Annonce
Fredericia

Lokal nedrustning: Landsoldatens morterer kørt bort til renovering

Landsoldatens seks morterer blev tirsdag morgen fjernet fra pladsen og kørt til renovering hos Thubalka i Vejle. Foto: Peter Friis Autzen
De små kanoner på Landsoldatpladsen trænger til en stribe kærlige hænder. Det får de nu.

Fredericia: Lige nu har Landsoldaten kun én morter tilbage, nemlig den han hviler sin venstre fod på.

Tirsdag morgen blev de seks morterer, der har fast plads i en cirkel rundt om Fredericias berømte vartegn, kørt bort. Vejle-firmaet Thubalka skal renovere dem.

Mortererne er lovet retur inden 6. juli næste år - måske allerede til foråret. Men indtil da er der ingen morterer at kravle på.

At de små kanoner er blevet brugt som klatrestativ, vidner de dybe bunker af grus, der viste sig under dem, om da de blev løftet op. Gruset kan næsten kun stamme fra tusindvis af børnesko, der har drysset, mens der er blevet klatret og fotograferet til familiealbummet.

De første på pladsen tirsdag morgen var værkfører Per Østergaard og direktør Henriette Nielsen fra Thubalka.


Det er en spændende opgave. Vi har glædet os til i dag.

Henriette Nielsen, Thubalka


De var begge involveret, da selve Landsoldaten for nogle år siden måtte renoveres - en opgave, der viste sig meget større end forventet.

- I denne omgang mener vi ikke, at der kan dukke så meget uventet op, siger Henriette Nielsen, som hurtigt tilføjer, at man selvfølgelig skal være forsigtig med at love den slags.

- Vi har glædet os til det her. Det er en meget spændende opgave og slet ikke hverdag for os. Vi har renoveret mange forskellige ting, men morterer har vi ikke lavet før, siger hun.

Annonce

Tungere end ventet

Mortererne blev løftet af en stor mobilkran.

- Vi er lidt forsigtige i begyndelsen, for vi ved ikke præcis, hvor tyngdepunktet ligger, siger Henriette Nielsen og følger med i, om den første morter tipper bagover, når den slipper jorden.

Det gør den ikke.

Morterer af støbejern

Mortererne på Landsoldatpladsen er støbt i jern - ikke i bronze.

Normalt er støbejern ikke så stærkt som bronze, men ifølge værkfører Per Østergaard fra Thubalka lykkedes det datidens våbenproducenter at fremstille de små kanoner af såkaldt stål-støbt støbejern.

- Det er en metode, som gør, at strukturen i jernet blev stærkere end i gammeldags støbejern. Dermed blev mortererne stærke nok til at klare både tryk og temperaturer uden at koste nær så meget som de dyre bronzekanoner, siger han.

På forhånd var der usikkerhed om morterernes vægt.

- Den ene er mindre end de andre. Men vi har gættet på, at de store vejer omkring 1,8 ton, siger Henriette Nielsen.

- Det er for lidt, lyder det fra kranfører Ingolf Frederiksen.

Hans mobilkran er ganske vist ikke udstyret med en vægt. Men hans fingerspidsfornemmelse siger ham, at vægten nærmere er 2,2 ton. Trods udlagte plader vipper lastvognen, når morterne slipper jorden.

Annonce

Fonde redder morterne

Renoveringsprojektet koster 440.000 kroner, oplyser museumsleder Karsten Merrald Sørensen.

Udover Fredericia Kommune har også flere fonde bidraget til projektet. Det er er Augustinusfonden, Aage & Johanne Louis-Hansens Fond samt Tove Bjørnshauges Fond.

Og det handler ikke kun om at gøre en nørdet museumsmand glad, forsikrer Karsten Merrald Sørensen.

- Mortererne trænger virkelig hårdt til renovering. Husk på, at de har stået her mindst siden 1864. Træet i lavetterne smuldrer, skruerne er flækket, pakninger er utætte så mortererne fyldes med regnvand, støbejernet skal slibes ned, og det hele males og forgyldes. Det bliver fantastisk. De kommer til at stå knivskarpt.

Lastvognen gyngede, da kranfører Ingolf Frederiksen tog fat. Han vurderer, at morternen vejer 2,2 ton pr styk. Foto: Peter Friis Autzen
Museumsleder Karsten Merrald Sørensen og Thubalka-direktør Henriette Nielsen fulgte nøje med i arbejdet med at løfte morternen væk fra deres faste pladser. Foto: Peter Friis Autzen
Under mortererne viste der sig at ligge betragtelige mængder grus, som formentlig stammer fra klatrende børnesko. Foto: Peter Friis Autzen
Tæt på kan man godt se, at morterene trænger til en hånd. Træværket er rådnet, pakninger er utætte, og maling skaller af støbejernet. Foto: Peter Friis Autzen
Landsoldatens seks morterer blev tirsdag morgen fjernet fra pladsen og kørt til renovering hos Thubalka i Vejle. Foto: Peter Friis Autzen
Landsoldatens seks morterer blev tirsdag morgen fjernet fra pladsen og kørt til renovering hos Thubalka i Vejle. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Forsinket vaccineplan chokerer rejsebranchen: 'Vil det så ske igen - og til det værre?'

Annonce