Annonce
Kultur

Louise var tæt på at blive dræbt, nu fortæller hun sin historie: - Det er ikke nemt at gå fra en voldsmand

Billedet her er taget af få dage inden retssagen mod ekskæresten, som blev kendt skyldig i drabsforsøg på Louise Thagaard. Han blev fængslet i syv år. Arkivfoto: Søren Gylling.
Kvinde var tæt på at blive dræbt i Kolding af sin ekskæreste. Nu stiller hun sig frem og fortæller sin historie den 26. august, når fotoudstillingen "Red min søster" kommer til Kolding under Trekantområdets Festuge.

Kolding: Hvert år bliver cirka 12 kvinder slået ihjel af deres partner eller ekspartner. I september 2019 var den i dag 28-årige Louise Makkonen Thagaard tæt på at blive en del af den blodige statistik. Hun blev kastet mod døden af sin ekskæreste, der smed hende ud over en altan på Skovvejen i Kolding. Forinden var hun blevet stukket 11 gange med en kniv forskellige steder på kroppen.

Nu stiller hun sig frem og fortæller sin historie, når fotoudstillingen "Red min søster" kommer til Kolding under Trekantområdets Festuge.

Udstillingen består af en serie fotos og unikke fortællinger, så publikum i eget tempo kan komme om bag de fortællinger, som knytter sig til kvinder, der har overlevet vold og drabsforsøg fra en tidligere partner.

Annonce

- Det er ikke nemt at gå fra en voldsmand. Det er nemmere at have ham tæt på. Det var, når jeg gik fra ham, problemerne skete. Sidste gang prøvede han at slå mig ihjel, fortæller Louise Makkonen Thagaard i den pressemeddelelse, der fortæller om den kommende fotoudstilling.

Samtale på Nicolai

Man kan høre hele hendes fortælling, når Louise Makkonen Thagaard deltager i en samtale, der finder sted torsdag den 26. august fra kl. 17 til 18.30 på Nicolai Scene.

Her vil hun fortælle den voldsomme historie, som kulminerede, da hun faldt over seks meter ned på fliserne foran sin daværende lejlighed på Skovvejen. Hun overlevede, mens ekskæresten blev idømt syv års fængsel for forsøg på drab efter en retssag ved Retten i Kolding.

Louise Makkonen Thagaard er en af de fem kvinder, der lægger krop til udstillingens fotos. Foto: Sarah Buthmann

Med i samtalen på Nicolai Scene deltager også de to borgmesterkandidater Eva Kjer Hansen (V) og Villy Søvndal (SF), Britt Malkiel Nielsen, leder af Kolding Krisecenter, samt Karen G. Lauritsen, rådgivningschef i Danner.

Annonce

Fotograf deltager

Selve fotoudstillingen kan opleves fra torsdag den 26. august til lørdag den 28. august, hvor billederne udstilles på Nicolai Scene og i Rådhushaven. Fotografierne skildrer fem forskellige voldsoverlevere, og formålet er at gøre et svært emne som vold mod kvinder let tilgængeligt via billederne.

Udstillingen bliver sat op i samarbejde mellem Kolding Krisecenter og organisationen Danner. Det er fotografen Sarah Buthmann og blomsterdesigneren Poppykalas, som har skabt fotokunstværkerne. Kendte kvinder, blandt andre Geeti Amiri samt Iben Hjejle og Signe Lindkvist, medvirker som ambassadører for "Red min søster".

Alle tre dage i Kolding vil fotografen Sarah Buthmann være til stede, så man kan høre om hendes overvejelser med billederne.

Annonce

Man kan få råd

I forbindelse med udstillingen kan man købe nogle af billederne som plakater til at hænge op i hjemmet. Når man køber et billede, støtter man det vigtige arbejde for at hjælpe kvinder og børn, der har været udsat for vold.

"Red min søster" besøger i alt fem byer, hvor der tilbydes ambulant rådgivning i "Sig det til nogen" for voldudsatte kvinder. Udstillingen har allerede besøgt København, Ringsted og Randers, og efter Kolding udstilles billederne i Holstebro og igen i København.

Alle steder foregår udstillingen i et samarbejde mellem Danner og det stedlige krisecenter – ligesom ’Sig det til nogen’ er et samarbejde mellem Danner og de respektive krisecentre.

Louise Makkonen Thagaard kan man møde i Kolding, hvor hun vil fortælle sin historie, der førte til et drabsforsøg på hende. Foto: Sarah Buthmann
Udstillingen stiller skrap på kvinder, der har overlevet ekstrem og livstruende vold. Foto: Sarah Buthmann

Voldsramte kvinder

  • Hvert år bliver cirka 12 kvinder slået ihjel af deres partner eller ekspartner, og omkring 72.000 kvinder er udsat for psykisk partnervold i Danmark, mens tallet er cirka 19.000 for mænd. Psykisk vold er ofte forløberen til drab eller drabsforsøg på en partner.
  • Kvinder bliver i langt højere grad end mænd udsat for partnervold og partnerdrab, og de er overrepræsenteret på krisecentrene. Omkring 2000 kvinder og lige så mange børn flytter hvert år på krisecenter, desuden er et stigende antal kvinder begyndt at modtage ambulante rådgivningsforløb.
  • Danner er en kvinderettighedsorganisation, som bekæmper og forebygger vold mod kvinder og børn.
  • For mere info besøg Danners hjemmeside www.danner.dk/redminsoester
Annonce
Erhverv For abonnenter

Katrine ville være dyrlæge eller frisør. Men synet af en boreplatform fik hende sporet ind på et helt andet fag

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Gammel Fredericia-virksomhed kan juble - overskuddet mere end fordoblet

Erhverv For abonnenter

Seks bogstaver med forkert skrifttype udløser bøde på 20.000 kroner: Statskassen må mangle penge, lyder det fra virksomhedsejer

Fredericia

Procestårne og rør bliver omgivet af vilde blomster  - måske må du også plukke

Live Sport For abonnenter

Se topmatchen fra kl. 18.20: Holsted Tigers tager imod Esbjerg Vikings

For abonnenter

Den perfekte storm har ramt bilbranchen: Bilerne bliver i nærheden af 30 procent dyrere

Fredericia For abonnenter

Det søde er blevet surt: TV-kendt konditor slog stor dej op, men er løbet ind i problemer

Lærlingen Carl Emil gider ikke mere bullshit: Skolens maskiner er ældre end min far

Erhverv For abonnenter

Da Peter ødelagde ryggen og blevet fyret, stod lokal virksomhed klar med åbne arme og en hjælpende hånd: Nu har de vundet særlig pris

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Erhverv

38-årige Nina Østergaard bliver topchef for Fyns største koncern

Erhverv For abonnenter

Stor kæde åbner i Fredericia: - De fleste kender os fra skruer, men vi er også gode til mange andre ting

Fredericia

Modige Mia blåstemplede ny legeplads: Få et kig ind i den nye oase midt i Kanalbyen

Annonce