Annonce
Kultur

Mariane har bygget en kæmpe bi i sin forhave:  Rædselsscenariet er, at vi udrydder al natur omkring os

At lave skulpturer er en helt ny disciplin for Mariane Ladegaard Jensen, der normalt gør sig mest i malerier. Det endte med at tage hende omkring en måned at lave biskulpturen, som er lavet af genanvendt træ fra europaller. - Træ er heldigvis nemt at arbejde med, siger kunstneren. Foto: Søren Gylling
Mariane Ladegaard Jensen har kreeret en flere meter lang biskulptur foran sit hus. Med skulpturen vil hun sætte fokus på biodiversitet og tilbagegangen af arter. Og kunstneren har allerede oplevet stor interesse for værket.

Trelde: - Jeg tænkte, at jeg ville lave et statement. På en sjov måde.

Kunstneren, Mariane Ladegaard Jensen, bor natursmukt på Trelde Næsvej med Vejle Fjord lige i baghaven. Og det statement, hun taler om, er en tre og en halv meter lang biskulptur i træ, der pryder den biodiverse grønne plet foran hendes hus.

- Det var ikke sådan, at jeg havde tænkt, at den skulle blive så stor. Det skete bare. Sådan er det tit med min kunst. Det er store lærreder og store armbevægelser. Så tingene bliver bare store, siger Mariane Ladegaard Jensen med et lille grin.

Annonce

Idéen til den store biskulptur udsprang af Mariane Ladegaard Jensens kærlighed til naturen. Hun er et selvproklameret naturmenneske og bruger så mange timer ude, som hun kan komme af sted med. Både i de lokale skove, men også på længere ture til steder som Tøndermarsken og Lille Vildmose.

Hun mener, at mange danskere har mistet den helt elementære viden om og forbindelse til naturen.

- Mange har jo aldrig hevet en gulerod op af jorden eller plukket et æble direkte fra træet. Det, synes jeg, er virkelig ærgerligt. Jo længere tid, der går, jo sværere bliver det at finde rigtig natur. Vi har skabt en stor havekultur her i Danmark. Det fremmer ikke biodiversiteten. Det er derimod dræbende for insekter og andet liv, fortæller Mariane Ladegaard Jensen.

Fokus på dyr

Derfor valgte Mariane Ladegaard Jensen at lave biskulpturen for at sætte fokus på den påvirkning, mennesker har på jorden og på de dyr og insekter, der lever her.

- Antallet af insekter og bier er i tilbagegang. Det er meget alvorligt. Kloden skal jo nok overleve, men det er altså os selv og andet liv, vi er ved at udrydde. Når man tænker over det, kan det godt hive tæppet lidt væk under en. For hvad er det for en klode, vi giver videre til vores børn og børnebørn, lyder det fra kunstneren.

Mariane Ladegaard Jensen har malet i 10 år, og det har altid været dyr og natur, der har været fokus i hendes malerier. Hun er nemlig både dyre- og naturelsker og vil gerne have udryddelsen af arter på dagsordenen. Foto: Søren Gylling

Arbejdet med biskulpturen strakte sig over en måneds tid over sommeren. At lave en skulptur er noget helt nyt for Mariane Ladegaard Jensen. Siden hun startede kunstnerkarrieren for 10 år siden, har det hovedsageligt været malerier, hun har beskæftiget sig med.

En spurgte for eksempel, om det var en honningbi. Der måtte jeg sige, at nej det er det ikke. Honningbien er jo et husdyr, der faktisk stjæler nektar fra de vilde bier.

Mariane Ladegaard Jensen, kunstner

Også i malerierne er der fokus på naturen og dyr.

- Jeg maler aldrig mennesker. Det er altid dyr. Jeg har arbejdet meget med aben. Den minder jo genetisk rigtig meget om os mennesker, så det kan man lege med, siger Mariane Ladegaard Jensen.

Annonce

Stor opmærksomhed

Med malerierne har hun lige så stille vænnet sig til noget opmærksomhed omkring sin kunst, men med skulpturen var det en helt anden opmærksomhed. Her stoppede lokale og forbipasserende nemlig op.

Det har gjort Mariane Ladegaard Jensen glad og har givet hende en mulighed for at diskutere natur og biodiversitet med de interesserede i skulpturen.

En del af Mariane Ladegaard Jensens værker kan opleves på Børkops Kulturhus, MarKant, 22. til 24. oktober, hvor hun har en udstilling.  Foto: Søren Gylling


- Alle har været søde, interesserede og respektfulde. Det er endt i nogle små snakke med folk. En spurgte for eksempel, om det var en honningbi. Der måtte jeg sige, at nej det er det ikke. Honningbien er jo et husdyr, der faktisk stjæler nektar fra de vilde bier. Det er der ikke mange, der tænker over, fortæller Mariane Ladegaard Jensen.

Biskulpturen er derimod en blåhatjordbi, som ifølge Mariane Ladegaard Jensen er truet. Skulpturen har fået navnet "ForBi".

Annonce
FC Fredericia For abonnenter

Målmanden og 'Magic' var som far og søn: Der er stille på jorden, for nu fortæller han historier i himlen

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere ni er døde - 4290 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Poul tjekker vaccinetider tre gange om dagen: - Hvorfor kan man ikke booke tid i Fredericia?

Fredericia For abonnenter

Konservativ duo bryder seks års dødvande i Fredericia - men hvem er de egentligt?

Alarm 112

Voldsom villabrand i Taulov endelig slukket: Brandvæsenet kæmpede mod branden i otte timer

Erhverv

Fra udskydelser til aflysninger: Stigende coronasmitte har konsekvenser for julefrokost hos flere virksomheder i Fredericia

Nu vil kommuner gribe ind overfor Forsvarets forureninger

Kultur

Sonja Oppenhagen: - Kunst er lige så vigtigt som den vitaminpille, man skal have hver morgen

Fredericia

Efter salomonisk løsning i omstridt boligsag: Peter Fløe ærgrer sig over 'usandheder' - nabo holder fast i påstand

Husk det nu - i dag vender mundbindet tilbage: Sådan er reglerne

Fredericia

Fredericianerne 'prajer' på livet løs: Affald i vejkanten og fejl på gadelys fylder

Fredericia For abonnenter

Så mange penge får hvert medlem i det nye byråd: Derfor har nogle gjort sig fortjent til mere end andre

Alarm 112

Røgdykkere bjærger lig fra voldsom villabrand: Naboer måtte evakueres

Annonce