Annonce
Fredericia

Lokale kunstnere hædret af Fredericias reformerte: Preben skar og polerede deres skæbne i sten

Billedhugger Preben Andersen, Fredericia, har vundet den kunstkonkurrence, som Den Reformerte Menighed har udskrevet i anledning af sit 300-års jubilæum. Afgørelsen faldt i rådhusets forhal fredag. Preben Andersen har bearbejdet to fedtsten. Den ene side af den ene sten viser en folkevandring (billedet). Symbolsk, da de reformerte netop var på langvarig flugt og fandt et religiøst fristed i Danmark i 1700-tallet. Foto: Morten Kiilerich
I anledning af menighedens 300-års jubilæum er kunstnere bedt om fortolkninger af de reformertes historie. Billedhugger kom med bedste bud. Også ros til keramiker og fotograf.

Fredericia: Billedhugger Preben Andersen vandt den kunstkonkurrence, som Fredericias reformerte menighed har udskrevet i anledning af menighedens 300-års jubilæum senere denne måned.

Menigheden inviterede for nogle uger siden otte lokale kunstnere til at komme med et bud på “Den Reformerte Menigheds betydning for og spor i Fredericia, historisk og nutidigt”.

På andenpladsen kom keramiker Gurli Hjorth med tre abstrakte relieffer, mens Anne Klysner Taisbak blev nummer tre med fotokunst fra de reformertes kirke i Dronningensgade. Der var checks til trioen på henholdsvis 5000, 3000 og 1500 kroner.

Annonce
Preben Andersens andet kunstværk i fedtsten er blevet til de tobaksplanter, som de reformerte var så dygtige til at avle i Fredericia. Denne sten vandt publikums afstemning, som 148 borgere har deltaget i. Foto: Morten Kiilerich

Fedtsten vandt

Preben Andersen har bearbejdet to store fedtsten.

Den ene sten er blevet til de tobaksplanter, som de oprindelige franske og tyske reformerte huguenotter i 1700-tallet blev inviteret til Fredericia for at dyrke. Den anden sten har en skildring af en folkevandring på den ene side og ansigtet af kong Christian V's tyskfødte dronning Charlotte Amalie af Hessen (1650-1714) på stenens anden side. Dette kunstværk sejrede i konkurrencen.

Dronningens indflydelse på sin mand, så han tillod andre trosretninger i landet end den lutheranske, kan nok ikke undervurderes. De reformerte opnåede en del privilegier i fristaden Fredericia.

Dommerkomiteen har bestået af formanden for Fredericia Kommunes kultur- og idrætsudvalg Lars Ejby Pedersen (S), direktør for Danmarks keramikmuseum Clay i Middelfart, Pia Wirnfeldt, og af fotograf Helle S. Andersen, Fredericia.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia For abonnenter

Folk på sociale medier ængstelige over barbering af volden: Men eksperter er helt rolige på dyrenes vegne

Læserbrev

SF mangler stadig svar i sagen om konsulent-besparelser

Læserbrev: Fredericia Dagblad lagde 23. januar igen spalteplads til nok et indlæg omhandlende Fredericia Kommunes brug af privat konsulentfirma til besparelser på socialt udsatte og handicappede borgeres botilbud. Denne gang var det koncernchef Yelva Bjørnholdt Jensen, som på vegne af Fredericia Kommune var ude med et indlæg. Det havde dog været klædeligt, hvis det stedet havde været en formand for et af de ansvarlige udvalg som udtalte sig. I Kolding har byrådet truffet den beslutning, at man selv påtager sig ansvaret for de besparelser, som man finder nødvendige. Det har den fordel, at der alt andet lige skal findes færre penge, når der ikke skal kastes flere 100.000 kroner. efter et privat konsulentfirma som Anne Brorson Consulting. Vi må formode, at koncernchefen har afstemt sit indlæg med de politisk ansvarlige? Indlægget besvarer dog stadig ikke de spørgsmål, SF tidligere har rejst, så nu spørger vi lige igen! Mener man seriøst, at man kan spare 3,7 millioner kroner på botilbud, uden borgerne kan mærke det? Tror man på, at borgerens indsats er uændret? 3,7 millioner svarer til årslønnen for minimum 10 pædagoger eller 10 SOSU-assistenter fordelt på 13 borgere! Der mangler ligeledes stadig svar på, om de berørte borgere er orienteret om, at deres private oplysninger er blevet delt, med en privat virksomhed? Det er selvfølgeligt helt legalt og inden for lovgivningens rammer og intention at følge op på om borgeren stadig får det relevante tilbud, men det er bestemt ikke nogen ny opfindelse at holde status- og opfølgningsmøder. I de tilfælde, hvor borgere har fået det bedre, er det naturligt med en ny vurdering, som i SF's optik bør ske i et samarbejde mellem den kommunale sagsbehandler og borgeren. F.eks ved brug af det man blandt fagfolk kalder en VUM (Voksen udredningsmetode), en metode socialrådgivere og socialformidlere er uddannet til at bruge. I SF mener vi, at kommunens brug af spare-konsulenter kan begrænse borgerens retskrav på at blive partshørt, når støtten forhandles ned. Når dette uvæsen har fået lov til at brede sig, er det jo ikke, fordi der er dårlige sagsbehandlere på de sociale voksenområder. Forklaringen er snarere den underfinansiering, der er og har været over en årrække på handicap- og udsatteområdet. Det er tydeligvis ikke her, 'det historiske velfærdsløft' er faldet. I betragtning af den solide økonomi, vi efter sigende har Fredericia, bør det være muligt på ordentlig vis at finde den nødvendige finansiering til handicappede og socialt udsatte borgeres tilbud, uden der skal gå kræmmermarked i aftalerne. Vi ser stadig i forventning frem til at få svar på vores spørgsmål meget gerne fra medlemmerne fra de fra de to udvalg, som sagerne hører under. Når byrådet i Kolding kan forholde sig til problematikkerne, kan det jo ikke passe at det skal være så svært at få de ansvarlige politikkere til svare.

Annonce