Annonce
Udland

Spanske socialister sejrer ved EU-valg

Emmanuel Dunand/Ritzau Scanpix
Socialisterne får hver tredje stemme. Catalansk eksilleder er valgt ind, men kan muligvis ikke få sin plads.

Spaniens socialistparti bliver størst ved det spanske EU-valg søndag.

Partiet får 20 af de 54 spanske pladser i EU-Parlamentet, viser de foreløbige resultater, efter at 85 procent af stemmerne er talt op. Det oplyser en talskvinde for den spanske regering.

Socialistpartiet (PSOE) har fået knap 33 procent, mens det konservative PP har fået lidt over 20 procent. Det kan omsættes til 12 mandater - en tilbagegang på fire mandater.

Partiet Vox, der ligger på den yderste højrefløj, bliver femtestørst og er dermed valgt ind i EU-Parlamentet for første gang. Vox får tre pladser.

Også den landflygtige catalanske separatistleder Carles Puigdemont ser ifølge en valgstedsmåling, der tidligere på valgaftenen blev offentliggjort, ud til at have fået stemmer nok til en plads i parlamentet, men det er uklart, om han kan få lov at indtage den plads.

Puigdemont lever i selvvalgt eksil i Belgien. Her flygtede han til fra Spanien i 2017, efter at han havde stået i spidsen for et forsøg på at løsrive Catalonien fra resten af Spanien.

Han er efterlyst i Spanien og risikerer at blive anholdt, hvis han rejser til Spanien for at få det papirarbejde i orden, som er krævet for at kunne indtage pladsen i Europa-Parlamentet i Bruxelles.

En anden catalansk separatist, Oriol Junqueras, er ligeledes valgt ind, viser den spanske valgstedsmåling.

Junqueras sidder varetægtsfængslet i Madrid, mens retssagen mod ham foregår. Han er tiltalt for at have deltaget i forsøget på at løsrive Catalonien fra Spanien i 2017.

/ritzau/Reuters

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Udland For abonnenter

Domstol får Johnson til at ligne en politisk amatør

Hvert eneste ord i den skotske kendelse lander som et udæmpet slag på en gongong. For nu har den britiske premierminister, Boris Johnson, domstolenes ord for at have vildledt dronningen, løjet for hende og givet hende et "ulovligt råd" og for lovstridigt at have hjemsendt det britiske parlament. Selv for en mand, som på rekordtid er blevet dyppet i nederlag og rullet i faneflugt, er det et 180 graders cirkelspark. For hvis afgørelsen fra den skotske højesteret står ved magt, har Boris Johnson de facto politisk misbrugt sit embede. På tirsdag går sagen til den britiske højesteret, som skal træffe den endelige afgørelse. Her er konflikten i en nøddeskal: Boris Johnson suspenderede mandag parlamentet for at begynde på en ny samling, og det er i sig selv ikke ulovligt. Den daværende samling var den længste samling i 400 år, og derfor gik premierministeren til dronningen og bad hende formelt hjemsende parlamentet og indkalde til en ny samling. Men her er så problemet: En suspendering sker normalt på et passende tidspunkt, og den er kortvarig. Boris Johnsons suspendering sker midt i den alvorligste britiske krise siden Suez-krisen i 1956, og den strækker sig over fem uger. Ydermere indikerer interne regeringsdokumenter, at motivationen er politisk og handler om, at parlamentet skal blande sig uden om regeringens brexit-politik og ikke føre tilsyn med regeringen, som det hedder i den skotske retsafgørelse. Derfor er Johnsons handling "ulovlig" og en "klar overtrædelse af de almindeligt accepterede regler for offentlige myndigheders adfærd", hedder det. Hvilken konsekvens får det? Juridisk venter vi stadig på den endelige afgørelse fra den britiske højesteret og dermed den endelige afgørelse af, om Boris Johnsons hjemsendelse af parlamentet er ulovlig og skal annulleres. Men politisk er skaden sket, for den føjer sig til billedet af en premierminister og hans chefrådgiver, som forveksler magten med et rænkespil i en politisk ungdomsorganisation. Suspenderingen af parlamentet var angiveligt tænkt som et magtpolitisk supergreb, udtænkt af Johnsons chefrådgiver, Dominic Cummings, og parlamentsminister Jacob Rees-Mogg, og den ville sætte parlamentet skakmat. Men i stedet blev det et strategisk dosmertræk, en hybris, der i militærhistorien tåler sammenligning med massakrene ved Little Big Horn og Gallipoli. For magtgrebet samlede alle kritikere i parlamentet, som på lyntid gennemførte en lov, der forhindrer et hårdt brexit; det førte til et konservativt oprør, som endte med 22 afhoppere eller ekskluderede; det gav Johnson seks nederlag ud af seks afstemninger i parlamentet, udraderede hans flertal og førte til et forfatningsopgør for domstolene. Det er politisk skade, der allerede er sket, og som giver Johnson-regeringen et skær af amatørscenen i Tønder, og hvis højesteretsafgørelsen i næste uge også går ham imod - så er den politiske fiasko komplet.

Annonce