Annonce
Erhverv

Lokalt lammekød og fantastiske fasanbryster: Godsejer har planer om stort indendørs madmarked for vejlenserne

Hans Henrik Algreen-Ussing elsker at være landmand, men der er også mange andre opgaver, der skal passes, når han skal drive Tirsbæk Gods. Foto: Mette Mørk
Godsejer Hans Henrik Algreen-Ussing har store planer om et regionalt madmarked, hvor lokale producenter kan sælge deres fødevarer, og hvor kunderne kan få svar på deres spørgsmål.

Tirsbæk: Godsejer Hans Henrik Algreen-Ussing fra Tirsbæk Gods har en idé. Og den kan blive ret interessant for mad- og vinglade vejlensere.

Lige nu producerer godsejeren sammen med sin makker, pensioneret læge Arne Poulstrup, der sidder i byrådet for Socialdemokratiet, godt 1200 liter rosé, hvid- og rødvin fra godsets vinmarker om året.

Godsejeren er sammen med Arne Poulstrup, der frivilligt og ulønnet passer vinen, ved at bygge et nyt vin-forarbejdningsrum, hvor vinen fremover skal udvikles og produceres.

Annonce
Tirsbæk Gods er igang med vinproduktion, og mens årets høst står og gærer og bobler er der store planer for fremtidens produktioner. Foto: Mette Mørk

Og hvis makkerparret får succes med at sælge deres vinprodukter til alle de "gode lokale mennesker, der bor i Vejle og Vejle Nord", som godsejeren udtrykker det, så vil han slet ikke afvise, at de bygger ud og tager en af hans gamle lader, hvor der engang var korn i, og laver den om til en lokal "food hall" eller på dansk, et madmarked.

- Altså et indendørs, overdækket madmarked med lokale produkter, solgt af dem, der har lavet det. Ikke af én, der siger: "Jeg ved ikke, hvad der er i den vacuum-pose, og jeg ved ikke, om der er sulfitter i vinen, og jeg ved ikke, om der er sukker i honningen, osv., siger Hans Henrik Algreen-Ussing.

Det kan for eksempel være en, der har lammekød i Vejle Ådal. Så skal det selvfølgelig sælges herude på et lokalt marked

Godsejer Hans Henrik Algreen-Ussing

I den forbindelse vil han gå på geografisk kompromis og skrive ved indgangen til madmarkedet: "Produkterne, der findes her, er maksimalt kørt 30- eller 40 kilometer."

- Så vi siger - nu er det regional mad eller lignende. Så vi altså ikke kun er på Tirsbæk, når vi laver produkter. Men, det kan for eksempel være en, der har lammekød i Vejle Ådal. Så skal det selvfølgelig sælges herude på et lokalt marked, siger godsejeren.

Han forklarer, at det også kan være, at der er blevet skudt fasaner på andre herregårde langs fjorden og det giver nogle fantastiske fasanbryster, som man kan tage med hjem og spise.

Det kan også være, at markedet kan sælge rejer, muslinger eller måske hummer fra Vejle Fjord.

- Og den, der har den "business" kommer herud, lejer en stand, har en køledisk, og så kan man lave verdens bedste muslingesuppe på hvidvin, siger han med et lille "høhø" med reference til sin egen hvidvin.

Arne Poulstrup, der passer vinproduktionen, sammen med ejer Hans Henrik Algreen-Ussing, på Tirsbæk Gods. Makkerparret har store planer for det vejlensiske vin- og madmarked. Foto: Mette Mørk

Han forklarer, at det er "step 2" i Arne Poulstrups, og hans egen tænketank. Men intet er sikkert endnu.

- Hvis det bliver til noget, så er det på et fem-års-sigt. Jeg vil ikke love mere. Hvis idéen flyver, så flyver den senest om fem år, siger Hans Henrik Algreen-Ussing.

Arne Poulstrup ved druerne på "vinbjerget" som nu er høstet og er ved at blive til hvidvin. Foto: Mette Mørk


Vinbjerget, Tirsbæk Gods. Foto: Mette Mørk


Annonce
Fredericia For abonnenter

Da alt så sort ud, blev fællesskabet et vendepunkt for gigtramte Anne: - Hvis man har et trist liv, skal man blive frivillig. Det giver så meget

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Se billederne: Velklædte elever genoptog tradition med skolebal og særlig dans

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Fredericia

Jeanette kan ikke få nok af december: - Jeg render gerne rundt med nissehue og synger julesange på jobbet

Sport

Skal det være i Spanien, at Mie Højlund får opfyldt en hed drøm?

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

ENTREPRENEUR OF THE YEAR

Årets regionsvindere er fundet: Her er Danmarks bedste til vækst

Navne

Surf-butik får årets handicappris: Tilbyder vandaktiviteter til alle - handicap eller ej

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Fredericia

Gys på volden giver gysser til lokal velgørenhed

Fredericia For abonnenter

Sanddalhus er solgt til to fynboer: Ejendom og park sættes i stand

FC Fredericia

Nederlag svier i et par dage, men herefter har FC Fredericias anfører lært at se tingene med andre briller: - Det er vigtigt at tænke på, hvad vi har præsteret som helhed

Annonce