Annonce
Fredericia

Lokal bankrådgiver besøgte skole: De unge ved for lidt om at låne penge

Hans Henrik Kring og Marianne Hougård Kristensen fra Danske Bank var, i forbindelse med pengeuge, på besøg på Fredericia Realskole. Her fortalte de blandt andet om vigtigheden af en opsparing og farerne ved kviklån og høj ÅOP. Foto: Kathrine Jensen

Hele uge 11 var der økonomi på skoleskemaet på flere lokale skoler. En af bankrådgiverne, der gæsteunderviste, er glad for at være med til at gøre en forskel. Ifølge hende handler det om at give eleverne en god start på deres økonomiske liv.

Fredericia: - Der er en samfundsmæssig interesse i at lære de unge om økonomi. De ved simpelthen for lidt om det at låne penge.

Ordene kommer fra Marianne Hougård Kristensen, personlig rådgiver i Danske Bank, Fredericia.

Hun har i tre dage været på Fredericia Realskole for at lære elever om begreber som årlig-omkostninger-i-procent, indlånsrenter, opsparing, kviklån og RKI. I dag er økonomiske begreber og privatøkonomi ikke en del af undervisningen, og kendskabet skal Marianne Hougård Kristensen være med til at udbrede.

Annonce

Unge og gæld

8,3 procent af de 18-30-årige fra Fredericia er registreret som dårlige betalere.

Det viser en ny rapport fra bankernes interesseorganisation Finans Danmark.

Sammenligner man med Kolding og Vejle, er 4,9 procent af de vejlensiske unge registreret i RKI, mens 5,3 procent af de unge fra Kolding er registreret som dårlige betalere.

På Lolland står det klart værst til: Hele 15,1 procent af de 18-30-årige på Lolland er skrevet op i RKI med en samlet gæld på omkring 20 millioner kroner.

Forstå økonomien

- Det er så vigtigt, at de ved, hvad det er, og får en forståelse for deres økonomi. Det er alt for tidligt som 18-årig at stå registreret i RKI, fordi man er blevet fristet af hurtige lån, hvor man ikke har læst det med småt. Det kan ende med at blive dyrt, og vi har set eksempler på, at lån har en ÅOP (årlig omkostninger i procent red.) på 100 procent, fortæller privatrådgiveren.

Et par dage inde i pengeugen kunne Marianne Hougård Kristensen også berette om, at hun og kollegaen - Hans Henrik Kring, som også er med som gæsteunderviser - kun er blevet mødt af spørgelystne og engagerede elever.

Klædes på

For mange i syvende eller ottende klasse er ord som opsparing, kreditkort og budget ukendte og uhåndgriblige begreber. Ideen med pengeuge er at styrke de unge til at kunne styre deres egen privatøkonomi på en sund og fornuftig måde. Danske Bank-rådgiveren oplever, at det er blevet næsten for let at optage de såkaldte kviklån.

- Det er blevet alt for nemt. Der kører for mange reklamer i tv og radio om, hvor nemt det er. Men når der ingen rådgivning er omkring lån, så går man ikke ind og vurderer, om man overhovedet har råd til at låne pengene. Det her handler om at klæde dem på til, når de bliver 18 år og myndige. Når de så skal ud og låne første gang, tænker de forhåbentlig på dengang, da rådgiveren fra Danske Bank var forbi, siger Marianne Hougård Kristensen.

Det er fjerde år, at pengeuge er på skoleskemaet, og Marianne Hougård Kristensen ønsker i grove træk at videregive det råd, hun selv modtog hjemmefra: Hvis du bruger 10 procent mindre, end du tjener, så skulle du nok klare dig.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Tillidsmand: Det handler om borgernes sikkerhed

112

Brandfolk kører i gamle biler, og nu skal der måske spares endnu mere

112 For abonnenter

Beredskabsinspektør siger stop: Nu kan der ikke spares mere i TrekantBrand

Annonce