Annonce
Fredericia

Meget mere end en systue og butik: Irakiske Raida hjælper andre

Raida Al-Gorbawi er formand for organisationen Integrations Bridge Organization. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Allerede i Bagdad registrerede irakisk kvinde, der havde succes med produktion af tøj, at der var behov for at gøre noget for andre.
Annonce

Fredericia: Butikken og systuen DanStyles Outlet på Axeltorv er også hjemstedet for en humanitær organisation.

Den hedder "Integrations Bridge Organization", og dens formand er Raida Al-Gorbawi, der er mor til ejeren af DanStyles Outlet.

Da sønnen Rafed Salak gik tilbage til sit job som bilmekaniker, tilbød hun at passe butikken og systuen, hvis de 215 kvadratmeter butikslokale samtidig kunne lægge plads til hendes hjælpe-organisation.

- Udlændinge kommer her i IBO, når de skal have hjælp til at kontakte Udlændingestyrelsen eller andre. Så ringer eller skriver jeg for dem, og de kommer også for at få gode råd om arbejde, praktik og andet, fortæller Raida Al-Gorbawi på let forståeligt dansk.

Annonce

Begyndte i Bagdad

Det var i Bagdad, at Raida Al-Gorbawi begyndte at yde en ulønnet indsats for at hjælpe andre efter år som succesfuld virksomhedsejer.

For hende udviklede en produktion af børnetøj sig til produktion af uniformer til militær, skoler og andre.

- Præcis 1114 personer arbejdede for mig. De fleste syede, men mændenes holdning var, at kvinder ikke skulle arbejde uden for hjemmet. Derfor forsynede jeg i stedet de ansatte med symaskiner, stof og andre materialer. De blev hjemme-syersker. Det færdigsyede blev afleveret, sorteret og pakket på fabrikken.

Det sociale element kom langsomt ind:

- En datter kunne for eksempel betro mig, at familien ville have hende gift med en bestemt, selv om hun ikke ønskede at blive gift med ham og i stedet ville uddanne sig. Jeg blandede mig og tilbød for eksempel at betale for hendes uddannelse.

- Dengang havde jeg rigtig mange penge. Det endte med, at jeg næsten udelukkende arbejdede med det sociale i de sidste tre år, jeg var i Irak. Der var meget at gøre.

Annonce

Bøger og kjoler

Raida Al-Gorbawi har meget på hjerte, når det gælder integration.

- Jeg er i gang med at skrive en bog om min historie og har skrevet mange artikler til aviser og nettet. Det er på arabisk. Jeg er også i gang med at skrive en bog om integration. Måske kan du hjælpe med at få den udgivet på dansk?

I butikken i Fredericia gives der rabat, hvis man samtidig med et køb aflevere en brugt kjole.

- Målet er, at vi kan rejse til Afrika og arrangere bryllupper for afrikanere, der ikke selv har råd til kjoler og fest. Vi udvikler fortsat på ideen og har masser af brugt tøj. Men i øjeblikket tager syningen af nye uniformer til 6. Juli Garden i Fredericia al vores energi, så måske bliver det først næste sommer.

Hverken Raida Al-Gorbawi eller hendes søn, der ejer forretningen, har været i Afrika tidligere.

- Så måske vil det være godt at samarbejde med en organisation, som er vant til at arbejde i Uganda, Tanzania eller andre lande i Afrika. Men vi har allerede foræret kjoler til kvinder i Danmark. Nej, ikke kun til kvinder med udenlandsk baggrund. Det vigtigste er, at de bor i Fredericia Kommune.

Blandt overvejelserne er også næste sommer at leje et telt og arrangerer bryllupper for mange på én gang på Axeltorv.

Interessen for at gøre en ulønnet indsats for andre er udbredt i Raida Al-Gorbawis familie: Alle er frivillige i Dansk Flygtningehjælp.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112 For abonnenter

55-årig skal flere år i fængsel: Politiet fandt haglgeværer, rifler og masser af ammunition på adresse i Fredericia

Debat

Køb fransk!

Fredericia

Fynsk teater lægger billet ind på Fredericia Teaters million-tilskud fra staten: - Vi skal rykke hurtigt nu

Annonce