Annonce
Fredericia

Lotte undrer sig efter flere bolig-protester: Sådan vil politikerne stoppe 'lette' lokalplan-ændringer

Lotte Boe undrer sig over, at lokalplanerne altid ændres til fordel for bygherren ved nye byggerier. Hvad vil kandidaterne gøre for at stoppe det, spørger hun. Foto Ludvig Dittmann
For højt. For mange boliger på ét areal. Naboer har flere gange protesteret over nye byggerier i Fredericia de senere år. Læseren Lotte Boel er ikke direkte involveret. Men hun undrer sig alligevel over, at lokalplaner så let ændres, og spørger byrådskandidaterne, hvordan de vil stoppe tendensen. Her kan du læse kandidaternes bud på en forbedring.

Fredericia: Nye bygninger ser altid fine ud på tegningerne.

Men Lotte Boel har flere gange oplevet, at virkelighedens resultat er knapt så pænt. Og at reglerne alligevel bøjes lidt, når planer forvandles til nye bygninger i Fredericia. Og som regel er dispensationen altid til fordel for bygherren, oplever Lotte Boel, som derfor stillede spørgsmål til politikerne via "Byen Spørger" på Fredericia Dagblad:

Hvordan vil I stoppe, at der med lethed laves lokalplansændringer, som stort set hver gang falder ud til fordel for en bygherre?

Annonce

Over for Fredericia Dagblad nævner hun et par eksempler. I Kanalbyen har flere projekter fået dispensation til en ekstra etage, så de højeste bygninger nu er seks og syv etager. Ved det kommende Skovhave-byggeri i Erritsø er der - trods naboprotester - givet dispensation til 136 boliger - mod 90 i lokalplanen.

Lotte Boel tilføjer, at hun selv bor i nordbyen og ikke har aktier i hverken det ene eller andet byggeri eller lokalområde.

Naboer protesterede i 2020, da en bygherre ville opføre flere boliger, end lokalplanen tillod, på Skovhave-grunden på Mosegårdsvej i Erritsø. Foto: Peter Leth-Larsen

Fra partierne har vi modtaget følgende svar fra spidskandidaterne.

Hos Liberal Alliance kalder Poul Rand lokalplansændringer for en "mærkesag" for partiet.

- Det nuværende og tidligere byråd lader sig tumle rundt i manegen af investorer med ad-hoc ideer og ændrer lokalplaner for et godt ord. Igen og igen ændres der i lokalplaner, som virksomheder og private har investeret i og efter ofte til skade for investorerne. Man har udarbejdet en lokalplan for, hvad man må og ikke må, det skal alle rette sig efter, og disse planer skal holde i flere år frem. Der været udfordringer i Ekkodalen med planer om fem nye huse i to etager. De lokale mener derimod, at den eksisterende lokalplan, som kun giver mulighed for tre boliger på området, skal respekteres. Kort sagt, lokalplaner skal være til almenvellets bedste, ikke ad-hoc investor, skriver Poul Rand.

Der været udfordringer i Ekkodalen med planer om fem nye huse i to etager.

Poul Rand

Han mener, at Kanalbyen burde bygges udefra og ind - i stedet for som nu omvendt.

- Borgernes investering forringes, når der ”pludselig” kommer høj bebyggelse, hvor de betalte i dyre domme for udsigten. Området i Kanalbyen risikerer at blive en ny, men dyr Korskærpark hvor borgernes investering forringes, skriver Poul Rand, som er modstander af at "overbygge" Fredericia.

Andre parametre end profit

Hos Enhedslisten påpeger Cecilie Roed Schultz, at partiet som det eneste i byrådet stemte imod den seneste lokalplanændring i Kanalbyen.

- Vi vil have, at der også bliver taget højde for lys og luft. At nybyggeri fungerer sammen med det eksisterende. Vi skal involvere og inddrage beboerne i området langt mere end nu. Bæredygtigt ressourceforbrug, helhedssyn, livsstil og adfærd skal medtænkes, når vi laver lokalplaner. Grønne områder skal beskyttes, og der skal etableres flere grønne oaser. Det er ikke altid det der er penge i ovenstående – men der er livskvalitet i det. Og det er et parameter, der skal vægtes langt højere end profit hos en investor, skriver hun.

Øverste etage i et byggeri i Kanalbyen er syv etager højt og ses i baggrunden. Det krævede en dispensation i 2019. Arkivfoto: Søren Gylling

Radikales Kirsten Vad Knudsen påpeger, at temaet ikke kan "ordnes med et hurtigt svar i avisen".

- Men det er klart, at der skal være gennemsigtighed og klarhed over lokalplansændringer, og at borgere ikke skal have en oplevelse af, at nogen tilgodeses før andre. Det kræver en indsats i by- og planudvalget, skriver hun.

Annonce

DF: Alt for mange ændringer

Susanne Eilersen, Dansk Folkeparti, skriver følgende:

- I Dansk Folkepartis valgprogram, siger vi, at lokalplaner skal gøres fremtidssikrede, så vi ikke skal ud i alt for mange ændringer. Inden for de sidste par år er der lavet alt for mange lokalplansændringer, og ændringer hvor der har været store uenigheder mellem naboer og bygherre. Borgerne skal inddrages langt før, en lokalplan er udfærdiget og går i høring, skriver hun.

