Annonce
Læserbrev

Luk industrilandbruget

Senest har FN påpeget, at verdens landbrug ikke længere skal producere animalske fødevarer, men i langt større omfang vegetabilske ditto. Den slags er ilde hørt blandt svinebaroner. Men det er ikke desto mindre den vej, landbruget skal gå - også i Danmark.

Læserbrev: I pressen hører man hele tiden om dansk landbrugs fortræffeligheder, og hvor klimavenligt det før så hæderkronede landbrug er.

F.eks. siger Jens Gammelgaard, formand for den hendøende Odder-Skanderborg Landboforening bl.a., at "vi dyrker vores marker intensivt, effektivt og langt grønnere end andre lande".

Et lignende udsagn fra hans foresatte på Axelborg, Martin Merrild, har netop bragt hans bagdel på komedie. Han undsiges bl.a. af agroprofessor Jørgen E. Olesen.

Også fra højtråbende medlemmer af den berygtede landbrugsforening med det uhensigtsmæssige navn Bæredygtigt Landbrug har i løbet af agurketiden fyldt de jysk-fynske medier med den ene falske og vilde landbrugsplan efter den anden.

Lyden af tomme tønder er påtrængende.

Senest har FN påpeget, at verdens landbrug ikke længere skal producere animalske fødevarer, men i langt større omfang vegetabilske ditto.

Den slags er ilde hørt blandt svinebaroner. Men det er ikke desto mindre den vej, landbruget skal gå - også i Danmark.

Nutidens giftige, kemiske industribønder er på taberholdet. Og de ved det.

Luk industrilandbruget. (Forkortet, red.)

Annonce
Holger Øster Mortensen. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia For abonnenter

Folk på sociale medier ængstelige over barbering af volden: Men eksperter er helt rolige på dyrenes vegne

Læserbrev

Det er på tide at komme i gang med positiv forskning, innovation og produktion i stedet for at forsumpe i reduktioner

Læserbrev: Klimaloven er vedtaget, og i løbet af den næste tid skal den udmøntes i en klimahandlingsplan. Det betyder, at lovens store visioner skal overføres til konkret handling. Det bliver meget svært at få enderne til at nå sammen, for det politiske Danmark har sat sig et mål om reduktion, ingen umiddelbart har løsningen på. Derfor er det vigtigt at optimere alle positive bidrag. Vi skal ikke blot reducere. Her har landbruget meget at tilbyde. En intensivt dyrket afgrøde optager CO2 i både blade og rødder. Intensiv dyrkning hjælper også til at opbygge kulstof og dermed lagre CO2 i jorden. God og effektiv dræning bidrager positivt til denne proces. Klimaændringernes større nedbør stiller større krav til en effektiv dræning for at opretholde dyrkningssikkerheden. Derfor er øget dræning central. Udtagning af lavbundsjord er et tveægget sværd. Dels er noget af denne lavbundsjord intensivt dyrket og bidrager dermed nu positivt til CO2-opsamling. Resultatet bliver modsat, hvis lavbundsjorden misligholdes ved manglende afvanding og efterfølgende oversvømmelse og forsumpning. Det fører til udledning af både fosfor og metangas. Forslaget om at oversvømme 25.000 ha ved Gudenåen i såkaldte forsinkelsesbassiner rammer derfor helt ved siden af - det vil være dårligere både for klima, miljø og områdets byer. Vandet skal ledes væk. Det sker, når man renser vandløbet op, og når man skærer grøden. Det har vi set mange steder, bl.a. ved Storå med tilløb til Gudenåen og i Værebro Å på Sjælland - selv i dette våde efterår. Der skal tænkes i positive muligheder med effektive, omkostningssikre klimatiltag og samtidig sikres god dyrkningsjord. Derved baner vi også vejen for eksport af klimaløsninger - i stedet for at sænke produktionen i Danmark. Det er på tide at komme i gang med positiv forskning, innovation og produktion i stedet for at forsumpe i reduktioner.

Annonce