Annonce
Kultur

Mathias Svold retur til Mølholm: Vinderfotograf præsenterer bog i sin barndomsby

Årets pressefotograf, Mathias Svold, der er opvokset i Mølholm, fortæller i Mølholm Sognehus 15. maj med udgangspunkt i en fotobog om danske kyster, som han er medudgiver af. Arkivfoto: Flemming Krogh
Mathias Svold er verdensberømt fotograf. Han tillægger sin opvækst i det trygge Mølholm stor betydning for det, han laver nu. Mød ham i Mølholm Sognehus 15. maj.

Vejle: Det bliver et gensyn med barndommens Mølholm, når Mathias Svold fortæller med udgangspunkt i bogen Kystland, som han udgiver sammen med Ulrik Hagemann. Arrangementet i Mølholm Sognehus onsdag 15. maj begynder klokken 19.30, og der er gratis adgang.

Mathias Svold har titler som "verdens bedste fotojournaliststuderende 2017" og "Årets pressefotograf 2019" i bagagen.

Titlen som "Årets Pressefotograf 2019« fik han for fem fortællende fotos, der samtidig understreger en mere kunstnerisk retning, som dele af fotojournalistikken bevæger sig i retning af. Han er vokset op i Mølholm, og han tillægger skov, fjord og skole stor betydning for hans udvikling som fotograf og menneske.

Annonce
Fra fotobogen Kystland er dette foto hentet. Mathias Svold fortæller om bogen i Mølholm Sognehus 15. maj. Foto: Mathias Svold

Det fredelige Mølholm

- Mølholm er et fredeligt sted at vokse op, og man skal ikke undervurdere, hvor vigtigt det er at have en tryg, hjemlig ramme som afsæt i livet. Når man har set tvivlsomme leveforhold mange andre steder i verden, så ved jeg, at jeg er heldig med min opvækst i Mølholm og på Mølholm Skole, hvor man har alle muligheder og forudsætninger for at dyrke netop dét, som man brænder for, siger Mathias Svold.

Men efter 20 år i et parcelhuskvarter er det også vigtigt at opleve andre steder. Han har blandt andet rejst og fotograferet flygtninge i Serbien. Her slog det ham, at Serbien ingen kystlinje har.

- Jeg fik en næsten klaustrofobisk følelse, og det gik op for mig, hvilken værdi det har at have været tæt på hav ved Vejle Fjord. Det førte senere til projektet om de danske kyster. På den måde tror jeg, at man tager noget med fra dér, man kommer fra. Det er en del af en selv, forklarer han

Kreativitet og interesse for samfundsforhold ledte ham ind i fotojournalistikken. Fotos skal ikke blot være flotte, der skal også være en historie bag.

Med på fine platforme

Blandt de store reportager, han på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) lærte at skabe, er en historie om et hospital i det fattigste område i Indien, en naturhistorie i New Zealand og en kulturhistorie i Nevada, USA. Han har fået sine projektet bragt i kendte tidsskrifter som National Geographic og National Geographic Travel og i The Washington Post.

- Men det er gået op for mig, at det mest meningsfyldte for mig er at lave historier om hverdagslivet fra mit eget land. At lave historie om de ting, som interesserer mig og fylder i mit liv og barndom. Derfor har jeg dedikeret meget tid de seneste to år på at lave en stor "coffee table book” om de danske kyster, siger han.

Det blev til bogen Kystland, som han fortæller om ved mødet i Mølholm Sognehus.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Horsens hapser Fredericias cheftræner

Annonce