Fredericia: - Det her er helvedes-krydset - både som cyklist og bilist.
Sådan siger Linette-Michelle Raun Jensen om krydset Dronningensgade/Danmarksgade. Hun er ofte på cykel gennem midtbyen og oplever, at krydsene ved sidegaderne til Dronningensgade tit mangler udsyn, fordi bilister parkerer alt for tæt på krydset. Mindre end de 10 meter som færdselsloven foreskriver.
Det kan da også konstateres denne lørdag eftermiddag, hvor Fredericia Dagblad går en tur ad Dronningensgade. I netop dette kryds ved Trinitatis Kirkegård er Linette-Michelle Raun Jensens oplevelse, at det dog giver lidt bedre udsyn at være på cykel fremfor bil.
- Som cyklist er man lidt højere oppe end som bilist. Som bilist lister man lidt længere frem, lidt mere og lidt mere, inden man kører frem og tager chancen. Selvom man kører langsomt, er man alligevel i risikozonen for uheld, fortæller hun.
Har kontaktet kommunen
Hun har haft en stribe oplevelser som både cyklist og bilist, hvor hun er blevet overrasket, når hun er listet ud i et kryds i Dronningensgade og derefter har måttet stå hårdt på bremsen.
- Jeg er selv sygeplejerske, og som jeg siger til min kæreste: Hvornår er det mig, der ligger på skadestuen? Det er et kæmpe ansvar som bilist, konstaterer hun.
Derfor har hun flere gange kontaktet Fredericia Kommune for at gøre opmærksom på problemet i håb om, at der kan gøres noget ved det.
- Jeg ringede til Vej & Park i Fredericia Kommune for tre til fire måneder siden, hvor jeg blandt andet spurgte til, om der eksempelvis kan sættes spejle op, så man kan se, om der kommer nogen i krydset. Der fik jeg svaret, at det skal politiet godkende. Så ringede jeg igen for 14 dage siden, og der fik jeg samme svar. Om aftenen kan man se lysene fra bilerne, men det kan man ikke om dagen, fortæller hun.
Linette-Michelle Raun Jensen peger også på, at det kunne være, at parkeringsvagten skulle gå mere i gaderne, eller der skal laves markeringer på de 10 meter fra krydset, så bilisterne ved, hvor de må parkere.
- Jeg bor selv ved krydset Dronningensgade/Prinsensgade, hvor vi beboere har målt de ti meter op. Det passer med, at man må parkere ved en bestemt lygtepæl, så det har vi aftalt i bygningen. Jeg ved godt, det kan være svært at vurdere de 10 meter. Men hvis der nu var en gul pil i krydsene, kunne den angive, hvor de 10 meter er, foreslår hun.
Overvejer at flytte fra midtbyen
Hun er godt klar over, at det ikke er gratis eksempelvis at sætte gule markeringer op i en række kryds i midtbyen, men peger på, at trafikuheld også koster den fælles pengekasse i form af blandt andet behandling på sygehuset.
Linette-Michelle Raun JensenJeg bor selv ved krydset Dronningensgade/ Prinsensgade, hvor vi beboere har målt de ti meter op. Det passer med, at man må parkere ved en bestemt lygtepæl, så det har vi aftalt i bygningen. Jeg ved godt, det kan være svært at vurdere de 10 meter. Men hvis der nu var en gul pil i krydsene, kunne den angive, hvor de 10 meter er.
En af hendes oplevelser var en tur ned i Fakta på cykel. I krydset Dronningensgade/Prinsensgade listede hun sig lige så stille ud i krydset.
- Pludselig gassede en bilist op, og jeg når kun lige at klodse bremsen på cyklen. Det var en øjenåbner. Jeg cykler ellers meget ned til blandt andet banegården for at tage toget på arbejde. Men indre by er ikke særlig cykelvenlig, mener hun.
Hun har også oplevet som hjerteløber at skulle skynde sig gennem gaderne på cykel for at nå hurtigt frem for at give livreddende hjælp ved et hjertestop.
- Der var det et rent held, at det var om aftenen, hvor vi kan se bilisternes lys, så vi ikke som hjerteløbere selv risikerer at komme galt af sted. Det er russisk roulette her i byen. Min kæreste og jeg har talt om at flytte fra indre by, fortæller Linette-Michelle Raun Jensen.
På den positive side er hendes oplevelse, at byens borgere er gode til at hjælpe hinanden i de kryds, hvor udsynet er dårligt.
- Man afstemmer med hinanden og vinker hinanden frem, siger hun.