Annonce
Erhverv

Lokal vindmølleaktør installerer og servicerer vindmøller i hele verden

Michael Høj Olsen (billedet) blev i sidste måned udnævnt som direktør i Global Wind Service. Han var tidligere salgsdirektør. Den stilling har den tidligere direktør og medejer af virksomheden, Lars Bo Petersen, nu overtaget. - Michael kender butikken og markedet. Samtidig ved han, hvad vi står for og har de kompetencer, som jeg måske ikke har. Jeg har ønsket at komme tilbage til kunderne. Vi har ikke mindre ambitioner på vegne af virksomheden – snarere tværtimod, siger Lars Bo Petersen om den nye rollefordeling. Foto: Yilmaz Polat
I 11 år har basen været i Fredericia, men stor vindmølleaktør har opgaver i hele verden

Erritsø: Det er en vis forskel fra det værktøj, hr. og fru Jensen har hængende i redskabsskuret, til det, Global Wind Service har liggende på deres lager.

De kilotunge fastnøgler, der måler næsten en meter, vidner om et fysisk hårdt arbejde, men udover rå kraft kræver virksomhedens opgaver sans for logistik og kundesamarbejde.

Virksomheden har siden stiftelsen i 2008 haft base i Fredericia, og formålet har fra dag et været at installere og servicere vindmøller på land og til vands. Da to af de nuværende medejere Lars Bo Petersen og Michael Nielsen, der i dag er landechef for virksomheden i USA, sammen med to andre stiftede Global Wind Service, var det langtfra målet, at virksomheden i dag skulle have en årlig omsætning på over en halv milliard kroner og beskæftige omkring 1000 ansatte.

- Det, vi kunne se i 2007 og 2008, var, at producenterne ville begynde at outsource mere og mere. Vi kunne se, der var plads til en spiller mere, og at vi kunne være med til at gøre en forskel. Dengang havde vi ingen ambition om, at vi skulle have den størrelse, vi har i dag. Hvis vi kunne lave et lille, sundt selskab med 40-50 mand, var vi glade, siger Lars Bo Petersen.

Annonce
Den konsolidering, man ser i mange andre brancher, ser man også her- både på turbineproducenter men også i vores del af værdikæden

- Michael Høj Olsen, direktør Global Wind Service

Færre men større kunder

I starten holdt de til på den anden side af motorvejen, men siden 2014 har hovedbasen været på Strevelinsvej, hvor Elbo Print tidligere holdt til. Der sidder omkring 40 medarbejdere, og det er også derfra utallige containere pakkes med værktøj og sikkerhedsudstyr, som sendes rundt til de ofte afsidesliggende vindmølleparker i alle dele af verden. Det betyder, at der nogle gange går op til et år, inden containere kommer tilbage på lageret.

Kunderne er nogle af verdens største vindmølleproducenter og energiselskaber som blandt andet Siemens Gamesa, MHI Vestas Offshore Wind og Vattenfall. De seneste år har der været en tendens til, at aktørerne i branchen er blevet færre, men større.

- Den konsolidering, man ser i mange andre brancher, ser man også her - både på turbineproducenter, men også i vores del af værdikæden, siger direktør Michael Høj Olsen, der desuden har noteret sig nogle nye udfordringer i markedet.

Auktioner på vindmølleprojekter bliver købt med en lavere pris per kilowatt-time, og det prispres går hele vejen ned gennem værdikæden til turbineproducenterne og underleverandørerne, mener direktøren, som alligevel ser gode muligheder for vækst de kommende år.

Vækst med omkostninger

Sidste år overtog Global Wind Service offshore- og vingeaktiviteter fra det konkursramte Total Wind. Det betød en væsentlig forøgelse i antallet af medarbejdere, ligesom omsætningen også steg.

- Vi er vokset en del i 2018, og det har kostet os lidt på bundlinjen. Vi skal have tilpasset vores forretning til den størrelse, vi er, i forhold til vores arbejdsprocesser, siger Michael Høj Olsen.

Norske Fred. Olsen Windcarrier har siden 2009 haft aktiemajoriteten i Global Wind Service, hvor også to af de oprindelige stiftere, Lars Bo Petersen og Michael Nielsen, fortsat ejer dele af virksomheden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce