Annonce
Danmark

Fatal oliebrøler - Trump haler ind på Biden

Annonce

Debat: Valgkampen i USA går nu ind i slutspurten med kun otte dage til præsidentvalget tirsdag den 3. november.

Præsident Donald Trump er fortsat bagud i meningsmålingerne, men har dog halet pænt ind på Joe Biden i den seneste uges tid - herunder navnlig efter TV-debatten torsdag i Nashville Tennessee: Biden begik nemlig her en måske fatal "brøler"ved at erklære sig som modstander af olieindustrien. Og det slipper man normalt ikke godt fra i USA som pt. er verdens største olieproducent. Det vender vi tilbage til om lidt.

Lad os først kaste et kort blik på selve præsidentvalget og de aktuelle meningsmålinger.

Visse forlydender på det seneste om at valget måske kunne gå hen at blive "suspenderet" med henvisning til virus- og brevafstemnings problemer anses for nærværende ikke for andet end rygter - "skabt" her midt i valgkampens afgørende slutspurt.

Jørgen D. Siemonsen, Debat

Donald Trump flyttede ind i Det Hvide Hus den 20. januar 2017 med sit besnærende valgslogan " Make America Great Again". Trump har i valgkampens slutfase fikst skiftet dette slogan ud med " Keep America Great" på de røde kasketter. Joe Bidens kampagne kører derimod fortsat med " Rebuild America again" (efter alle Trumps "ulykker").

Men det afgørende spørgsmål er naturligvis stadig om Biden og hans vicepræsident kandidat Kamala Harris - når det kommer til stykket - formår at besejre Trump og Mike Pence i kampen om Det Hvide Hus? I skrivende stund fører Biden og Harris dog klart på "point". Men hvem der vinder den store dyst i sidste ende afgøres først og fremmest af amerikanernes job, tegnebog og helbred eller helt konkret af USA's økonomi og udviklingen af en virksom vaccine.

Lad os først kaste et kort blik på meningsmålingerne, som de ser ud i dag:

De seneste nationale polls fra weekeden og hermed efter TV-debatten giver Joe Biden en føring på en halv snes procentpoints mod omkring 15 procentpoints for en måneds tid siden. Det anerkendte landsdækkende RealClearPolitics vejede gennemsnit for hele USA er nu nede på 8,1 procentpoint.- eller sågar under den føring Hillary Clinton lagde ud med i 2016.

Men altafgørende for valgets udfald er meningsmålingerne i de vigtigste såkaldte "svingstater" som Florida, Pennsylvania, Michigan og Wisconsin. Her fører Biden nu kun med et par procentpoint. Dette forspring kan Trump vel sagtens stadig nå at indhente selvom det fortsat bliver op ad bakke?

Størst interesse samler sig lige nu om Florida og Pennsylvania.

Florida fordi ingen præsident har vundet valget uden også at have vundet Florida - som det har været tilfældet i 13 ud af de seneste 14 valg. Og det skyldes ikke mindst, at Florida er den femte største delstat med 29 valgmænd som der skal 270 af slagsen til for at vinde præsidentvalget.

Florida har faktisk lige så mange valgmænd som New York, og det er derfor næppe helt tilfældigt, at Trump for nylig er flyttet til og forleden afgav sin stemme i Florida. Ifølge det vejede gennemsnit af de førende polls er Bidens forspring her nede på kun 1,5 procentpoint eller en halvering i forhold til medio oktober.

Pennsylvania er med 20 valgmænd den 6. vigtigste delstat. Også her er Bidens forspring næsten halveret efter hans føromtalte opsigtsvækkende erklæring under præsidentdebatten om at ville afvikle olieindustrien. Trump spurgte straks Biden: " Vil du lukke olieindustrien?". hvilket Biden faktisk ikke benægtede med ordene " fordi --- olieindustrien forurener betragteligt ". Efterfølgende har Bidens vicepræsidentkandidat Kamala Harris dog kaldt Bidens flop for en "uheldig fortalelse".

