Annonce
Rejser

Lolland: Skejten byder på en fascinerende vandretur

Landskabet åbner helt op ved ankomsten til Skejten. Foto: Frederik Ahm Krag
På det sydøstlige Lolland venter en fascinerende vandretur mellem krogede ege og kampesten i skov og åbent landskab.
Annonce

Folketingets talerstol er på mange måder det fysiske centrum i det danske demokrati. Herfra er udskrevet mange valg, holdt utallige åbningstaler og taget historiske debatter. Blandt vidnerne til alle disse øjeblikke har været, foruden salen og vi danskere, to mægtige malerier, som pryder bagvæggen af folketingssalen. De er malet af Olaf Rude og viser nogle mægtige, krogede ege fra en af Danmarks mest enestående stykker natur, Skejten, på det sydøstlige Lolland. En naturmæssig tidslomme, som mirakuløst har overlevet fra istiden eller i hvert fald fra bronzealderen.

En lun majdag er vi taget til Skejten-landskabet ud til Guldborgsund. Det er netop de mægtige ege fra Olaf Rudes billeder, som først møder os. På hævet strandeng står de vagt om det gamle landskab, som de selv er en vigtig del af. Længere fremme åbner landskabet sig op i egentlige strandenge med småsøer, vandrender, solitære blomstrende hvidtjørn og så de unikke kampesten, som er strøet tæt ud over hele området.

Vi føler et øjeblik, at vi er i Småland eller Blekinge med alle de rå sten, der står op som klippetoppe i græsset. Engen er afgræsset af kvæg, som ingen steder er at se lige nu. Bortset fra nogle roterende vindmøller langt ude har landskabet her ikke ændret sig meget siden bronzealderen.

Vi siksakker os af sted mellem vandhuller og finder en kæmpe sten, som vi kravler op på og indtager en stor medbragt morgenmad.

Der er skyfrit, ingen vind og ingen mennesker at se. En hejre lander på en sten og tager så af sted igen. Alt her er totalfredet og bevidst holdt i eng og overdrev. Ingen landmand har fået lov til at pløje her endsige at rydde sten.

Husk gummistøvler

Fuglsang Herregaard ved indgangen til Skejten har i over hundrede år været refugium for forskere og kunstnere. I dag er det Københavns Universitet, som holder til her. Der er åbent for besøgende.

Tre råd: Kom morgen/formiddag, da kysten er øst- og sydvendt, tag gummistøvler på eller vær klar til at smide skoene, når det bliver vådt. Tag en frokost eller morgenmad på den store sten for enden af stien. Rund turen af med en badetur ved Nysted.

Annonce

Vildnisvandring mellem kampesten

Længere ude på engen bliver det sværere og vådere. Jeg smider skoene og indtager engen i bare fødder. Vi når ud på den yderste pynt, hvor en lille bugt buer harmonisk mod spidsen. Et par hvidtjørn står kroget og viser blomster. Mod syd kan vi se den delvist fredede Frejlev Skov. Kampesten ligger som strandede sæler i det lave vand ud for kysten. Det er et smukt og sælsomt landskab. Ikke underligt, at kunstnere har holdt til i dette område i mere end hundrede år.

Kampestenslandskabet fortsætter ned i Frejlev Skov. Bunden er dækket med kampesten og oldtidsminder, kæmpehøje og stendysser. En kampestensskov i en bøgeskov. Det er reel vildnisvandring på de meget svagt markerede skovstier og ruter. Vi mister orienteringen et par gange. Kommer helt ud til kysten for derpå at dykke tilbage ind i skovens dyb.

Dog kalder nutiden os til sidst tilbage. Vi har brug for at køle af i sommervarmen. Tæt på, syd for Nysted, finder vi vores helt egen lille badestrand. Vi afsvaler i det friske vand og hviler ud. Herligt. Der er vist ikke noget kendt maleri af vores lille stykke strand. Men det gør ikke noget. Det tager ikke det mindste af fornøjelsen denne varme maj-eftermiddag på Sydøstlolland.

Kroget hvidtjørn på strandengen. Foto: Frederik Ahm Krag
Kampesten strøet løst ud over stranden og engene. Foto: Frederik Ahm Krag
Blomstrende hvidtjørn på Skejten. Foto. Frederik Ahm Krag
Udsigt over Guldborgsund fra Skejten. Foto: Frederik Ahm Krag
Den forrevne kyst ud mod Guldborgsund. Foto: Frederik Ahm Krag
Skejten med strandsøer, kampesten og engtuer. Foto: Frederik Ahm Krag
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Bøvl med rundspørge om kommunal rengøring: Uklar kommunikation dumper Fredericia i stort tjek

Danmark For abonnenter

Bekymret statsminister vil udsætte åbning af nattelivet og varsler mundbinds-påbud

Fredericia

Frivillige søger videre efter Jørgen: Helikopter sættes ind i eftersøgning

Fredericia

Se video fra Østerstrand: Borgmester fortæller om den lokale corona-situation

Annonce