Annonce
Danmark

Medier: Sådan bliver regeringens plan for tidlig pension

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Socialdemokratiets store mærkesag under sidste års valgkamp var retten til tidlig pension. Nu kommer planen.
Annonce

Regeringens længe ventede pensionsplan gælder fra 61 år og giver 13.000 kroner om måneden. Der indføres desuden en anciennitetstrappe.

Det skriver Politiken efter at have talt med flere kilder med kendskab til udspillet, som præsenteres tirsdag.

I en pressemeddelelse fra Statsministeriet oplyses det, at udspillet bliver præsenteret tirsdag klokken 13. Det sker på Danish Crowns slagteri i Horsens.

Ifølge Politiken kan personer, der opfylder kravene til tidlig pension, altså få 13.000 kroner udbetalt om måneden. Ydelsen kan dermed være fastsat ud fra folkepensionens grundydelse plus et tillæg og uden modregning af andre pensioner, skriver mediet. Det samme erfarer erhvervsmediet Finans.

Medier som Ekstra Bladet, B.T. og DR Nyheder nævner et beløb på omkring 13.500 kroner.

Regeringen arbejder desuden med en trappemodel, som ifølge Politiken betyder, at man optjener ret til tidlig pension, alt efter hvor lang tid, man har været på arbejdsmarkedet. Hvor præcis snittet vil ligge, er ifølge Politiken fortsat usikkert.

Men en kilde oplyser til Politiken, at ordningen betyder, at personer med 42 års anciennitet kan gå et år tidligere på pension. Og at personer med 43 års anciennitet kan gå to år tidligere på pension. 44 års anciennitet betyder, at man kan gå tre år tidligere på pension. Det samme erfarer andre medier.

Få overblikket: Det ved vi om regeringens pensionsforslag

Det er mere end halvandet år siden, at Socialdemokratiet præsenterede ambitionen om at indføre en ret til tidligere pension for arbejdsmarkedets mest nedslidte.

Det var partiets store slagnummer under valgkampen sidste år, og tirsdag er regeringen så klar til at præsentere sit udspil til en tidligere tilbagetrækning.

Dele af udspillet er dog begyndt at lække til flere medier, inden det er blevet fremlagt.

Her er et overblik over, hvad forskellige medier skriver om pensionsforslaget:

  • Personer, der opfylder kravene til tidlig pension, kan få 13.000 kroner udbetalt om måneden. Medier som Ekstra Bladet, B.T. og DR Nyheder nævner dog et beløb på omkring 13.500 kroner.
  • Regeringen arbejder ifølge Politiken med en trappemodel. Det vil sige, at man optjener ret til tidlig pension, alt efter hvor lang tid, man har været på arbejdsmarkedet.
  • Det er uvist, hvor snittet kommer til at ligge. Men ifølge Politiken fortæller en kilde, at det vil betyde, at personer med 42 års anciennitet kan gå et år tidligere på pension.
  • 43 års anciennitet giver mulighed for at gå fra to år tidligere, mens 44 års anciennitet giver mulighed for tre år tidligere pension. Flere andre medier erfarer det samme.
  • Barsel og dagpengeperioder tæller med som en del af optjeningsperioden, erfarer flere medier, heriblandt TV2.
  • Optjeningsperioden opgøres, når man er 61 år.
  • Ifølge DR Nyheder bliver den private pensionsformue en faktor. Det betyder, at man udelukker folk, som har arbejdet i mange år, men som har haft et vellønnet job.
  • Grænsen for den private pensionsformue kommer ifølge DR Nyheders kilder til at være på to millioner kroner.

Kilder: Politiken, Ekstra Bladet, B.T., DR Nyheder, TV2.

/ritzau/

Ifølge DR Nyheder bliver den private pensionsopsparing også en af de faktorer, der bliver afgørende for, hvem der kan få ret til den tidlige pension.

Grænsen for den private pensionsformue kommer ifølge DR Nyheders kilder til at være på to millioner kroner. Det betyder, at de personer, som har en opsparing på mere end to millioner kroner, ikke får mulighed for at gå på den tidlige pension.

Fire ministre kommer til at præsentere udspillet. Det er med statsminister Mette Frederiksen (S) i spidsen. Finansminister Nicolai Wammen (S), skatteminister Morten Bødskov (S) og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) er også med.

En ret til tidlig folkepension for nedslidte og folk, der har været længst tid på arbejdsmarkedet, var Socialdemokratiets helt store mærkesag under valgkampen sidste år.

Der er lagt op til politisk armlægning om udspillet. Regeringen har nemlig ikke et flertal bag sig på forhånd.

Støttepartiet De Radikale har eksempelvis ikke ytret et ønske om at gå med i en aftale. De Radikale er i forvejen med i en aftale om ret til seniorpension for nedslidte.

Den aftale blev sidste år indgået mellem den daværende VLAK-regering samt Dansk Folkeparti og De Radikale. Socialdemokratiet tilsluttede sig senere aftalen.

Også et andet støtteparti, Enhedslisten, var for nylig ude at sige, at regeringen ikke automatisk skal regne med Enhedslistens støtte.

Enhedslisten ønsker, at den generelle stigning i pensionsalderen skal stoppe ved 68 år og ikke bare blive ved med at stige.

DF og De Radikale har talt for at lade folkepensionsalderen stoppe ved 70 år.

/ritzau/

Se Politikens artikel her
Se DRs historie her
Se Ekstra Bladets historie her
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Smittetallet steget med fem

Danmark

Få overblikket: Her er de nye restriktioner, der gælder fra mandag

CORONAVIRUS

Live: Mundbind skal bæres i fitnesscentrene - men ikke under træning

Annonce