Annonce
Fredericia

Maskinmesterskolen præsenterer solcelleanlæg til gavn for både klima og studerende

Solcelleanlægget skal indgå i undervisning på en helt ny valgfagslinje rettet mod datacentre. Maskinmesterskolen og driftschef Lars Ole Pallesen forventer, at anlægget kan levere strøm svarende til strømforbruget i den bygning, det står på. Foto: Peter Leth-Larsen
Med støtte fra Google kunne Fredericia Maskinmesterskole tirsdag præsentere et nyt solcelleanlæg, som udover at producere strøm også skal bruges i undervisningen.

Fredericia: Nede fra gaden er det ikke til at se den forandring, der i løbet af den seneste uge med at snuptag har gjort Fredericia Maskinmesterskole markant mindre energibelastende. Men på taget af Bygning A står der nu 144 fuldt funktionsdygtige solcellepaneler, der udover at producere energi også skal integreres i den daglige undervisning på skolen.

Tirsdag eftermiddag blev solcelleanlægget officielt indviet med taler fra blandt andre borgmester Jacob Bjerregaard (S) og skolens rektor, Torben Dahl. Anlægget af sponsoreret af et legat fra Google på små 700.000 kroner, og derfor deltog lederen af Googles datacenter i Taulov, Arni Jonsson også.

Med indvielsen markerede Fredericia Maskinmesterskole samtidig, at det fra efteråret er muligt for de studerende på næstsidste semester at tage en valgsfalgslinje rettet mod datacentre. Faget bliver tilføjet til tre eksisterende valgfagsmuligheder, der fokuserer på det maritime, industri og ledelse samt energi på havet.

- Jeg siger gerne, at det er en ny branche for maskinmestrene at komme ind i. Det er nogle af de samme kompetencer, der skal til for at drifte og vedligeholde en fabrik, et datacenter eller et skib, og de kompetencer har vores elever, siger Torben Dahl, der er rektor på Fredericia Maskinmesterskole.

Han håber, at projektet kun er et af flere mulige samarbejdsmuligheder mellem skolen og Google.

Annonce
Rektoren på Fredericia Maskinmesterskole, Torben Dahl (th.) viser en skærm med data fra solcelleanlægget til blandt andre lederen af Googles datacenter i Taulov, Arni Jonsson (tv.). Foto: Peter Leth-Larsen

Mødes med andre skoler

Studerende på skolen har selv været med i hele projekteringsfasen og skal fremover benytte solcelleanlægget til diverse skolerelaterede opgaver.

Ifølge maskinmesterskolen kan et solcelleanlæg på flere områder sammenlignes med et datacenter, idet man anvender statiske omformere til at ændre vekselstrøm til jævnstrøm og omvendt.

Maskinmesterskolen er gennem samarbejdet med Google desuden blevet en del af et netværk, som består af de uddannelsesinstitutioner rundt om i europæiske byer, hvor Google ligeledes har datacentre. Her mødes undervisere blandt andet for at diskuttere, hvad der bør være på pensum på uddannelserne.

Fredericia Maskinmesterskole forventer, at anlægget kan levere strøm svarende til strømforbruget i den bygning, det står på.

Solcelleanlægget blev tilsluttet i sidste uge. Foto: Peter Leth-Larsen
Borgmester Jacob Bjerregaard (S) i samtale med Arni Jonsson fra Google ved tirsdagens indvielse. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Efterforskere har kastet det store net ud i drabssag: Jagter stadig manden på scooteren

112

Politipatrulje påkørte 17-årig knallertfører: Måtte køres på skadestuen med skader på det ene ben

Fredericia

Se video med skatteministeren: Derfor faldt valget på Fredericia

Annonce