Annonce
Fredericia

Kolonihave-ejere meldt til politiet: - Mens vi venter på bøderne, er her jo dejligt

Brian Dahl har netop sået ny plæne. Og efter at den kommunale genbrugsplads for nylig flyttede længere væk, er der så stille i hans baghave, at man næsten kan høre græsset gro. Foto: Peter Friis Autzen
Det er svært at bide negle, mens man har havehandsker på. Men i havekvarteret i nordbyen gør de det lidt alligevel.

Fredericia: Solen skinner. Luften over Oktobervej i det nordlige Fredericia suger forårsvarme til sig.

Foråret er mere end velkommen her i kvarteret. Dels fordi varmen skyder gang i haverne. Og dels fordi foråret betyder, at der er sommer på vej. Og om sommeren kan beboerne være i fred. For om sommeren må de bo i deres huse.

Fred er ikke den mest forankrede følelse i kvarteret, hvor beboerne kæmper for at kunne bo fast. Et juridisk slagsmål med Fredericia Kommune om præcedens, støjgrænser, lokalplaner, sikkerhedszoner, grundbetegnelser og meget andet er foreløbig kulmineret i, at kommunen har politianmeldt 55 beboere for at benytte deres hus til helårsbeboelse.

Annonce

Brevet om politianmeldelsen kom for godt en uge siden. Forude venter advokatregninger, skrivelser og måske bøder.


Når en gang folk har betalt dagbøder nok, vil de flytte. Og så vil området blive forsømt.

Brian Dahl, Grundejerforeningen af 1956


- Det giver nogle af os søvnløse nætter. Og når jeg går op og ned ad vejen her, så er det dét folk snakker med mig om, siger Brian Dahl.

Han er formand for Grundejerforeningen af 1956. Og han er selv blandt de politianmeldte.

- I foreningen er vi enige om at køre det her hele vejen. Det kommer til at tage lang tid, siger han og understreger, at foreningen ikke er en kolonihaveforening.

- Vi er et bo-område. Vi ejer selv vores grunde, der er registreret som ikke-varige kolonihaver, siger han og strejfer dermed en af foreningens mange, mange juridiske pointer.

Anmeldelse og bøder

Foreningen kæmper med alle argumenter for at bevare deres huse og muligheden for at bo i dem. De kæmper på flere fronter, og Brian Dahl forventer, at slaget vil trække ud.

- Men med kommunens politianmeldelse risikerer vi at få dagbøder. Hvis vi gør det - og folk på et tidspunkt har betalt nok af dem - vil de flytte herfra. Og så vil området blive forsømt, siger han, når han presses til at forudse en fremtid uden alle de juridiske mellemregninger.

Borgmester Steen Wrist Ørts (S) kan godt forstå, at beboerne ønsker mulighed for helårsbeboelse. Men han kan ikke tilbyde dem det, forklarer han. Foto: Søren Gylling

Hvad skal der til for at løse det her?

- Hvis borgmesteren kom og tilbød os helårsbeboelse og ret til 120 kvadratmeter plus 21 til skure, så ville vi sige ja. Vi kunne skrive under i dag. Her og nu, siger Brian Dahl og skubber kaffekoppen til side, så der er plads til et stykke papir på bordet.

Men borgmesteren kommer ikke. I hvert fald ikke med sådan et tilbud.

- Det kan vi ikke, siger Steen Wrist Ørts (S).

- Vi har prøvet, hvad vi kan i forhold til de gældende lokalplaner i området og de støj- og sikkerhedsforhold, der omkring raffinaderiet. Vi har lavet en lokalplan, der giver mulighed for huse på op til 80 kvadratmeter og 21 til skure. Det er mere end i den tidligere lokalplan. Men helårsbeboelse kan ikke lade sig gøre, siger borgmesteren.

Hvad siger du til Brian Dahls forudsigelse om et tomt og forsømt kvarter, hvis bøder skræmmer folk væk herfra?

- Jeg håber ikke, at han får ret. Jeg håber, at folk vil passe deres kolonihaver som altid og være i dem om sommeren, siger Steen Wrist.

Annonce

Nye pointer og fodfejl

Kvarteret, som altså ikke vil kaldes kolonihaver, har eksisteret siden 1940'erne. Undervejs er adskillige regler og forhold ændret. Flere gange. Mange gange.

Under snakken med Dagbladet afbrydes Brian Dahl kortvarigt af en beboer, der har opdaget nye detaljer i fortidens papirer. Måske kan dét bruges i kampen for helårsbeboelse. Brian lytter og noterer med interesse.

Meget tyder på, at nye pointer er på vej til foreningens ålborgensiske advokat.

Det årelange slagsmål for retten til at bo fast i området er til tider drænende for energien - men aldrig for glæden ved at være i området, som Brian Dahl ikke vil kalde et kolonihavekvarter. Foto: Peter Friis Autzen

- Medlemmerne går op i det her. Men det ødelægger ikke den gode stemning og sammenholdet i kvarteret, siger Brian Dahl.

I den politianmeldelse, han og 54 andre har modtaget, kan man se alle de anmeldte adresser. Og ud fra den liste kan de alle regne ud, hvilke af beboerne der har valgt at fraflytte.

- Det er lidt underligt, at den slags må fremgå af anmeldelsen. Gad vide, om det er korrekt i forhold til gdpr-oplysninger, siger foreningsformanden.

Også det skal advokaten tage stilling til. Han behøver næppe at frygte arbejdsløshed i den nærmeste fremtid.

Der er blæst om kvarteret i nordbyen. Men denne dag er der helt vindstille. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Kø ved kviktest-stederne: Her er problemet ifølge kommunen

Danmark For abonnenter

Cecilie overlevede dødsulykke: - Det er lige før, at jeg ikke kan huske, hvordan det er at være glad

Annonce