Men tilbage står at olieindustrien i dag understøtter 9,8 millioner job i USA - eller knap 6 pct. af den samlede beskæftigelse herunder ikke mindst i Texas og Pennsylvania.

Bookmakernes odds er da også i weekenden faldet fra omkring 80-20 til omkring 60-40 i Bidens favør. Ja hvem ved - måske lige den bommert og "game changer" der kan gå hen at sikre Trumps genvalg om en uge ?

En anden mulig game changer -. nemlig lanceringen inden valget af en ny effektiv vaccine mod covid-19 og et hermed forbundet markant opsving i økonomi og aktiemarkeder-ser derimod ikke ud til at ville ske. Trump-administrationens øverste sundhedsrådgiver Dr. Anthony Fauci har nemlig i weekenden udtalt, at en virksom vaccine først kan ventes godkendt efter valget og måske i bedste fald allerede være klar til at vaccinere de allermest udsatte grupper i sundhedssektoren i december. Men en egentlig massevaccination i USA må i følge Dr. Fauci nok vente til en gang i foråret 2021.

Trump har dog afvist Dr. Faucis udtalelser med følgende tweets: " Fauci er en fin fyr --- men han har været her i 500 år —? og tager fejl i alt" Covid-19 er blusset voldsomt op globalt i de seneste uger, og USA havde i weekenden registreret knap 225.000 dødsfald og omkring 7,5 millioner smittede.

Men en "ny" gamechanger kan gå hen at dukke op dersom det alligevel skulle lykkes Trump at få hastevedtaget en ny økonomisk hjælpepakke i indeværende uge. Forhandlinger herom i Kongressen er genoptaget i sidste uge og kan meget vel ende med en gigantisk overbuds "gavepakke" på op til 1.200 mia. dollars og dermed en tiltrængt saltvandsindsprøjtning til økonomien og Wall Street.


Men en "ny" gamechanger kan gå hen at dukke op dersom det alligevel skulle lykkes Trump at få hastevedtaget en ny økonomisk hjælpepakke i indeværende uge. Forhandlinger herom i Kongressen er genoptaget i sidste uge og kan meget vel ende med en gigantisk overbuds "gavepakke" på op til 1.200 mia. dollars og dermed en tiltrængt saltvandsindsprøjtning til økonomien og Wall Street.


Indtil virusudbruddet i marts var USAs økonomi ellers bundsolid med de laveste arbejdsløshedstal i over 50 år. I dag er arbejdsløsheden den højeste i 60 år. En årlig BNP vækstrate på over tre procent forudses nu afløst af en nedgang på 4,3 procent i år, og ifølge Wall Street Journal kan de økonomiske nøgletal først ventes normaliseret en gang i løbet af 2022. Alligevel har aktieindeksene i de senste måneder bevæget sig på pænt høje niveuer i forventning om en vedtagelse af hjælpepakken inden valget.

Alt i alt synes Joe Biden umiddelbart stadig at stå stærkest i dag med de aktuelle meningsmålinger in mente. Men disse er nu næppe ugørlige at indhente for Trump. Gunstige muligheder kunne f. eks. opstå dersom Biden kommer til at dumme sig igen. Hertil kommer at eventuelle nye belastende oplysninger om sønnen Hunter Bidens gøren og laden i Ukraine, Rusland og Kina -som noget tyder på -,sagtens kan dukke op de kommende dage. Og Trump står særdeles stærkt dersom det viser sig at Biden selv har været involveret i Hunters korruptions affære da han var vicepræsident under Obama.

Og for Trumps vedkommende kan det utvivlsomt tilføre valgkampen ny fremdrift dersom Amy Coney Barrett - som ventet - i dag bliver godkendt af Senatet som højesteretsdommer.

Den navnkundige og velansete tidligere amerikanske udenrigsminister Dr. Henry Kissinger (97) har engang i et interview til CBS udtalt:"Donald Trump er et fænomen, som verden ikke har set magen til før - alt kan ske med den mand i Det Hvide Hus"

Kloge ord fra en erfaren iagttager.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce