Annonce
Fredericia

Lokal bankrådgiver besøgte skole: De unge ved for lidt om at låne penge

Hans Henrik Kring og Marianne Hougård Kristensen fra Danske Bank var, i forbindelse med pengeuge, på besøg på Fredericia Realskole. Her fortalte de blandt andet om vigtigheden af en opsparing og farerne ved kviklån og høj ÅOP. Foto: Kathrine Jensen

Hele uge 11 var der økonomi på skoleskemaet på flere lokale skoler. En af bankrådgiverne, der gæsteunderviste, er glad for at være med til at gøre en forskel. Ifølge hende handler det om at give eleverne en god start på deres økonomiske liv.

Fredericia: - Der er en samfundsmæssig interesse i at lære de unge om økonomi. De ved simpelthen for lidt om det at låne penge.

Ordene kommer fra Marianne Hougård Kristensen, personlig rådgiver i Danske Bank, Fredericia.

Hun har i tre dage været på Fredericia Realskole for at lære elever om begreber som årlig-omkostninger-i-procent, indlånsrenter, opsparing, kviklån og RKI. I dag er økonomiske begreber og privatøkonomi ikke en del af undervisningen, og kendskabet skal Marianne Hougård Kristensen være med til at udbrede.

Annonce

Unge og gæld

8,3 procent af de 18-30-årige fra Fredericia er registreret som dårlige betalere.

Det viser en ny rapport fra bankernes interesseorganisation Finans Danmark.

Sammenligner man med Kolding og Vejle, er 4,9 procent af de vejlensiske unge registreret i RKI, mens 5,3 procent af de unge fra Kolding er registreret som dårlige betalere.

På Lolland står det klart værst til: Hele 15,1 procent af de 18-30-årige på Lolland er skrevet op i RKI med en samlet gæld på omkring 20 millioner kroner.

Forstå økonomien

- Det er så vigtigt, at de ved, hvad det er, og får en forståelse for deres økonomi. Det er alt for tidligt som 18-årig at stå registreret i RKI, fordi man er blevet fristet af hurtige lån, hvor man ikke har læst det med småt. Det kan ende med at blive dyrt, og vi har set eksempler på, at lån har en ÅOP (årlig omkostninger i procent red.) på 100 procent, fortæller privatrådgiveren.

Et par dage inde i pengeugen kunne Marianne Hougård Kristensen også berette om, at hun og kollegaen - Hans Henrik Kring, som også er med som gæsteunderviser - kun er blevet mødt af spørgelystne og engagerede elever.

Klædes på

For mange i syvende eller ottende klasse er ord som opsparing, kreditkort og budget ukendte og uhåndgriblige begreber. Ideen med pengeuge er at styrke de unge til at kunne styre deres egen privatøkonomi på en sund og fornuftig måde. Danske Bank-rådgiveren oplever, at det er blevet næsten for let at optage de såkaldte kviklån.

- Det er blevet alt for nemt. Der kører for mange reklamer i tv og radio om, hvor nemt det er. Men når der ingen rådgivning er omkring lån, så går man ikke ind og vurderer, om man overhovedet har råd til at låne pengene. Det her handler om at klæde dem på til, når de bliver 18 år og myndige. Når de så skal ud og låne første gang, tænker de forhåbentlig på dengang, da rådgiveren fra Danske Bank var forbi, siger Marianne Hougård Kristensen.

Det er fjerde år, at pengeuge er på skoleskemaet, og Marianne Hougård Kristensen ønsker i grove træk at videregive det råd, hun selv modtog hjemmefra: Hvis du bruger 10 procent mindre, end du tjener, så skulle du nok klare dig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Byrådet mangler at svare på flere spørgsmål om købet af Voss-grunden

Læserbrev: Et enig byråd har 3. februar købt den gamle Voss-grund for 31,5 millioner kroner, og borgmester Jacob Bjerregaard er tilsyneladende en glad mand, for på Fredericia Kommunes hjemmeside kan man se, at han tilsyneladende ser rigtig mange muligheder i denne grund. I forhold til købet af grunden står jeg blot tilbage med en hel masse spørgsmål, som jeg håber, dels vores borgmester, men også det enige byråd vil gøre byens borgere og i særdeleshed undertegnede klogere på. - Den offentlige grundværdi for grunden er 4.816.600 kr. Hvad er det, der gør, at byrådet synes den er 6,5 gange så meget værd som den offentlige grundværdi? - Den pågældende grund vurderes til at have en V2-forurening. Det vil sige, at det vurderes, at jordforureningen er af en sådan art og koncentration, at forureningen kan have skadelig virkning på mennesker og dyr. Hvad vil det samlede byråd så bruge grunden til? - Hvis grunden er så forurenet, har man som samlet byråd så tænkt sig at sende regningen for oprensningen videre til kommunens borgere ved at bruge kommunale skattekroner på at oprense en grund for en virksomhed? - Er det samlede byråd så forhippet på at tiltrække virksomheder og være "virksomhedsvenlig", at de er klar til at betale med borgernes skattekroner, når virksomheder har svinet nærmiljøet til? - Hvorfor har det samlede byråd valgt at købe en forurenet grund til en pris der er 6,5 gange højere end den offentlige grundværdi? Hvad er meningen, og hvad skal forblive usagt? På det seneste synes jeg personligt, vi har set adskillige sager, hvor det kan undre mig, at det er kommet så vidt. Jeg forstår ikke, at vi kan have et så enigt byråd med alle de "dårlige" sager. Vi mangler nogen, der vil stille de vigtige spørgsmål og ikke bare sidde og nikke med når beslutningerne skal tages i byrådssalen. Ved seneste kommunalvalg gik jeg til valg på, at jeg ønsker langt mere åbenhed og gennemsigtighed, og det kommer jeg også til at gøre i 2021. Tydeligt er det også, at der er brug for fornyelse i byrådet, brug for nogen der er lidt alternative i forhold til det nuværende byråd. Nogen der vil stille de nødvendige spørgsmål, så kommunens borgeres skattekroner ikke bliver brugt på ting, hvor en ekstraregning der burde være kendt ikke bliver nævnt eller taget med i beslutningsprocessen. Der er brug for et byråd, hvor uenighed ses som en kilde til at blive klogere, og ikke som noget der er farligt. Hvorfor bliver de nødvendige spørgsmål ikke stillet, så vi ikke ser disse "dårlige" historier?

Fredericia

I konkurrence med etablerede spisesteder: Ros har fået en rosende modtagelse

Annonce