opstillede partier og lister inviteret til debat om bl.a. arbejdsmarked, kultur og klima.

Endelig er der lagt op til noget helt nyt med et vaskeægte lokalpolitisk folkemøde på Fredericia Gymnasium lørdag 30. oktober fra klokken 10.00 til 14.00 - med forskellige workshopper og foredrag, anekdoter, debat om politik og om pressens dækning. Partierne opstillet til valget er der også med valgborde, diskussionslyst og informationer om deres politik.

Annonce
Fredericia

Tag kandidattesten her

Fredericia For abonnenter

Nedlagt handelsmarked forfalder: Men ejer har planer med stedet

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Flere afgange aflyses resten af dagen: Store forsinkelser i togtrafikken på Fyn og i Jylland

Fredericia For abonnenter

Bevaringsværdig ejendom i Prinsessegade skal rives ned - i stedet kommer der syv nye lejligheder

Fredericia HK

Bundproppen venter i Helsinge: Derfor er Nordsjælland-opgør ikke nødvendigvis en walk over-kamp for FHK

Kultur For abonnenter

Lydmord: Musikalsk grænseoverskridende koncert

Alarm 112

Pludselig røg det ene hjul af Johnnys bil: Hjulbolte løsnet i løbet af natten

FC Fredericia For abonnenter

Derfor hægter FC Fredericia med en sejr på vestkysten én af rivalerne helt af

Fredericia For abonnenter

Ugens udvalgte: Nye byggerier, nye tanker og nyt liv - der er godt gang i Fredericia

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Fredericia

Sommerhuse skal beskyttes mod oversvømmelser: Får lov til at lave 600 meter langt dige

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Fredericia

Forventer snarlig åbning: Derfor rykker Intersport tilbage til Fredericia

Alarm 112 For abonnenter

Pushere gemte narko i lejligheder - nu venter fængsel i over to år

Fredericia

Du spørger - kandidaterne svarer: Hvordan får vi flere lokale uddannelser?

Annonce