Annonce
Fredericia

Lokalhistorisk Arkiv ønsker input: Kan du huske dit livs bedste koncert?

Arkivar Lisbeth Aagaard Lykke og museumsvejleder Rasmus Welling med et fotoarkiv fra koncerter i Fredericia. På bordet ligger fotos af et meget ungt Disneyland After Dark. Foto: Peter Friis Autzen
Lokalhistorisk Arkiv i Fredericia vil stikke fingeren ned i en del af det lokale kulturliv, som ikke hidtil har haft det største fokus. Arkivet vil vide: Hvilken koncertoplevelse er den bedste i dit liv?

Fredericia: Fredericia har gennem årene lagt scene til et hav af spændende koncerter. Men hvilke oplevelse har gjort størst indtryk? Og hvorfor?

Det vil Lokalhistorisk Arkiv gerne vide mere om. Derfor efterlyser arkivar Lisbeth Aagaard Lykke og museumsformidler Rasmus Welling personlige beretninger om koncertoplevelser i Fredericia fra 1960 og helt frem til i dag.

- Vi håber at høre fra folk, der har personlige beretninger og oplevelser om koncerter, der har fundet sted i Fredericia Kommune. Det kan for eksempel være, at man har mødt sin senere hustru ved en koncert. Eller at koncerten satte noget andet i gang, siger Lisbeth Aagaard Lykke.

- Og hvis nogen ligger inde med fotos, billetter, autografer, trøjer eller andre genstande fra koncerten, vil vi også meget gerne høre om det, siger Rasmus Welling.

Lokalhistorisk Arkiv kan kontaktes på mail. Skriv til mitlivskoncert@gmail.com. Derefter vælger arkivet et par håndfulde ud og udfører opfølgende interviews.

- Til sidst laver vi en udstilling med ni-ti koncertberetninger. Udstillingen skal hænge permanent på Tøjhuset, som vi samarbejder med om det her, siger Lisbeth Aagaard Lykke.

Annonce
Gamle avisomtaler er en af de primære kilder til viden om fortidens koncerter. Men hvad med de helt personlige minder? Dem vil arkivet gerne høre om. Foto: Peter Friis Autzen

Småt er også godt

Rasmus og Lisbeth har allerede været på jagt efter koncerter i arkivets arkiv.

Langt de fleste koncerter er registreret via omtale i Fredericia Dagblad, men håbet er denne gang at få fat i de mere personlige minder.

- Det kan være svært at betragte sine personlige oplevelser og minder som værende en del af historien. Men det er de. Også de små og nære oplevelser, som gør en forskel. Den slags risikerer at gå tabt, hvis ikke vi får dem registreret nu, siger Lisbeth Aagaard Lykke.

- Ja, når det handler om koncerter i 60'erne, er det måske ved at være nu, at minderne skal registreres, siger Rasmus Welling, som blandt andet har fundet ud af, at Fredericias musikmiljø var meget stærkt på pigtråd i 60'erne - noget, der siden næsten er blevet glemt.

De to opfordrer fredericianerne til at give lyd om deres oplevelser, hvis de har gjort et varigt indtryk og måske forandret et liv. Det behøver ikke at være store sensationer. Små kan også gøre det. Ikke-lokale må også gerne bidrage, så længe koncerten fandt sted i Fredericia Kommune.

Det var nær gået helt galt, da "beatgruppen Gasolin" blev forsinket med dagens anden koncert, som i øvrigt "sprængte støjmåleren". Foto: Peter Friis Autzen
James Last frabad sig dans under koncerten i Fredericiahallen. Foto: Peter Friis Autzen
Poul Simon - altså Paul Simon fra Simon & Garfunkel - fik syv linjers omtale for at spille i Fredericia. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Hvorfor blander DF sig egentligt i regionernes og kommunernes anliggender?

Læserbrev: Dansk Folkeparti mener, at muligheden for betalt orlov til byråds- og regionsrådsmedlemmer skal forbydes. Det er en dobbelt standard, som DF spiller ud med. Det er det, fordi at en DF'er, der er medlem af Folketinget og samtidig er byrådsmedlem, modtager 24 månedslønninger på et år. Komisk. Hvorfor blander DF sig egentligt i regionernes og kommunernes anliggender? Kompetente formænd for regionsrådene og ansvarsbevidste borgmestre må være de bedste til at stramme tøjlerne, hvis orlov er et problem. Sagen er i virkeligheden den, at DF burde kigge på sig selv. Det er udpræget, at DF's folketingsmedlemmer også er valgt til et byråd - også kaldet et dobbeltmandat. For et folketingsmedlem er arbejdspresset på tinge noget, der let sniger sig op på en arbejdsuge med 60 timers arbejde. De betales godt for ulejligheden og trækker samtidig en række frynsegoder. Men når DF-folketingsmedlemmet også er byrådsmedlem, opstår den komiske situation. Der trækkes med store smil løn fra Folketinget samtidig med, at folketingsmedlemmet trækker løn og vederlag fra den kommune, hvor vedkommende sidder i byrådet. At være medlem af et byråd betyder tilstedeværelse i lokalsamfundet ugen igennem, hvad enten det er udvalgsmøder, invitation fra borgere eller interesseorganisationer m.v. Der kræves en arbejdsindsats fra et byrådsmedlem. Når folketingsmedlemmet så samtidig er f.eks. formand for et kommunalt udvalg, viceborgmester m.m., ringer kasseapparatet, og der aflønnes med flere hundredetusinde om året. Det er komisk, at medlemmer af Folketinget normalt kun er til rådighed i kommunen på mandage. Det skal ses i sammenhæng med, at de betales for hele ugen, men maksimalt er tilstede 20 pct. af tiden.

Annonce