Annonce
Trekantområdet

Marina City bliver mønstereksempel på  bæredygtigt byggeri

Der vil blive stillet store bæredygtighedskrav til dem, som vil bygge i Marina City - eksempelvis vandsportscentret her, som er en af brikkerne i den kommende havnebydel. Illustration: Tegnestuen Mejeriet
Selvom der af miljømæssige årsager er heftig kritik af den klapning af slamlignende havbund, som kommer til at ske i forbindelse med anlæg af Marina City, så bliver bydelen på mange andre områder et foregangsbillede for bæredygtigt og klimarigtigt byggeri.

Kolding: Når den planlagte Marina City med 325 boliger og 1000 pladser til lystbåde formentlig om ganske kort tid begynder at skyde op ved Skamlingvejen, så er der samtidig en havnebydel undervejs, som vil blive et fyrtårn for bæredygtigt og klimarigtigt byggeri.

Det fortæller projektchef og arkitekt Torben Gade kort tid før, at Kolding Byråd skal godkende det store plangrundlag for Marina City og de første byggefelter udbydes til salg.

- Marina City skal være et eksempelområde for bæredygtig byudvikling, både hvad angår selve byggeriet, anlægsarbejderne og den måde, livet leves på i bydelen. Så det er 360 grader rundt. Og for at opnå det er noget af det, vi gør, helt usædvanligt, siger Torben Gade.

Annonce

Guld-krav

Så selvom Marina City fra flere sider af miljømæssige årsager møder massiv kritik, fordi anlægsarbejdet vil medføre, at meget store mængder slamlignende havbund skal graves op og dumpes ved Trelde Næs-klappladsen midt i Lillebælt, så vil projektet på mange andre områder blive et foregangsbillede for miljø og bæredygtighed.

- Når vi eksempelvis sætter jord til salg, vil det være et krav, at bygningerne skal leve op til meget skrappe krav. Bygherrerne skal dokumentere, at deres byggeri lever op til den standard for bæredygtighed, som hedder DGNB Guld, så overliggeren er sat højt. Det er der os bekendt ikke andre kommuner, der har gjort indtil videre, når de udbyder jord til salg, siger Torben Gade, som kun har viden om, at udviklingsselskabet By og Havn i København stiller lignende krav.

Bygherrernes udslip af CO2 under anlægsarbejdet bliver også et konkurrenceparameter - ligeledes så vidt vides for første gang.

Det er her ved Marina Syd ved Skamlingvejen, at Marina City vil skyde op i de kommende år, hvis ellers alle godkendelser og planer falder på plads. Foto: Søren Gylling
Annonce

Genbrugsplast

Et andet eksempel er et helt unikt forsøg på at anvende genbrugsplast i byggeriet af de to meget lange ydermoler af hver 300 meters længde, som skal anlægges omkring den kommende lystbådehavn. Her har Kolding Kommune fået støtte af Real Dania til et forsøg med at anvende genbrugsplast til pæle og planker i stedet for traditionelle løsninger med imprægneret træ, tropisk hårdt træ eller beton.

- Os bekendt har ingen før prøvet at genanvende plast i så stor en skala, så det er også en usædvanlig ting - og den peger jo lige i retning af den store problematik med plastik i verdenshavene, påpeger Torben Gade.

Udover tiltagene i forbindelse med selve byggeriet, så vil kommunen også iværksætte initiativer, som skal gavne biodiversiteten og vandmiljøet.

Gør Kolding Kommune alt det her for at få god samvittighed i forhold til at foretage den udskældte klapning af havbund ved Trelde Næs?

- Nej, for byrådet har for længst besluttet, at Marina City skal være et bæredygtigt område. Der er en erkendelse af, at vi er nødt til at foretage klapningen, hvis det her projekt skal gennemføres. Der er desværre ingen realitiske alternativer. Men det handler om, at vi gerne vil gøre det hele så godt, som det er muligt for klima og bæredygtighed, siger Torben Gade.

Marina City

  • Marina City er navnet på en ny havnebydel, som er under udvikling ved Marina Syd ved Skamlingvejen.
  • Planen er, at der her skal bygges op til 325-350 boliger og anlægges 1000 bådepladser. Marinaen skal samle den nuværende Lystbådehavn Nord og Marina Syd.
  • Lokalplanforslaget for Marina City var i offentlig høring i otte uger frem til 29. juni.
  • Nu er plangrundlaget rettet til, og Kolding Byråd skal tage endeligt stilling til plangrundlaget på sit møde 26. januar.
  • Kolding Kommune forventer at få anlægstilladelse fra Kystdirektoratet og klapningstilladelse fra Miljøstyrelsen i foråret.
  • Ifølge tidsplanen skal den nye lystbådehavn inklusiv husbådepladser, og de første byggerier tages i brug i 2023.
Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Kvinde fulgte efter gerningsmand trods dårligt knæ: - Jeg havde jo ikke tænkt mig at fange ham og holde ham fast

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Vin- og cocktailbar er klar til åbning: - Vi glæder os til at vise det endelige resultat

Fredericia For abonnenter

Veteraner på sejltur med ro og rutiner: Snart er der plads til endnu flere

Navne

Oversigt: Disse nekrologer og mindeord bragte vi i juli 2021

Erhverv

Ny virksomhed i byen: Med 30 års erfaring går Peter iværksættervejen

Fredericia For abonnenter

Har uddelt over 20 verbale lussinger til byrådet og især ét parti: Det er en pligt, siger Jens Jørn

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Fredericia

Læser undrer sig: Er den gule trekant en parkeringsfælde?

Danmark

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

FC Fredericia

Truppen vokser: FC Fredericia skriver med venstre back

Alarm 112 For abonnenter

Mand kan slippe for fængsel: Tog kvælertag på sin kone

Alarm 112

Tyveri af cigaretter i Sønderparkens Nærkøb udviklede sig: Gerningsmand truede ved at trække hånd over halsen

Annonce