Annonce
Trekantområdet

Landets 20 smukkeste steder udvalgt: Lokal seværdighed er med på listen

Børkop Vandmølle er et af Danmarks 20 smukkeste steder. Foto: Yilmaz Polat
Interesseorganisationen Historiske Huse har samlet en guide over de steder, som foreningen har udvalgt til at være blandt landets 20 smukkeste steder. Og Børkop Vandmølle er med på listen.
Annonce

Børkop: Sidste år vandt den prisen som landets smukkeste vandmølle, og nu er den smukke vandmølle ved Skærup Å i Børkop kommet med en guide, som netop Historiske Huse har udgivet.

Den hedder kort og godt: "Danmarks Smukkeste Steder", og hvis man følger guiden rundt, vil man komme forbi så smukke købstæder som Sønderho, Svaneke og Ærøskøbing.

Man vil også komme forbi herregårde som Voergaard i Vendsyssel og Borreby ved Skælskør. Gårde er også med på listen. Og det samme er vandmøller.

Og blandt de udvalgte vandmøller er altså den i Børkop.

At den er udvalgt til guiden har ikke været helt givet for interesseorganisationen Historiske Huse har udvalgt 20 ud af 110 vindere og nominerede kandidater i en række skønhedskonkurrencer for historiske bygninger og miljøer med titlen ”Danmarks Smukkeste,” som Historiske Huse står bag.

Annonce

Ikke nå alt

- Siden 2011 har vi haft syv konkurrencer, hvor vi blandt andet har kåret Danmarks Smukkeste Landsby, Danmarks Smukkeste Købstad, Danmarks Smukkeste Herregård, Danmarks smukkeste Bondegård og sågar Danmarks Smukkeste Almene Boligbyggeri. Men 110 steder er langt mere end man kan nå på en sommerferie – og derfor har vi nu udvalgt 20 af de mest spektakulære og seværdige vindere eller nominerede til Danmarks Smukkeste gennem årene, forklarer Birthe Iuel i en pressemeddelelse.

Hun er præsident for Historiske Huse.


Med guiden håber vi, at endnu flere danskere vil unde sig selv en eller flere af de særlige kulturoplevelser, som kun fås i Danmark

Birthe Iuel, præsident for Historiske Huse


Alle seværdigheder og steder i guiden repræsenterer ifølge Historiske Huse en værdifuld og uerstattelig men også truet kulturarv, som bygningernes ejere eller frivillige har lagt mange timers arbejde og knofedt i at bevare.

Børkop Vandmølle

Børkop Mølle er opført omkring 1830, men der har sandsynligvis været mølle på stedet siden 1100-tallet.

Møllen har et dobbelt vandhjul af overfaldstypen.

Den ligger placeret i Børkops udkant ved Skærup Å og den idylliske Møllesø.

- Alle vindere og nominerede i Danmarks Smukkeste-konkurrencerne er steder og miljøer, som ikke kan genskabes, hvis først de forsvinder fra landkortet. Vi har skabt konkurrencen ”Danmarks Smukkeste” inden for historiske bygninger og miljøer netop for at minde om de utrolige kulturmiljøer, vi har i landet, og for at give et skulderklap til alle dem, der er med til at bevare disse steder. Konkurrencerne har været med til at skabe opmærksomhed, interesse og en kæmpemæssig lokal stolthed, og med guiden håber vi, at endnu flere danskere vil unde sig selv en eller flere af de særlige kulturoplevelser, som kun fås i Danmark, lyder det videre fra Birte Iuel

Annonce

Glæde hos vennerne

Hos Børkop Vandmølles Venner er man selvsagt glade for, at vandmøllen er med i guiden.

- Vi er meget stolte over at Børkop Vandmølle er kommet med i guiden, som et af de 20 smukkeste steder i Danmark. Vi ser og mærker tydeligt en stor interesse for møllens historie, når vi møder de mange gæster og turister i området og svarer på mange spørgsmål, lyder det fra Jørgen Jensen, Børkop Vandmølles Venner.

Der er dog også en opfordring med til Vejle Kommune, som ejer møllen.

- Da mølleriet i øjeblikket har nogle tekniske udfordringer, håber og tror vi også, at Vejle kommune i fortsættelse af den ærefulde titel "Danmarks Smukkeste Vandmølle" vil være med til at løse disse, så mølleriet kan være operativ og male mel i mindst en generation fremover, lyder det Børkop Vandmølles Venner.

Man kan se guiden på historiskehuse.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Klumme: Sponsorater skudt over målet

Sport

Danmark slider sig i VM-semfinalen i vild gyser

Annonce