Annonce
Middelfart

Lokaldebat om Sildemarken: Ville en tænkepause ikke være på sin plads?

Lokaldebat: Det er trist, at høre om de voldsomme planer, Middelfart Kommune har med området ved Sildemarken. Et helt unik sted i Middelfart.

Igennem århundrede har almindelige borgere haft deres gang på dette sted. I tidernes morgen var det et sted, hvorfra byens fiskere drog ud på fangst, hang garn på tjærepladsen, som stadig står der endnu(?), og hvor man senere ganske tæt på, byggede både til fiskeri på bådeværftet. Først under åben himmel, senere under tag, fra omkring midt i det 19. århundrede. Værftet fungerer i bedste velgående den dag i dag. En gruppe borgere samlede sig omkring dette unikke sted. Hvem kunne i dag forestille sig en anden bygning placeret på dette sted. Måske… et enigt byråd? Der stiltiende havde nikket.

Fra engang i 20'erne, nok også før, til op i 50'erne var her badeanstalt. Mange af byens børn, fra eksempelvis Vestre Skole lærte at bade her.

I nyere tid er det her en del sejlforeninger og andre maritime aktiviteter holder til. Dykkerforeningens hus ved Kongebrostien trænger til en renovering. Men det er der vel råd for. Et unikt sted for dykkere.

Tegningerne ligger garanteret allerede parat. Nu er det kun viljen. Ofte møder man en hollandsk eller tysk bil med bådtrailer sætte båden i vandet ved slæbestedet, på vej på fisketur på Lillebælt.

Oplagspladsen til sejlbådene emmer af maritimt miljø, her er der aktivitet. De små sejlforeningshuse står fint på steder hvor der igennem århundrede har været opført skure til fiskegrej og net. Tæt på ligger Vestre Kirkegård, et selvfølgeligt sted ja, men som også minder om en tid, hvor fiskeriet ikke var en fritidssyssel, og livet var anderledes hårdt. Lad dette bestå, og lad det mane til stille eftertanke. Det må der være plads til.

Sildemarken et fristed for mange mennesker. Her kan man møde andre ligesindede med maritimt blod i årene, eller bare en almindelig borger fra kvarteret på en spadseretur. Her mødes de gamle til en snak og måske en håndbajer - et sted, der kan gøre ens fritid meningsfuld, samtidig med bevarelse af et helt unik miljø omkring Gammelhavn. Et af de sidste fristeder i byen. Hvor meget mere ”Bæredygtigt Lokalsamfund” kan det være.

Det man frygter nu - rigtigt meget - er Middelfart Kommunes hårdtslående planer om at gøre vor kommune til turistmålrettet fuldkommenhed: Altså her har vi styr på tingene, vi strømliner og totalrenoverer, så det ser ud som om. Men er det, vi egentlig gør, ikke at smadre mange års ”stille” udvikling på ganske få minutter? Udvikling - ja meget gerne. Men med omtanke og hensyn, tak.

Frygten ligger nu dybt i mange, for det næste projekt kan meget vel være Gammelhavn: Nye klinker og piksten. Alt sammen udtænkt af landskabsarkitekter med konceptuelle tanker (troede kun det fandtes i kunstens verden). Men en hurtig lokal historie er nok til en kreativ landskabsarkitekt. Et enigt byråd nikker, så er det projekt også afleveret. Videre til næste by.

Ville en tænkepause ikke være på sin plads? Måske var det bedre, pengene blev i cigarkassen for en tid. Andre projekter synes at presse sig på. Helt andre projekter.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
FC Fredericia

Minut for minut: Suveræne FC Fredericia knuser Nykøbing FC i overlegen sejr 

Annonce