Annonce
Fredericia

Livreddere på Østerstrand gør klar til både crawl og corona: Og ekspert beroliger om virus i vand

Fra 26. juni til 19. august er Østerstrand og 36 andre badesteder i Danmark bemandet med livreddere fra Tryg Fonden. I år betyder corona, at indsastsen har måttet lægges om. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Igen i år professionelt opsyn på Fredericias centrale badestrand. Men ikke den samme tætte kontakt, og ekstra udstyr har været nødvendigt.
Annonce

Fredericia: Fredag 26. juni er kystlivreddere fra Tryg Fonden igen på plads i det røde og hvide tårn på Østerstrand. Der bliver de hver dag fra klokken 10 til 18 frem til 19. august.

- På stranden markerer livredderne med to rød-gule flag i vandkanten det område, hvor de holder særligt øje, og hvor det derfor er mest sikkert at bade, skriver Tryg Fonden i en pressemeddelelse.

På grund af corona forventes det, at ekstra mange danskere bliver hjemme og holder ferien ved egne farvande i år. Det er kystlivredderne forberedte på, fortæller fondens kystlivredningschef, Anders Myrhøj, til Fredericia Dagblad.

Livredderne følger myndighedernes anbefalinger og bakker op om, at man holder afstand til hinanden og slet ikke går på stranden, hvis man er smittet, syg eller har mistanke om, at man har corona.

- Ligeledes vil vores livreddere opfordre til, at man efter endt badetur spreder sig lidt ud på stranden eller det bagvedliggende område, så alle badegæster kan få en god og tryg tur til vandet, siger Anders Myrhøj.

Trygfonden er dog ikke politbetjente, men deres egne medarbejdere er instrueret i corona i år.

De vil også holde afstand og i højere grad udlevere midler til selvhjælp - for eksempel plastre og lokalbedøvelse til brandmandsuheld.

Hvis det skulle komme dertil, er den almindelige pocketmask, man altid giver mund til mund med, suppleret med en såkaldt Hudsonmask. Den hjælper med, at man selv kan stabilisere vejrtrækningen efter en eventuel genoplivning. Ligeledes gives der medicinsk ilt fra trykflaske. En pocketmask har et filter, så direkte kontakt mellem læber undgås.

Annonce

Virolog: Hop bare i

I livreddertårnene er har livredderne desuden briller, handsker, masker og sprit.

Pressemeddelelsen fra Tryg Fondens kystlivredning forholder sig tillige til en eventuel ængstelsen for, om coronavirus smitter gennem badevand? Det gør virus ikke, tyder det på:

- Så danskerne kan sagtens hoppe i vandet, så længe de følger sundhedsmyndighedernes anbefalinger om afstand og hygiejne.

Tryghed på 22. år nu

Tryg Fonden stiller livreddertårne op på Østertrand i Fredericia og ved 36 andre strande og havnebade i Danmark denne sommer.

Cirka 200 specialuddannede kystlivreddere bemander dem. Kystlivredningstjenesten er et samarbejde med Dansk Svømmeunion og har eksisteret siden 1998.

I 2019 gennemførte Tryg Fonden Kystlivredningstjeneste 67.480 indsatser - lige fra oplysning om badning til førstehjælp og behandling af småskrammer og andre uheld til egentlige redninger. Dem var der 12 af rundt om i sommerlandet.

Ifølge en af landets førende virologer, Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, er der ingen grund til bekymring for coronasmitte ved badning, skriver Tryg Fonden med Allan Randrup Thomsen som kilde:

- Coronavirussen vil blive fortyndet, hvis man bader i havet eller søer, så det er højst usandsynligt, at man kan blive smittet gennem vandet, og sollyset vil ligeledes medvirke til at inaktivere virus på overflader.

Kystlivredderne er klar på Østerstrand hver dag fra klokken 10 til 18. Foto: Tryg Fondens Kystlivredning

- Jeg vil derfor mene, at hvis man i øvrigt følger sundhedsmyndighedernes anbefalinger sagtens kan sætte kursen mod en badestrand og hoppe i vandet uden forøget risiko for coronasmitte.

Annonce
Annonce
Debat

Lad os udvikle en social vaccine sammen!

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Navne

Elton John bliver hyldet med særlig mønt

Fredericia

Døgnrapporten: Bil fik knust rude og fik sparket sidespejle af

Annonce