Annonce
Navne

Mere rolige vande i havnedirektørens gener

53-årige Nils Skeby er direktør for ADP A/S: - Man skulle da lige synke en ekstra gang, første gang der kom et tilbud om et direktørjob, men det var ikke, fordi jeg tvivlede på mig selv. Foto: Benny F. Nielsen

Nils Skeby ved, hvad han kan og vil. Den administrerende direktør hos ADP A/S voksede op med Vesterhavet udenfor døren - men i dag befinder han sig fremragende ved Lillebælt. Og så bor han i sommerhus året rundt.

Annonce

Fredericia:

Hvis Nils Skeby en dag bliver meldt savnet, er der to steder, det er oplagt at søge efter ham. Det første er på vandet, hvor det, hvis man ude på vandet ser en ensom jolle med en person i, meget vel kan være Nils Skeby.

Han har sandsynligvis selskab af et par fladfisk i jollen, men ellers er der kun ham samt den for ham eftertragtede fred og ro.

Hvis man aldrig finder jollen på vandet, er det hensigtsmæssigt at flytte søgningen til naturen på landjorden, og her skal der især kigges efter en person, der har selskab af en, måske to, minigravhunde.

Det kan selvfølgelig også være, at han "bare" arbejder, leger med barnebarnet, eller passer sit bestyrelsesarbejde i Fredericia Eliteidræt, Taulov Transportcenter, Danske Havne eller Business Fredericia.

Men mest sandsynligt er han på vandet eller i naturen.

Jeg er meget bevidst om, at jeg står i spidsen for en kommunalejet virksomhed. Hver gang vi gør noget, tænker jeg både på virksomheden og borgerne i Fredericia. Sådan skal det selvfølgelig være, når vi bruger borgernes penge

Nils Skeby

Blå bog

Blå bogNils Skeby

53 år

Gift med Anita

Hun er uddannet konditor og socialrådgiver men arbejder som selvstændig coach

Parret bor hele året i sommerhuset i Strib

De har tre voksne børn

De har også to mini-gravhunde

Nils Skeby har siden 1. august 2015 været administrerende direktør hos Associated Danish Ports A/S (ADP)

Han er uddannet skibselektriker og maskiningeniør

Han er formand for Fredericia Eliteidræt, Taulov Transportcenter og medlem af bestyrelsen for Business Fredericia og Danske Havne

Han er den yngste i en søskendeflok på tre

Havneselskabet ADP's direktør drager i arbejdet nytte af, at han tidligere har spillet badminton på højt plan. - I badminton lærte jeg blandt andet at tabe men nok så vigtigt at rejse mig igen. Når noget ikke lykkes, er det vigtigt at evaluere forløbet og komme videre, siger han. Foto: Benny F. Nielsen
Annonce

Forholdsvis rolig og anonym

Godt nok er 53-årige Nils Skeby få minutter forsinket til vores aftalte møde på ADP's hovedkontor på havnen i Fredericia, men han er dog ikke meldt savnet.

Da han ankommer, kompenserer han på smukkeste vis for den ubetydelige forsinkelse med sit vindende og imødekommende væsen, en lækker frokost, og mødelokalets udsigt over Lillebælt fejler heller ikke alverden.

Sådan må det være for en administrerende direktør for havnene i Fredericia, Middelfart og Nyborg, der er nok at se til, og på den måde har det været for sønnen af skoleskibet Danmarks tidligere styrmand siden 1. august 2015.

Han voksede op på Fanø, eller ..., en mere præcis beskrivelse vil være: Han voksede op i badmintonhallen på Fanø.

Selvfølgelig passede Nils Skeby sin skolegang, det var et naturligt krav fra forældrene, men resten af tiden brugte han i badmintonhallen. Og han var god. Som i rigtig god.

- Jeg vil beskrive mig selv som en rolig og forholdsvis anonym dreng, siger Nils Skeby om sin opvækst.

Folk på øen blev vel først for alvor opmærksomme på ham, da der begyndte at dukke små notitser op i den lokale avis om det her store, unge badmintontalent fra Fanø.

Fem hurtige til Nils Skeby

Fem hurtige til Nils SkebyHan vælger uden betænkningstid og mulighed for at forklare sig

Rødvin eller hvidvin?

Rødvin

Vinylplader eller streamingtjeneste?

Vinylplader

Rød eller blå?

Blå Solferie eller storbyferie?

Solferie

Teater eller biograf?

Teater

Den administrerende direktør hos havneselskabet ADP A/S er opvokset ved Vesterhavet - nu har han udsigt fra arbejdet til Lillebælt. Foto: Benny F. Nielsen
Annonce

Drømte ikke direktørdrømme

De små notitser er for længst vekslet til deciderede artikler, og i dag handler de ikke om badminton.

Nu er afsættet som regel Associated Danish Ports A/S (ADP), der har Nils Skeby som øverste chef. En kommunalejet virksomhed med små 50 ansatte samt et overskud i 2016 på små 22 millioner kroner - og et sted præget af udvikling, vækst og fremdrift.

- Som direktør har jeg tidligere arbejdet med turnarounds, virksomheder som trængte til en kærlig hånd, mens opgaven hos ADP handler om noget helt andet. En velkonsolideret virksomhed der skal udvikle sig yderligere. Den opgave fandt jeg meget spændende og udfordrende, da jeg fik muligheden, siger Nils Skeby.

