Annonce
Fredericia

Louise og Tina laver kursus til stress-ramte - og det er ganske gratis

Alle skal have en mulighed for at trives. Det er ideen bag et gratis kursusforløb, som Tina Eldrup Pedersen og Louise Vælds står for. De har taget initiativ til foreningen Trivselsfabrikken, som er et tilbud, drevet af frivillige. Foto: Marianne Husted

Louise Vælds og Tina Eldrup Pedersen står bag Trivselsfabrikken, der vil hjælpe folk med at håndtere stress og smerter. Kursus foregår i Sundhedshuset.

Fredericia: Det er ganske gratis, når Louise Vælds og Tina Eldrup Pedersen inviterer til et kursus over otte uger i stress- og smertehåndtering.

Det er nemlig noget, de gør i deres fritid.

Louise Vælds er selvstændig coach og psykoterapeut med kontor i Videnparken. Tina Eldrup underviser i mindfulness - blandt andet på nogle af de uddannelser, som Louise Vælds tilbyder.

De havde længe talt om, at der er mennesker, som ikke har råd til eller mulighed for f.eks. via deres arbejdsplads at søge et kursus i, hvordan man håndterer stress eller smerter. En samtale med Videnparkens leder, Pia Mørk, gjorde den løse snak til virkelighed. De fik stiftet foreningen Trivselsfabrikken, søgt om midler til udstyr som f.eks. yogamåtter og har fået stillet et pænt stort lokale i Sundhedshuset til rådighed.

Annonce

Selv været ramt at stress og smerter

På mandag den 21.januar begynder det tredje forløb. Det foregår hver mandag fra kl. 16 og varer halvanden time. I den første del af seancen taler de om de redskaber, som kan hjælpe stress- og smerteramte tilbage til et almindeligt liv. I de sidste 45 minutter er der mindfulness på programmet.

Tina Eldrup Pedersen og Louise Vælds har på egen krop mærket, hvad det vil sige at leve med smerter eller at være så stress-syg, at man ikke en gang kan finde ud af tasterne på sin telefon.

Tina Eldrup Pedersen fik som toårig kronisk leddegigt og sidder i en kørestol. Hun har altid smerter, som kan føre til stress. Hun er også beviset på, at man kan arbejde med det, så man får et liv, man kan trives i.

Louise Vælds blev for år tilbage væltet omkuld af stress. Hun var selvstændig, enlig mor med små børn og måtte erkende, at hun havde kørt i alt for højt tempo. Den gang var der ikke meget fokus på stress, og det var blandt andet en sygeplejerske i familien, som for alvor tog hånd om hende.

Ville ikke begrænses

- Jeg besluttede med mig selv, at jeg ikke ville begrænses for evigt, siger hun, der den gang oplevede et par tilbagefald.

Man måtte kunne gøre tingene på en anden måde, så man kan fortsætte med at beskæftige sig med det, man brænder for, tænkte hun. Og det er, hvad hun og Tina Eldrup Pedersen underviser i hver mandag i otte uger.

De tegner blandt andet en motorvej på den hvide tavle i rummet for at illustrere, at man ikke kan køre i overhalingsbanen hele tiden. Men man kan lære at finde en middelhastighed i sit liv og give slip på såvel ydre som indre krav.

Stress er stadig tabu

De har oplevet fra snakken med kursisterne, at stress stadig er et tabu. På kurset hos Trivselsfabrikken bliver man ikke registreret nogen steder ud over en navne- og mailliste, så instruktørerne kan komme i kontakt med deltagerne. Ud over undervisning og mindfulness er der også tid til kaffe og dialog.

Tilmelding og yderlige info på www.trivselsfabrikken.nu. Eller ring på tlf. 26579945 efter klokken 16.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Byrådet mangler at svare på flere spørgsmål om købet af Voss-grunden

Læserbrev: Et enig byråd har 3. februar købt den gamle Voss-grund for 31,5 millioner kroner, og borgmester Jacob Bjerregaard er tilsyneladende en glad mand, for på Fredericia Kommunes hjemmeside kan man se, at han tilsyneladende ser rigtig mange muligheder i denne grund. I forhold til købet af grunden står jeg blot tilbage med en hel masse spørgsmål, som jeg håber, dels vores borgmester, men også det enige byråd vil gøre byens borgere og i særdeleshed undertegnede klogere på. - Den offentlige grundværdi for grunden er 4.816.600 kr. Hvad er det, der gør, at byrådet synes den er 6,5 gange så meget værd som den offentlige grundværdi? - Den pågældende grund vurderes til at have en V2-forurening. Det vil sige, at det vurderes, at jordforureningen er af en sådan art og koncentration, at forureningen kan have skadelig virkning på mennesker og dyr. Hvad vil det samlede byråd så bruge grunden til? - Hvis grunden er så forurenet, har man som samlet byråd så tænkt sig at sende regningen for oprensningen videre til kommunens borgere ved at bruge kommunale skattekroner på at oprense en grund for en virksomhed? - Er det samlede byråd så forhippet på at tiltrække virksomheder og være "virksomhedsvenlig", at de er klar til at betale med borgernes skattekroner, når virksomheder har svinet nærmiljøet til? - Hvorfor har det samlede byråd valgt at købe en forurenet grund til en pris der er 6,5 gange højere end den offentlige grundværdi? Hvad er meningen, og hvad skal forblive usagt? På det seneste synes jeg personligt, vi har set adskillige sager, hvor det kan undre mig, at det er kommet så vidt. Jeg forstår ikke, at vi kan have et så enigt byråd med alle de "dårlige" sager. Vi mangler nogen, der vil stille de vigtige spørgsmål og ikke bare sidde og nikke med når beslutningerne skal tages i byrådssalen. Ved seneste kommunalvalg gik jeg til valg på, at jeg ønsker langt mere åbenhed og gennemsigtighed, og det kommer jeg også til at gøre i 2021. Tydeligt er det også, at der er brug for fornyelse i byrådet, brug for nogen der er lidt alternative i forhold til det nuværende byråd. Nogen der vil stille de nødvendige spørgsmål, så kommunens borgeres skattekroner ikke bliver brugt på ting, hvor en ekstraregning der burde være kendt ikke bliver nævnt eller taget med i beslutningsprocessen. Der er brug for et byråd, hvor uenighed ses som en kilde til at blive klogere, og ikke som noget der er farligt. Hvorfor bliver de nødvendige spørgsmål ikke stillet, så vi ikke ser disse "dårlige" historier?

Fredericia

I konkurrence med etablerede spisesteder: Ros har fået en rosende modtagelse

Annonce