Annonce
Fredericia

Mand mere end 7000 km fra Fredericia tiltrak sig stor interesse mandag aften: Hvad gør vi med Trump?

Niels Bjerre-Poulsen, lektor på Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet, fortalte mandag aften om det forestående amerikanske valg. Salen var fyldt på Fredericia Gymnasium, som også streamede foredraget ud til elever i otte klaseværelser. Foto: Morten Kiilerich
Både fysisk og via streaming lyttede mange til velbesøgt, informativt og sine steder hovedrystende foredrag om det forestående amerikanske valg. Den sandsynlige vinder fyldte dog meget lidt.
Annonce

Fredericia: Efter prognoserne hedder USA’s næste præsident Joe Biden.

Den demokratiske kandidat fører ganske solidt over den nuværende leder af verdens mægtigste land, republikaneren Donald Trump.

Men Biden spillede en marginal rolle i det foredrag og den debat, som Fredericia Bibliotek, Fredericia Gymnasium og Fredericia Dagblad arrangerede på gymnasiet mandag aften.

Biden blev af den fra tv kendte USA-ekspert, Niels Bjerre-Poulsen, stort set kun kort omtalt som vellidt mand, en politiker med erfaring, en ældre herre, et stilfærdigt og mere normalt valg end kaoten Trump.

For Trump fylder alt. I USA, i Danmark, i resten af verden - og Niels Bjerre-Poulsen, der er historiker med en ph.d. i amerikansk historie fra University of California og lektor på Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet, spillede også med åbne kort:

Den nuværende amerikanske præsident har rystet den hidtidige globale orden. Derfor er valget 3. november en korsvej mellem Trump og ikke-Trump.

Annonce

Sad i klasser og lyttede med

Bjerre-Poulsen førte de ganske mange yngre og ældre tilhørere i salen - og ude i otte klasseværelser (via transmission, på grund af corona) - grundigt ind i den parlamentariske opbygning af USA, hvor Donald Trump for fire år siden kunne vinde over sin modkandidat, Hillary Clinton, selvom hun fik næsten tre millioner flere stemmer.

Det kunne han på grund af et system med særlige valgmænd, hvor vinderen så at sige tager det hele, så man kan vinke sig ind i Det Hvide Hus, selvom der er sat flere krydser ved ens modstander.

140 gange i det store lands historie har systemet været forsøgt ændret, men tyndere befolkede stater er imod, fordi de forholdsmæssigt har større indflydelse med den nuværende måde at afgøre valget på, redegjorde Niels Bjerre-Poulsen for.

Og uden to tredjedeles flertal i det amerikanske folketing kan man ikke ændre forfatningen og dermed i valgsystemet.

Han krydrede sit indlæg med let forståelige fakta og både øjenåbnende og tåkrummende tv-klip og valgreklamer fra begge lejre. Præsenterede grafer og statistikker og forklarede sammenhænge. Svarede på relevante spørgsmål.

Annonce

Kritikken af Trump:

Men som sagt fører Joe Biden her to uger før det store slag, og kan Average Joe slå Trump, må det forventes, at The 46’th President of The United States fra sin indsættelse 17. januar 2021 slår ind på en anden kurs end forgængeren, sagde aftenens gæst på Fredericia Gymnasium.

En vej væk fra de tre typer af kritik, der ifølge Niels Bjerre-Poulsen er rejst mod Donald Trump:

Kritik af konkrete politiske beslutninger og meldinger om politik, han agter at føre ud i livet. Nedbrydning af normer for politisk og moralsk opførsel som præsident og illegitime angreb på modstandere, anderledes tænkende myndigheder, institutioner, retssystemet og allierede.


Han krydrede sit indlæg med let forståelige fakta og både øjenåbnende og tåkrummende tv-klip og valgreklamer fra begge lejre.


Samt kritik af det, hans modstandere ser som manglende kompetencer. Rent ud sagt. For eksempel Trumps håndtering af corona, der indtil videre har kostet 215.000 amerikanere livet.

Annonce

Trump elsker showet

- Jeg tror ikke, han har en egentlig politisk vision og et ønske om at være præsident for hele USA, konkluderede USA-eksperten fra Syddansk Universitet:

- Han elsker showet og selve valgkampen.

Altså denne Trumpske strid mellem mig og dem og dem imod os.

- Den strategi fører han videre i denne valgkamps sidste dage, slog Niels Bjerre-Poulsen fast.

Og eventuelt også bagefter som en dårlig taber, der ikke vil acceptere et nederlag, tilføjede han og lagde ikke skjul på, at det næppe bliver kønt.

Præsident Donald Trump (th) og udfordreren, Joe Biden - tidligere vicepresident i deres første egentlig debat ansigt til ansigt. På Case Western University and Cleveland Clinic i Ohio 29. september. Foto: Olivier Douliery, Reuters, Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Borgervejleder får færre henvendelser om jobcentret - men det stiger på et andet område

Annonce