Annonce
Fredericia

Måling: Fredericia-skoler har fået flere lærer-ressourcer

Der er kommet flere lærere til at tage sig af børnene i Fredericias folkeskoler. Det var en af oplysningerne i temperaturmålingen på skoleområdet. Billedet er fra Fjordbakkeskolen i Taulov. Foto: Peter Leth-Larsen
Fredericias folkeskoler har fået flere lærerressourcer pr. elev i de senere år, viser en temperaturmåling af området. Analysen blev præsenteret torsdag aften og kommer med flere anbefalinger, så Fredericias folkeskoler bliver "det naturlige førstevalg".

Fredericia: De fredericianske folkeskoler har fået flere lærerressourcer i de senere år.

Det viser den temperaturmåling af området, som torsdag blev præsenteret for skolefolk, forældre og politikere ved et møde i Fredericia Idrætscenter.

Målingen indeholder blandt andet tal for udviklingen i elevtal og personale.

- Der er fra 2013 til 2019 blevet cirka 11 procent færre elever. I samme perioder er antallet af lærere kun faldet med én procent (dvs der er flere lærere pr. elev nu), og antallet af pædagoger er faldet med cirka ti procent, står der i temperaturmålingen.

Ifølge målingen er der i perioden kommet ti procent færre ansatte i administration, center for pædagogisk udvikling og uddannelsesvejledning. Samlet er budgettet steget med 26 millioner, hvilket svarer til 5,6 procent.

Lærernes undervisningstid

Lærernes arbejde består blandt andet af undervisning og forberedelse. Temperaturmålingen viser lærernes gennemsnitlige undervisningstid i forhold til andre kommuner:

Fredericia: 733 undervisningtimer i gennemsnit pr. år

Vejle: 780

Horsens: Mellem 790 og 800 på de fleste skoler

Odense: 780

Skanderborg: 790

Kolding: Maksimalt 810 timer.

Kilde: Temperaturmåling af folkeskolerne i Fredericia

Folkeskolen skal være førstevalg

Temperaturmålingen blev bestilt for et år siden. Det skete, da byrådet havde vedtaget budgettet for 2019. Politikerne ønsker, at folkeskolerne i Fredericia skal være det naturlige førstevalg i en tid, hvor flere vælger privatskoler. Siden har fulgt en større proces, hvor skolefolk, forældre, elever og politikere har budt ind med idéer til området.

Målingen har også tal for, hvor meget Fredericia bruger på skolevæsenet i forhold til andre kommuner. Kigger man på selve folkeskolen, ligger Fredericia på 63.890 kroner pr. elev, hvilket er næsten 5000 kroner mindre end landsgennemsnittet.

Til gengæld bruger Fredericia flere penge end landsgennemsnittet på understøttende funktioner som for eksempel pædagogisk psykologisk rådgivning, fritidstilbud og uddannelsesvejledning.

Annonce

Fokus på lærernes arbejdstid

Målingen kommer med flere forslag til, hvordan eleverne får bedre udbytte af folkeskolereformen. Her anbefales en samlet strategi, som skal give mere variation i undervisningen lige fra 0. til 10. klasse. Samtidig kan man drøfte en arbejdstidsaftale for både lærere og pædagoger. I Fredericia har kun lærerne en aftale, men for eksempel i Aarhus er begge faggrupper med i en aftale, nævner målingen. Desuden slår målingen fast, at lærerne i Fredericia har færre undervisningstimer end i Vejle, Horsens, Odense, Skanderborg og Kolding.

Byrådets partier bad også om øget fokus på to-voksen ordninger, som kan styrke læringen i folkeskolerne. Her anbefales følgende:

- At muligheden for at øge brugen af to-voksen-ordninger, for eksempel ved en ændring i lærernes arbejdstidsaftale og/eller ved øget brug af pædagogiske ressourcer, drøftes, hedder det i målingen.

Annonce

Flere penge til kernen?

Målingen har også fokus på den måde, skolerne får tildelt penge. De fire distriktsskoler, Erritsø Fællesskole, Ullerup Bæk Skolen, Fjordbakkeskolen og Kirstinebjergskolen, får tildelt penge pr. elev. Men en del af pengene kommer også fra en socioøkonomisk pulje, som tager højde for forældrenes baggrund. Endelig skal skolerne selv betale, hvis de sender elever til på specialskolen, som er Frederiksodde Skolen.

Politikerne anbefales at diskutere, om der skal flere penge til skoleområdet, og om de skal tildeles på en anden måde.

- Eller om der skal omprioriteres fra "understøttende funktioner" til "kerneopgave", lyder formuleringen.

Analysen indeholder også afsnit om klassekvotienter, fritidsområdet, specialtilbud, 0-18 års området og de fysiske rammer, og man kan læse mere på Fredericia Kommunes hjemmeside.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Hjemme i Pjedsted overgik debutant alle andre - også borgmesteren: Ny Venstre-profil er født ind i politik

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Åbner til marts: Nyt supermarked skal ansætte over 50 nye medarbejdere

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Alarm 112

Igen ballade ved natklub: Kvinde rev politibetjent i håret, og det får konsekvenser

Erhverv For abonnenter

Iværksætter håber på gennembrud i energieventyr efter 15 år: - En deadline er for mig det samme som at give op

Kæmpe smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

Fredericia For abonnenter

Da alt så sort ud, blev fællesskabet et vendepunkt for gigtramte Anne: - Hvis man har et trist liv, skal man blive frivillig. Det giver så meget

Fredericia

Jeanette kan ikke få nok af december: - Jeg render gerne rundt med nissehue og synger julesange på jobbet

Fredericia

Se billederne: Velklædte elever genoptog tradition med skolebal og særlig dans

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

Sport

Skal det være i Spanien, at Mie Højlund får opfyldt en hed drøm?

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Fredericia

Gys på volden giver gysser til lokal velgørenhed

Annonce