Annonce
Fredericia

Korskærparken er røget af ghettolisten

Korskærparken er ifølge TV2 røget af regeringens ghettoliste, som offentliggøres i dag. Arkivfoto: Yilmaz Polat
13 boligområder er i år røget af ghettolisten - heriblandt Korskærparken i Fredericia.

Opdateret kl. 11.35 med bekræftelse fra ministeriets hjemmeside.

Opdateret kl. 13.55 med informationer fra Fredericia Kommune.

Fredericia: Boligområdet Korskærparken er røget af regeringens ghettoliste. Det har  Transport- og Boligministeriet offentliggjort tirsdag klokken 11.

Ifølge ministeriets hjemmeside er Korskærparken ikke længere at finde på listen på grund af et fald i andelen af ikke-vestlige indvandrere og efterkommere.

I en pressemeddelelse skriver Fredericia Kommune, at Korskærparken hekker ikke længere er på listen over udsatte boligområder, ligesom Sønderparken heller ikke er, og det vækker glæde hos Turan Savas (S), der er formand for helhedsplansudvalget.

- Vi er selvfølgelig rigtig glade for, at vi ikke længere er på hverken ghettolisten eller listen over udsatte boligområder i Danmark. Men det overrasker os egentlig ikke, for vores boligområder er et godt sted at bo og leve, og hvor beboerne trives, og områderne er i en positiv udvikling, siger Turan Savas i en pressemeddelelse.

Annonce

Uddannelse halter

Det er særligt beboernes tilknytning til arbejdsmarkedet og uddannelsesniveau, som udfordrer Korskærparken. Det er netop de to forhold foruden beboersammensætningen, der gør området til en ghetto.

Uddannelse er den eneste parameter, hvor Korskærparken ligger på den forkerte side af grænseværdien. Det vil der fortsat blive arbejde med at forbedre, da det er med til at fastholde den positive udvikling i årene fremover.

Ministeriets grænseværdi for andel beboere uden for arbejdsmarkedet er flere end 40 procent, og her ligger Korskærparken godt under med 38.6 pct.

2020-tal for Korskærparken med 2019-tal i parentes

Andel af ikke-vestlige indvandrere + efterkommere - grænseværdi 50 procent: 48,5 procent - svarende til 29 beboere under grænseværdien (50,1 procent - svarende til to beboere for meget)

Kriterium 1: Andel af beboere uden for arbejdsmarkedet - grænseværdi 40 procent: 38,6 procent - svarende til 14 beboere under grænseværdien (40,1 procent - svarende til to beboere for meget)

Kriterium 2: Andel dømte beboere - grænseværdi 2,27 procent: 1,90 (1,85)

Kriterium 3: Andel beboere m. grundskole alene - grænseværdi 60 procent: 69,0 (68,8)

Kriterium 4: Beboernes gennemsnitlige indkomst - grænseværdi 55 procent: 60,9 (63,2)

- Antallet af beboere, der står udenfor, falder år for år, også når vi kigger på de seneste tal for i år, som ikke tæller med endnu. At vi er kommet af ghettolisten og ikke længere er et udsat boligområde, skyldes i høj grad en holdindsats, der har stor betydning for den enkelte og deres familier. Derfor kan vi også begynde aflæse udviklingen i statistikken , siger Kasper Søstrøm, der er projektchef for Den Boligsociale Helhedsplan i Fredericia.

Annonce

Forventer yderligere forbedringer

Finn Muus fra Boligkontoret Fredericia glæder sig også over, at boligområdet er kommet af både ghettolisten og listen over udsatte boligområder.

- Vi kan se, at udviklingen i boligområdet er rigtig god, og kigger vi på den positive udvikling i beskæftigelsen i Korskærparken indtil videre i 2020, så forventer vi en yderligere forbedring i forhold til det, der er offentliggjort i dag. Dertil kommer, at vi kun er halvvejs inde i arbejdet med den boligsociale helhedsplan, så vi regner med den positive udvikling i området fortsætter, siger Finn Muus.

Landsbyggefonden finansierer størstedelen af den boligsociale helhedsplan i Fredericia, og det samarbejde er Jens Christian Lybecker fra Boli.nu meget glad for.

- Vi er rigtig glade for samarbejdet med Landsbyggefonden, for de kigger helhedsorienteret på byer og ikke på specifikke boligområder. Vi glæder os rigtig meget over dagens udmelding fra Transport- og Boligministeriet og ser frem til at fortsætte arbejdet med den boligsociale helhedsplan til glæde for områdets beboere og hele Fredericia Kommune, siger Jens Christian Lybecker i pressemeddelelsen fra Fredericia Kommune.

Ghettolisten

Hvert år den 1. december offentliggør Transport- og Boligministeriet en liste over ghettoer og udsatte boligområder. Ved et udsat boligområde forstås et alment boligområde med mindst 1.000 beboere, hvor mindst to af følgende fire kriterier er opfyldt:

  1. Andelen af beboere i alderen 18-64 år, der er uden tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse, overstiger 40 pct. opgjort som gennemsnittet over de seneste 2 år.
  2. Andelen af beboere dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer udgør mindst 3 gange landsgennemsnittet opgjort som gennemsnit over de seneste 2 år.
  3. Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grunduddannelse, overstiger 60 pct. af samtlige beboere i samme aldersgruppe.
  4. .Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64 år i området (eksklusive uddannelsessøgende) er mindre end 55 pct. af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.

Et ghettoområde er et udsat boligområde, hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 50 pct.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Annonce