Annonce
Fredericia

Lokale kunstnere hædret af Fredericias reformerte: Preben skar og polerede deres skæbne i sten

Billedhugger Preben Andersen, Fredericia, har vundet den kunstkonkurrence, som Den Reformerte Menighed har udskrevet i anledning af sit 300-års jubilæum. Afgørelsen faldt i rådhusets forhal fredag. Preben Andersen har bearbejdet to fedtsten. Den ene side af den ene sten viser en folkevandring (billedet). Symbolsk, da de reformerte netop var på langvarig flugt og fandt et religiøst fristed i Danmark i 1700-tallet. Foto: Morten Kiilerich
I anledning af menighedens 300-års jubilæum er kunstnere bedt om fortolkninger af de reformertes historie. Billedhugger kom med bedste bud. Også ros til keramiker og fotograf.

Fredericia: Billedhugger Preben Andersen vandt den kunstkonkurrence, som Fredericias reformerte menighed har udskrevet i anledning af menighedens 300-års jubilæum senere denne måned.

Menigheden inviterede for nogle uger siden otte lokale kunstnere til at komme med et bud på “Den Reformerte Menigheds betydning for og spor i Fredericia, historisk og nutidigt”.

På andenpladsen kom keramiker Gurli Hjorth med tre abstrakte relieffer, mens Anne Klysner Taisbak blev nummer tre med fotokunst fra de reformertes kirke i Dronningensgade. Der var checks til trioen på henholdsvis 5000, 3000 og 1500 kroner.

Annonce
Preben Andersens andet kunstværk i fedtsten er blevet til de tobaksplanter, som de reformerte var så dygtige til at avle i Fredericia. Denne sten vandt publikums afstemning, som 148 borgere har deltaget i. Foto: Morten Kiilerich

Fedtsten vandt

Preben Andersen har bearbejdet to store fedtsten.

Den ene sten er blevet til de tobaksplanter, som de oprindelige franske og tyske reformerte huguenotter i 1700-tallet blev inviteret til Fredericia for at dyrke. Den anden sten har en skildring af en folkevandring på den ene side og ansigtet af kong Christian V's tyskfødte dronning Charlotte Amalie af Hessen (1650-1714) på stenens anden side. Dette kunstværk sejrede i konkurrencen.

Dronningens indflydelse på sin mand, så han tillod andre trosretninger i landet end den lutheranske, kan nok ikke undervurderes. De reformerte opnåede en del privilegier i fristaden Fredericia.

Dommerkomiteen har bestået af formanden for Fredericia Kommunes kultur- og idrætsudvalg Lars Ejby Pedersen (S), direktør for Danmarks keramikmuseum Clay i Middelfart, Pia Wirnfeldt, og af fotograf Helle S. Andersen, Fredericia.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce