Annonce
Fredericia

Mørklagte bilag: Hvad betalte Fredericia Kommune 5,4 millioner kroner for?

Advokatfirma fik 5,4 millioner kroner for at udføre et arbejde for Fredericia Kommune, der nu er mørklagt. Arkivfoto: Mette Mørk
Millioner blev betalt til et københavnsk advokatfirma. Men kommunen oplyser ikke, hvad den betalte for.
Annonce

Fredericia: Ni gange fik et københavnsk advokatfirma udbetalt 595.000 kroner fra Fredericia Kommune. Hverken kommunen eller firmaet oplyser hvorfor.

Netmediet Journalista.dk har via aktindsigt fået udleveret papirer om samarbejdet mellem advokatfirmaet og kommunen. Men praktisk alt er mørklagt og streget over med sort, så det ikke kan læses. Kun de ni fakturaer på sammenlagt 5.355.000 kroner kan læses.

Præcist hvilket arbejde, der er betalt for, er en hemmelighed.

- Det kan jeg godt forstå, at nogen undrer sig over. Jeg undrer mig også selv, siger viceborgmester Susanne Eilersen (DF) til Fredericia Dagblad.

Også borgmester Jacob Bjerregaard (S) kan se, at der er mange mørklagte linjer i de udleverede dokumenter.

- Vi har intet at skjule, og jeg ønsker så stor åbenhed som muligt. Men der kan være forretningshemmeligheder eller forhold af forvaltningsmæssig karakter, som ikke kan lægges frem, siger han og henviser til kommunens økonomichef Tommy Abildgaard for de juridiske detaljer.

På foranledning af Journalista.dk's omtale modtog byrådet torsdag aften en redegørelse fra Abildgaard om sagen.

Viceborgmester Susanne Eilersen (DF) kan godt forstå Journalista.dk's undren over, at ni bilag på tilsammen 5,4 millioner kroner er mørklagt. Foto: Steen Brogaard
Annonce

Krævede hemmelighed

Ifølge Journalista.dk hænger mørklægningen sammen med, at det københavnske advokatfirma krævede, at Fredericia Kommune hemmeligholdt alle væsentlige dele af deres samarbejde, der havde at gøre med analysearbejde i jagten på besparelser på kommunale indkøb.

Ifølge Tommy Abildgaard er det normal praksis ved begæringer om aktindsigt, at berørte virksomheder spørges, om materialet omfatter forretningshemmeligheder. Hvis kommunen offentliggør forretningshemmeligheder, risikerer kommunen nemlig at blive gjort erstatningspligtig.

I dette tilfælde mente det københavnske firma, at materialet var for udleverende. Og så kan kommunen ikke blot lægge oplysningerne frem, oplyser Abildgaard.

- Der er noget med deres metoder, som de ikke vil have frem. Vi holder os udelukkende til deres vurdering. Vi har svært ved at vurdere, om de har ret eller ej, men vi skal bare ikke ud i noget, hvor vi er erstatningspligtige, siger Tommy Abildgaard til Fredericia Dagblad.

Han fortæller, at kommunen har fulgt den normale praksis, og at det også er almindelig praksis, at den slags afgørelser kan indbringes for det kommunale tilsyn hos Ankestyrelsen.

Journalista.dk oplyser, at mediet allerede har indgivet sagen til tilsynet.

Borgmester Jacob Bjerregaard oplyser, at Fredericia Kommune vil rette sig efter tilsynets afgørelse.

Opdateret klokken 17: Fredericia kommune understreger, at der ikke er tale om, at den ikke vil udlevere oplysningerne, men at den ikke kan.

Borgmester Jacob Bjerregaard (S) ønsker åbenhed og er indstillet på at offentliggøre oplysningerne, hvis det kommunale tilsyn pålægger kommunen at gøre det. Arkivfoto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Corona-tal torsdag: 16 nye bekræftede tilfælde

Annonce