Annonce
Fredericia

Malene ønsker indsigt i processen: Bekymret mor frygter politikerne vil lukke og åbne skoler uden smittede elever

Når Malene Husted ikke underviser i biologi på Kirstinebjergskolen, så dyrker hun solsikker hjemme på Tulipanvej - og hun er mor til skolesøgende børn. Hun har sendt et spørgsmål til Fredericia Dagblad. Foto: Lene Dalsgaard Nielsdatter
En læser synes, det er uhyggeligt, at det er politikere uden sundhedsfaglig baggrund, der skal træffe beslutninger om nedlukning af uddannelsesinstitutioner. Hun har bedt Fredericia Dagblad spørge ind til, hvordan de træffer den beslutning.

Fredericia: Lukning af skoler med ingen eller få smittede elever, som er sket i andre kommuner, har fået Malene Husted fra Fredericia til at sende et spørgsmål til Fredericia Dagblad.

Hun vil gerne vide, hvordan de lokale politikere beslutter, hvornår der skal lukkes ned.

- Nu har vi jo set i andre kommuner, at der er blevet lukket skoler, hvor der er ingen eller meget få smittede elever, så det frygter jeg, kan ske i Fredericia også. Og den uvished kan vi ikke leve i som mennesker. Vores børn har brug for at få deres normale hverdag tilbage, siger Malene Husted, mor til to drenge.

Annonce

Folketingets epidemiudvalg har besluttet at hæve grænserne for, hvornår en kommune eller et sogn skal lukkes ned, hvilket glæder den bekymrede mor.

- Det er selvfølgelig positivt, at de nu hæver grænserne for, hvornår der skal lukkes ned. Men jeg synes, det er uhyggeligt, at det er politikere, der ikke har en sundhedsfaglig baggrund og viden, der skal træffe disse beslutninger, siger Malene Husted og tilføjer:

- Derfor vil jeg gerne vide, hvordan politikerne i vores kommune træffer den beslutning. Og om de kan love, at vi ikke kommer til at lukke skoler, hvor ingen elever er smittede.

Borgmesteren svarer

Det kan borgmester Steen Wrist (S), der står i spidsen for den styregruppe, som de folkevalgte i Fredericia Byråd har nedsat, ikke love.

- Der er kan-opgaver, og der er skal-opgaver. På sogneniveau skal vi lukke alt ned, hvis et sogn ryger over tre parametre (incidenstallet, antal smittede på en uge og positivprocenten, red.) Det er faktisk et ret finmasket system, som fungerer godt – selvom det virker, som om der ikke er logik i det, svarer borgmesteren og tilføjer:

- Skal vi lukke et sogn ned, kan vi også risikere, at en skole, hvor der ingen smittede er, må lukke, mens en skole i nabosognet, hvor der er smittede elever, ikke skal lukke.

Annonce

Hvordan beslutter I lokale politikere, hvornår der skal lukkes ned?

- På sidste byrådsmøde besluttede vi, at viceborgmester Susanne Eilersen (DF), direktionen og jeg i forening træffer afgørelsen, om der skal lukkes ned. Der er kriterier, der skal være overholdt, for at vi har mulighed for at gøre noget. Vi kigger dagligt på tallene, og vi er også i kontakt med Sundhedsstyrelsen og smitteopsporingen, siger Steen Wrist og tilføjer:

- Jeg læner mig enormt meget op ad fagligheden. Jeg har ikke en sundhedsfaglig baggrund – jeg er politiker. Men det er en politisk opgave at tage beslutning om nedlukning. Sådan er systemet skruet sammen.

Annonce

Nye kriterier for nedlukning

Onsdag bakkede et flertal op om regeringens justeringer af modellen for automatisk nedlukning af kommuner og sogne. Den model, som er årsag til, at skoler uden smittede elever er blevet lukket ned.

Politikerne i Fredericia Byråd er forpligtet til at lukke et sogn, når både incidens, antallet af smittetilfælde de sidste syv dage, og positivprocenten overstiger et fastsat niveau. Grænserne justeres således:

  • Incidensgrænsen hæves fra 400 til 500 smittede per 100.000 borgere på en uge.
  • Positivprocenten hæves fra 2 til 2,5 procent eller mere.
  • Antallet af smittetilfælde fastholdes på 20 registrerede smittetilfælde i alt de sidste syv dage.

Samtidig hæves incidensgrænsen for nedlukning af kommuner fra 200 til 250 smittede per 100.000 borgere på en uge. Det er her et testjusteret tal, lokalpolitikerne og direktionen kigger på. Det kommunale incidenstal justeres ud fra en matematisk regnemodel, der tager højde for, at når mange lader sig teste, som der heldigvis er i Fredericia Kommune, så bliver der også registreret mange smittede. Det trækker man ud af ligningen i det testjusterede tal.

Annonce

Mindre bekymret mor

Det giver Malene Husted lidt ro i sindet, at borgmesteren og de øvrige byrådspolitikere konsulterer med både kommunens egne fagfolk samt fagfolk i styrelserne.

Hun appellerer dog til, at man i stedet for at kigge på smittetallet ville se på, om folk bliver syge.

- Sådan som vi i dag massetester folk, svarer lidt til, at vi poder alle for streptokokker, selvom kun få udvikler halsbetændelse, siger biologilæren og tilføjer:

- Vi har jo alle dage levet med vira og bakterier, og coronavirussen har eksisteret og muteret mange gange de sidste mange tusinde år. Og det vil den blive ved med. Vi kan ikke leve med op- og nedlukninger hele tiden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Intern afdækning afslører nyt rod: Kommunen skal betale 100.000 kroner tilbage

Annonce