Annonce
112

Med og uden hjælpemotor: Det Skæve Hjul træder og griner sammen

Omkring 25 kilometer havde otte af Det Skæve Hjuls medlemmer cyklet denne onsdag formiddag, inden de med fødselsdagssang fejrede Finn Jensens (th) 70-års fødselsdag. Foto: Søren Gylling
Gennem syv år har op til 12 medlemmer af cykelklubben Det Skæve Hjul mødtes 30 onsdage om året til cykeltur, mad og ikke mindst socialt samvær.

Fredericia: Normalt er det altid Finn Jensen, der viser vej, når cykelholdet Det Skæve Hjul en gang om ugen træder rundt på vejene omkring Fredericia. Men sådan er det ikke denne onsdag formiddag. I stedet går han rundt i hjemmet i nordbyen og venter på, at otte af cykelholdets medlemmer kommer forbi i anledningen af hans 70-års fødselsdag.

Finn Jensen, der på holdet går under navnet Finn Omvej, var selv blandt ophavsmændene til idéen om at starte et cykelhold. Omtrent halvdelen af klubbens nuværende medlemmer var i et par år med på et ugentligt hold, hvor Finn Jensen underviste i it. Da de efterhånden mente, at de havde nået et tilstrækkeligt kendskab til computere, stoppede de. I stedet blev et par af deltagerne i 2012 enige om, at de manglede noget andet at gå op i, og her faldt tanken på cykling.

Allerede samme aften blev der indkaldt til stiftende generalforsamling, og siden har op til 12 mænd, der i dag er mellem 63 og 77 år, cyklet ud i det blå. Turene foregår på både mountainbikes, herrecykler og el-cykler, og medlemmerne har ofte cyklet mellem 30 og 40 kilometer, når de små 30 onsdage om året er på tur.

Annonce
Nu er vi efterhånden ved at være oppe i alderen, og nu er der fire, der har en el-cykel. Om fem år har vi formentlig syv eller otte, men vi kommer ud, og det er det, der er vigtigst

Finn Jensen, medlem af cykelklubben Det Skæve Hjul

El-cyklerne indtog

For Finn Jensen er cykelholdet en del af forklaringen på, hvorfor han med egne ord aldrig har kedet sig, siden han som 60-årig gik på efterløn.

- Vi kommer ud i naturen og får motion og frisk luft. Hvert år går første tur altid til Trelde Næs. Vi starter altid roligt ud, da der er flere, der ikke cykler så meget i vinterperioden.

For motionen er én ting, men man skal ikke være i selskab med herrerne i mange minutter, før man fornemmer, hvordan både røverhistorier og venskabelige drillerier bliver sendt på kryds og tværs.

Således er det god stemning rundt om spisebordet, efter at holdets ryttere er ankommet for at fejre fødselsdag med fødselsdagssang i indkørslen. Herefter samles de indenfor om spisebordet, hvor der spises brød med ost og rullepølse, drikkes kaffe og fortælles historier fra de mange cykelture. En lille skarp - cykelolie - skåles der også i, som det er kutyme ved hver samling.

Efter hver tur sender de, der har cyklet med, en besked til Finn Jensen med det samlede antal kilometer, de har kørt den pågældende dag. Alligevel er det langt fra konkurrenceelementet, der tæller mest. Som årene går, forventer holdets vejviser, at særligt én cykeltype vil blive mere populær på holdet.

- Vi er efterhånden ved at være oppe i alderen, og nu er der fire, der har en el-cykel. Om fem år har vi formentlig syv eller otte, men vi kommer ud, og det er det, der er vigtigst, siger Finn Jensen.

En uformel omgangstone

Inden hver tur aftales det, hvem der tager franskbrød og pålæg med. Turene tager gerne nogle timer, selvom det sagtens kunne gøres hurtigere. Det er der dog ingen grund til, når der også skal være tid til at få sig en snak over både tørt og vådt. Når holdet samtidig tæller en tidligere museumsinspektør, Søren Jakobsen, kalder det også på særlige stop undervejs på turene.

Disse fortællinger bliver især foldet ud, når holdet mindst én gang om året pakker cyklerne på trailere og kører et andet sted hen i Danmark for at cykle. Det er blandt andet blevet til cykelture i Det Sydfynske Øhav, Den Genfunde Bro og Odense. Senere på året går turen fra Viborg til Løgstør.

- Det er herligt at have en, der kan fortælle om de steder, vi kommer rundt. Så stopper vi op for at få lidt historie, siger Finn Jensen.

Hvad betyder det for dig at være en del af et fællesskab, som det der er her på cykelholdet?

- Det betyder, at man har en gruppe, hvor man kender hinanden virkelig godt, og hvor sproget er frit. Samtidig kommer man ud i naturen og får både motion og frisk luft, siger Finn Jensen, der årligt cykler omkring op til 5000 kilometer på den tohjulede.

Brød, kaffe og en lille skarp er et fast element på cykelturene. Som regel indtages det ude på ruten, men onsdag var pausen rykket indenfor hos den normale vejviser. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia For abonnenter

Hvad siger butikkerne i Fredericia til skraldning?: De siger ok, niksen eller tjaa...

Annonce