Det var ikke sådan, at han som dreng sad på fisketurene med far hjemme omkring Fanø og planlagde en fremtid som administrerende direktør - det har det bare udviklet sig til via forskellige salgsmæssige jobs og opgaver med projektledelse.

- Man skulle da lige synke en ekstra gang, første gang der kom et tilbud om et direktørjob, men det var ikke, fordi jeg tvivlede på mig selv. Det er bare et stort ansvar, når man står alene i spidsen for en virksomhed, men det er heldigvis gået godt, som han siger med et skævt smil.

Nils Skeby, direktør for ADP A/S. Foto: Benny F. Nielsen
Annonce

Fra villa til sommerhus

Privat lever han sammen med Anita, som han fandt sammen med via fælles venner. Parrets tre voksne børn er flyttet hjemmefra, og en af dem har gjort dem til mormor og morfar, så pludselig findes der faktisk noget, der for Nils Skeby er vigtigere end fiskeri. Børnenes flytning fik også betydning for deres måde at bo på.

- Vi havde en villa i Middelfart og et sommerhus i Strib, og da vi kun var os to, var der pludselig kvadratmeter nok, forklarer ADP-direktøren.

Det var dog ikke sommerhuset i Strib, der blev solgt. Det var villaen i Middelfart. Så nu bor de, på dispensation, i anden række fra vandet i Strib, et lille anneks er kommet til på grunden, så der er plads til overnattende familie og venner, og placeringen midt i naturen er en lise for Nils Skeby.

- Når jeg kommer hjem fra arbejde, kan jeg gå en tur med hundene ved vandet, og vi har bestemt ikke fortrudt at bo i sommerhuset hele året rundt.

Trangen til at være tæt på natur og vand er selvsagt en arv fra opvæksten på Fanø, hvor Vesterhavet er på den anden side af de fleste dørtrin.

- Selvfølgelig gør det noget ved folk at vokse op på en ø, sådan har det også været for mig, og jeg nyder stadig at komme til Fanø og besøge min mor og far, siger Nils Skeby, der som yngre dog søgte væk på et tidspunkt grundet sit talent for badminton.

Talentet var til mere end Fanø Badmintonklub. Faktisk til hele verden efter et mindre mellemhop i Esbjerg Badmintonklub.

- Med alderen bliver vi alle rundere, og jeg tror, hvis du spørger de ansatte hos ADP, at de fleste vil beskrive mig som relativt blød, siger Nils Skeby, direktør for havneselskabet ADP A/S, der driver havnene i Fredericia, Middelfart og Nyborg. Foto: Benny F. Nielsen
Annonce

Lærte at tabe

På sin vis stemmer det meget godt, at han med afsæt i en individuel sportsgren sidder som administrerende direktør, for som badmintonspiller skal man selv sørge for at lykkes. Der er ingen holdkammerater at læne sig op ad, og det sidder stadig dybt i ham.

- I badminton lærte jeg blandt andet at tabe men nok så vigtigt at rejse mig igen. Når noget ikke lykkes, er det vigtigt at evaluere forløbet og komme videre. Forhåbentlig klædt lidt bedre på end tidligere.

Til gengæld dufter det en anelse af paradoks, at en tidligere elitespiller i en individuel sportsgren havner i en stilling som administrerende direktør i spidsen for et hold af medarbejdere. Hvordan hænger det lige sammen?

- Jeg finder det både fascinerende og spændende at få mennesker til at lykkes sammen. Jeg er bevidst om, at jeg står med ansvaret, og det håndterer jeg, men processen med at lykkes som hold, handler jo meget om at få solgt sine idéer, så folk bryder sig om dem, siger han.

Hvordan han gør det, eller hvordan andre mener, han gør det, har han ikke et endegyldigt svar på, dog erkender han, at han kan være hård.

- Men med alderen bliver vi alle rundere, og jeg tror, hvis du spørger de ansatte hos ADP, at de fleste vil beskrive mig som relativ blød.

Måske handler det bare om, at Nils Skebys gener fra det aggressive Vesterhav langsomt lader sig afløse af gener fra de mere rolige vande på østkysten.

Annonce

Kom bare an persienne

Vi når også at runde eventuelle tanker om et liv som selvstændig, men de har aldrig for alvor strejfet Nils Skeby.

På samme måde har han det med en politisk karriere. Han er blevet spurgt mange gange og har rystet på hovedet lige så mange gange. Han runder hurtigt den politiske snak af med at rose Fredericias borgmester Jacob Bjerregaard (S).

- Spørgsmålet er, hvor længe vi får lov at beholde ham, inden landspolitik igen vil bruge ham, filosoferer Nils Skeby.

Efter et par stykker smørrebrød rejser han sig på fotografens opfordring for at løfte persiennen ved det store vindue op.

Det burde ikke volde den teknisk uddannede Nils Skeby problemer, men det gør det.

Det er nu også en underlig mekanisme, persiennen gør brug af, men Nils Skeby lader sig ikke slå ud. Han kæmper stædigt videre, og til sidst får han persiennen op.

Typisk Nils Skeby.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lad os gå sammen om at redde Lillebælt

Annonce