I Ekkodalen protesterer lokale beboere over planerne om at bygge fem nye huse på et areal, hvor lokalplanen lige nu tillader tre boliger. Tidligere var blandt andre Venstres Kenny Bruun Olsen (til højre) i dialog med beboerne, da Fredericia Dagblad arrangerede et møde mellem parterne i maj. Sagen er udskudt. Arkivfoto: Søren Gylling

Nye Borgerliges Karsten Byrgesen er medlem af by- og planudvalget, som arbejder med byggesager. Borgeres indsigelser tages altid seriøst, påpeger han.

- Jeg er enig med spørgeren i, at ændringer i lokalplaner skal være særligt begrundede og altid tjene almenvellet. De sager, der fylder mest, drejer sig ofte om, at bygherre vil bygge mere eller højere, end der er mulighed for i forhold til bebyggelsesprocent/grundens størrelse. Der ønskes ofte, at f.eks. grundens minimums størrelse ved kategorien ”tæt lav” byggeri (400 kvadratmeter) reduceres til under 300 kvadratmeter. Den slags er jeg imod, skriver han og forklarer om by- og planudvalget:

- Formanden og fire øvrige medlemmer socialdemokrater. Derudover er der en Venstre-politiker og jeg fra Nye Borgerlige. Da der næsten kun kommer sager, der er forhåndskvalificeret af formanden og forvaltningen, kan det være en grund til borgerens spørgsmål. Aktuelt går jeg enegang ved at stemme imod opførelsen af fem store boliger i Ekkodalen, på et grundstykke hvor der er plads til tre huse. En sag, hvor underskrifter fra over 70 borgere – som jeg – siger nej tak.

Annonce

Høring er ikke en skueproces

Den konservative spidskandidat Tommy Rachlitz Nielsen har svaret følgende:

- Lokalplaner skal laves med udgangspunkt i det område og de omgivelser, som det ligger i. Det er af største betydning for områdets samlede indtryk, at et nyt byggeri passer godt ind og ikke "stikker ud". Såvel bygningernes udformning og beliggenhed, som behov for grønne områder og afstand til andet byggeri skal nøje overvejes.

- Efterfølgende er det af største vigtighed at den efterfølgende høringsproces er udtryk for et reelt ønske om at lytte til borgerne og deres ønsker. Alt for ofte står borgerne tilbage og føler, at deres arbejde med høringssvar var fuldstændig spildt, da de står tilbage med en oplevelse af, at beslutningen var endelig truffet, før lokalplanen blev sendt i høring, skriver Tommy Rachlitz Nielsen, som ønsker, at der er tale om "reelle høringsprocesser" "og ikke bare skueprocesser."

Annonce

Vil involvere borgere mere

Venstres Kenny Bruun Olsen er næstformand i by- og planudvalget, og han medgiver, at der indimellem er ændringer i lokalplaner.

- Det er også helt klart, at proceduren kan gøres mere smidig. Derfor er Venstres forslag at, forhøringer skal vægtes meget højere end tidligere, altså meget mere fokus på borgerinddragelse og medbestemmelse fra ens lokalområde, så alle aspekter kommer frem og bliver vurderet. Vi skal samtidig erkende, at byggerier ændrer sig i takt med tiden, der kommer nye byggestile og udseendet ændre sig, og det i sig selv er noget, som vi bør acceptere og værdsætte, skriver han.

For Socialdemokratiet har spidskandidat Steen Wrist skrevet:

- Der er sket rigtig meget udvikling i Fredericia de sidste år, og derfor er der også lavet mange nye lokalplaner. Det sker også ind i mellem, at der laves dispensationer til lokalplaner, men det sker ikke uden høringer. Det er et byråds ansvar at have det overordnede strategiske blik for kommunens udvikling, det gælder ved både lokalplaner og kommuneplaner. Men vi skal være dygtige til at lave mere involverende høringsprocesser, særligt ved kommuneplanen, der laves hvert 4. år, da det er her, vi fremtidsplanlægger nye bolig-, erhvervs- og naturområder, skriver han.

Alternativets spidskandidat Martin Runager mener, at lovligheden af ændringer skal udfordres juridisk.

- Ellers tillader man netop som nu, at for stor og ulig magt råder for til tilfældet og økonomiske interesser. Selvsagt er natur og nærmiljø til enhver tid vigtigere end behovet for lokale bygherrers indtjeningsgrundlag. Vi ønsker endda, at naturen får juridiske rettigheder, og dermed et redskab til at standse den "omgørelseslethed"! skriver han.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Da alt så sort ud, blev fællesskabet et vendepunkt for gigtramte Anne: - Hvis man har et trist liv, skal man blive frivillig. Det giver så meget

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Se billederne: Velklædte elever genoptog tradition med skolebal og særlig dans

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Fredericia

Jeanette kan ikke få nok af december: - Jeg render gerne rundt med nissehue og synger julesange på jobbet

Sport

Skal det være i Spanien, at Mie Højlund får opfyldt en hed drøm?

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Fredericia For abonnenter

Sanddalhus er solgt til to fynboer: Ejendom og park sættes i stand

Fredericia

Gys på volden giver gysser til lokal velgørenhed

Navne

Surf-butik får årets handicappris: Tilbyder vandaktiviteter til alle - handicap eller ej

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

FC Fredericia

Nederlag svier i et par dage, men herefter har FC Fredericias anfører lært at se tingene med andre briller: - Det er vigtigt at tænke på, hvad vi har præsteret som helhed

FC Fredericia For abonnenter

FC Fredericia ligner ikke et mandskab, som kan rykke op:  Men sådan holdes det spinkle oprykningshåb alligevel i live

Alarm 112

Vold, stoffer og alkohol: Politiet måtte sende flere patruljer forbi natklub i Fredericia

Annonce